Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

BBC για διαχείριση απορριμμάτων: Η κρίση καταστρέφει την ομορφιά της Ελλάδας

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα το 80% των απορριμμάτων θάβεται, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ. Στο ΧΥΤΑ της Φυλής η μονάδα ανακύκλωσης επεξεργάζεται μόνο το 1/6 των απορριμμάτων που καταλήγουν εκεί. «Η ανακύκλωση είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο», σχολιάζει ο Μαρκ Λόουεν του BBC. Την ανάγκη ταχύτερης κατασκευής μονάδων ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων επισημαίνει και η διευθύντρια της διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή, Όλγα Σκιάδη.
Αναφέρεται ότι το 2005 η Κομισιόν πήγε την Ελλάδα στα δικαστήρια για να την υποχρεώσει να κλείσει 1.100 παράνομες χωματερές. Οχτώ χρόνια μετά, ωστόσο, 70 εξ αυτών διατηρούνται, με αποτέλεσμα νέα νομική προσφυγή των Βρυξελλών με την απειλή ημερήσιου προστίμου 71.000 ευρώ. «Ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, βρίσκεται σε διαμάχη με το ίδιο σώμα το οποίο υποτίθεται ότι θα διοικεί», σχολιάζει ο Βρετανός ανταποκριτής.Το BBC επικαλείται δήλωση του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος πάνω στο θέμα, με την επισήμανση ότι η αδυναμία να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές οφείλεται σε τρεις λόγους: προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, το «νησιωτικό χαρακτήρα» της χώρας με τις μισές χωματερές να βρίσκονται σε νησιά και την τοπική αντίσταση στην ανέγερση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.
Γίνεται αναφορά στην αντίσταση που προβλήθηκε στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα και προστίθεται ότι οι διαμαρτυρίες έχουν μεταφερθεί στην Ηλεία, κοντά στην αρχαία Ολυμπία. Μετά την εμφάνιση παράνομης χωματερής στην περιοχή ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων που καταγγέλλουν περιβαλλοντικό έγκλημα, θέλοντας η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων να κατασκευαστεί αλλού.
Το σχόλιο του Βρετανού δημοσιογράφου είναι πως εν μέσω οικονομικής κρίσης χάνεται το επιχείρημα των Ελλήνων ότι τουλάχιστον έχουν τη φυσική ομορφιά της χώρας τους, καθώς αυτή καταστρέφεται από τα σκουπίδια. Σημειώνει ότι τα δεμάτια των απορριμμάτων που χρησιμεύουν στην ευκολότερη ταφή τους παραμένουν στο ίδιο σημείο στην Ηλεία επί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Τώρα αυτά τα απορρίμματα πέφτουν στους υδάτινους πόρους της περιοχής. Αναφέρεται επίσης ότι στον Πύργο οι δρόμοι είναι γεμάτοι με σκουπίδια ποσότητας ενός μήνα, με το δήμαρχο και τους κατοίκους να αλληλοκατηγορούνται.
Αναφέρεται ότι δεδηλωμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει τρεις νέους ΧΥΤΑ στην περιοχή του λεκανοπεδίου και ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές εντός των επόμενων 12 μηνών. Σχολιάζεται πάντως ότι οι Έλληνες έχουν ακούσει πολλές κενές υποσχέσεις επί του θέματος και ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πειστεί. «Ο στόχος για μηδενικούς χώρους ταφής απορριμμάτων έως το 2020 στην ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι ρεαλιστικός εδώ», σημειώνει ο Μαρκ Λόουεν.
πηγή