Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Με τροπολογία η ημερομηνία των εκλογών

Με νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να λύσει εντός του προσεχούς διαστήματος το υπουργείο Εσωτερικών, το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.
Με τη ρύθμιση, θα ξεκαθαρίζεται πως οι εκλογές της αυτοδιοίκησης θα διενεργηθούν στις 18 και τις 25 Μαίου, ώστε ο δεύτερος γύρος τους να συμπέσει με τις ευρωεκλογές.
Να σημειωθεί πάντως ότι στη σχετική πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη αντιταχθεί με δηλώσεις τους τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης. 
Σημειωτέον δε ότι η ΚΕΔΕ, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος του «Καλλικράτη» είχε διατυπώσει την αντίθεσή της με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών. Το σκεπτικό είναι πως με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται και ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, όπως τονίζουν, σε καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γίνονται ταυτόχρονα ευρωεκλογές και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Πρόκειται για πρωτοτυπία της Ελλάδας.