Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται αλλαγές: νέος εκλογικός νόμος, εκκαθάριση επιχειρήσεων!



Προχωράει ο εκλογικός νόμος, θα εκκαθαριστούν οι δημοτικές επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες, θα ψηφιστεί η αλλαγή του χωροταξικού στους πέντε μεγάλους γειτονικούς δήμους, ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης αν δεν καταφέρνει να τον επιλέξει το δημοτικό συμβούλιο και απελευθερώνονται οι προσλήψεις στα ανταποδοτικά σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης στην εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».
Συγκεκριμένα ο Υπουργός έδωσε μεταξύ άλλων τις εξής απαντήσεις που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση:

1 Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η κατάληξη των διαβουλεύσεων που γίνονται για τις αλλαγές στον νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπάρχει πιθανότητα τροποποιήσεων που να αφορούν και τις εθνικές εκλογές;

Σ’ ότι αφορά τις εθνικές εκλογές δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Σ’ ό,τι αφορά, όμως, τις αυτοδιοικητικές έχουμε καταθέσει τη γνωστή μεταρρυθμιστική πρόταση και επεξεργαζόμαστε τώρα τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στόχος μας είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που να επιτρέπει στους δημότες να μπορούν να επιλέγουν ως μέλη των δημοτικών συμβουλίων εκείνους που θεωρούν ικανούς και άξιους άσχετα από το συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνουν.

Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει την ανάδειξη καταξιωμένων πολιτών, θα απαλλάξει τους Δήμους από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό.

Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η αξιολόγηση των Δήμων από πλευράς δομών και προσωπικού; Θα αποφευχθούν, με βάση την αξιολόγηση στους Δήμους, οι οριζόντιες περικοπές προσωπικού, όπως είχατε δηλώσει παλαιότερα;

Αυτός είναι ο στόχος και εξαντλώ κάθε προσπάθεια για να τα καταφέρουμε. Προχωρούμε κατ’ αρχάς στη διαδημοτική εθελοντική, κινητικότητα, που ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τους τελευταίους μήνες είχαμε συχνές συναντήσεις τόσο με τους δημάρχους όσο και με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Για πρώτη φορά υπήρξε συμφωνία για το θέμα της εθελοντικής κινητικότητας. Πριν από τρεις μέρες μάλιστα παρουσιάσαμε στην ΚΕΔΕ τα 6+1 σημεία του μέτρου που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο ζήτημα των μετατάξεων στους δήμους. Σε πρώτη φάση η ΚΕΔΕ αντιμετωπίζει το κείμενο αυτό θετικά. Περιμένουμε άμεσα τις παρατηρήσεις της, έτσι ώστε να μπορέσουμε, την εβδομάδα που ξεκινάει, να κλείσουμε αυτό το σοβαρό θέμα. Η εθελοντική κινητικότητα στους ΟΤΑ θα προσφέρει επιτέλους καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη μέσα από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των δήμων, χωρίς να προκύψει από αυτήν καμία απόλυση. Καταβάλουμε ταυτόχρονα κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε προβλήματα στους Δήμους που έχουν έλλειψη προσωπικού με προσωρινή διαθεσιμότητα μέσα από την οποία θα προκύψουν μετακινήσεις από Δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό στους Δήμους που έχουν κενά. Προχωρούμε ταυτόχρονα και στην εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μπορούν ούτε να σταθούν στα πόδια τους, ούτε το έργο που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας.
Θα προχωρήσουν τελικά οι αλλαγές στον "Καλλικράτη" σχετικά με τα διοικητικά όρια, τις αρμοδιότητες και άλλα θέματα που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η εφαρμογή του Καλλικράτη κατά την τελευταία τριετία ανέδειξε συγκεκριμένα προβλήματα και αδυναμίες, που καθιστούν αναγκαία τη νομοθετική μας παρέμβαση με μια σειρά διορθωτικών κινήσεων σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται η σχετική νομοθετική μας πρωτοβουλία, που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση του θεσμού του συμπαραστάτη του δημότη και του ελεγκτή νομιμότητας, την ενίσχυση της διαφάνειας στα οικονομικά των νομικών προσώπων, την καθιέρωση της αναθεώρησης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ, όταν διαπιστώνεται από την αρμόδια οικονομική επιτροπή ότι αυτός δεν βγαίνει, την απλοποίηση της διαδικασίας μίσθωσης ακινήτων από τους δήμους για κάλυψη αναγκών στέγασης σχολικών μονάδων και τη διευκόλυνση της πρόσληψης προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, που δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος.