Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Προβλήματα στο κλειστό Δραπετσώνας



Στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά ερασιτεχνικά σωματεία με τη δική του ιστορία το καθένα. Τα σωματεία αυτά επιβιώνουν από τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ανθρώπων και από τη συνεισφορά των οικογενειών, οι οποίες ακόμα και σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, συνεισφέρουν για να αθληθούν τα παιδιά τους και κατ΄ επέκταση να κρατήσουν ζωντανά τα σωματεία.
Δυστυχώς η χρηματοδότηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν ανύπαρκτη με αποτέλεσμα ο αθλητισμός από αγαθό για όλους να μετατρέπεται σιγά-σιγά σε προνόμιο για  λίγους.
Πέρα όμως από το θέμα της επιχορήγησης, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Μικρές ή μεγάλες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε εγκατάλειψη από τη μη ανταπόκριση δημοτικών αρχών να τις συντηρήσουν. Την κατάσταση επιδείνωσε σε πολλές περιπτώσεις ο «Καλλικράτης», με την επιλεκτική τακτική των αρμοδίων στη συντήρηση των γηπέδω
Στην περιοχή μας, εκτός των άλλων, υπάρχει μια εξαιρετική περίπτωση σωματείου, ο ΔΑΣ Δραπετσώνας με 800 αθλητές σε 9 αθλήματα. Ο ΔΑΣ με την σωστή πολιτική της διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια (σωστή διαχείριση αθλητών, καλούς προπονητές, με παιδαγωγική προσέγγιση κ.λπ.),  κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση ειδικών και μη και να έχει μεγάλη προσέλευση παιδιών σε διάφορα αθλήματα και κυρίως στο βόλεϊ!
Το μεγάλο όμως πρόβλημα και για το σωματείο αυτό είναι το θέμα του γηπέδου. Το κεντρικό γήπεδο το οποίο στεγάζει τις περισσότερες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια δεν συντηρείται συστηματικά, δεν έχει πετρέλαιο για θέρμανση,  δεν έχει ζεστό νερό,  ρημάζει. Τα παράπονα από διοίκηση και γονείς είναι μεγάλα γιατί μοιραία γίνεται και η σύγκριση με το γήπεδο στο Κερατσίνι στο οποίο δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό.
Οι φίλοι του ΔΑΣ εστιάζουν την κριτική τους στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μοιραία οι άνθρωποι της Δραπετσώνας αναπολούν την εποχή που υπήρχε ο ανεξάρτητος δήμος Δραπετσώνας και δεν είχαν τέτοιου είδους προβλήματα.
Είναι περιττό, αλλά θα πούμε το χιλιοειπωμένο μιας και έρχονται δημοτικές εκλογές. Χρέος του δήμου είναι να συντηρεί και να παραδίδει έτοιμους προς χρήση τους αθλητικούς χώρους, δίνοντας προτεραιότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τη μαζική άθληση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Άραγε ποιο είναι το σημαντικό για μια δημοτική αρχή, να υπάρχουν πλεονάσματα και να παρουσιάζονται με τυμπανοκρουσίες ή τα γήπεδα, τα σχολεία οι παιδικές χαρές να συντηρούνται ώστε να μην ρημάζουν και γίνονται χώροι αφιλόξενοι για παιδιά και δημότες;