Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Απασχόληση για 50.000 ανέργους σε ΟΤΑ

Απ΄τη μια απολύουν απ΄την άλλη ...προσλαμβάνουν. 
Λεπτομέρεια: μισθός 490 ευρώ και πεντάμηνες συμβάσεις!


Εργασία σε 50.000 ανέργους αναμένεται να δώσει το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Απασχόληση Ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορά τους δήμους, τις περιφέρειες και τα σχολεία όλης της χώρας.
Το νέο προσωπικό θα απασχοληθεί και σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημόσιων υποδομών - αθλητικών υποδομών κ.ά.

Στους δήμους αναμένεται να ενταχθούν σχεδόν 40.000 άνεργοι, ενώ οι προσλήψεις των ανέργων θα πραγματοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ με κριτήρια ΑΣΕΠ. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ανά Περιφέρεια άνεργοι όλων των ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών βαθμίδων, ενώ η κατανομή των θέσεων έγινε με κριτήριο τον πληθυσμό και τα ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «νέα» κοινωφελής εργασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δήμοι δεν θα έχουν καμία ανάμειξη στην επιλογή του προσωπικού. Σύμφωνα με το σχέδιο του προγράμματος, οι άνεργοι που θα ενταχθούν στα προγράμματα των δήμων για χρονικό διάστημα πέντε μηνών θα αμείβονται με 490 ευρώ (άνω των 25 ετών) και 427 (κάτω των 25 ετών).

Κατανομή των θέσεων
Η κατανομή των 40.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας στους δήμους έγινε βάσει των στοιχείων ανεργίας ανά Περιφέρεια. Η ΚΕΔΕ, που έχει προτείνει την παραπάνω κατανομή θέσεων στο υπουργείο Εργασίας, ζήτησε χθες από τους δήμους να καταγράψουν τις ειδικότητες που ενδιαφέρονται να καλύψουν.

Η πλειονότητα των θέσεων θα καλυφθεί από δήμους της Αττικής (10.680 θέσεις), καθώς εκεί συγκεντρώνεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (28,2%) της χώρας. Στην Περιφέρεια Κρήτης θα απορροφηθούν μέσω του προγράμματος 2.679 άνεργοι.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρόγραμμα θα δώσει ανάσα σε 2.236 ανέργους, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, που πλήττεται από τα υπέρογκα ποσοστά της ανεργίας (29,6%), ο αριθμός των ανέργων που θα επωφεληθούν ανέρχεται σε 5.857.

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα καλυφθούν 2.471 θέσεις, στην Π.Ε. Βορείου Αιγαίου 1.332 θέσεις, στη Δυτική Ελλάδα 2.692 θέσεις, στη Δυτική Μακεδονία 1.860 θέσεις, στην Ηπειρο 1.822 θέσεις, στη Θεσσαλία 2.784 θέσεις, στα Ιόνια Νησιά 1.385 θέσεις, στο Νότιο Αιγαίο 1.789 θέσεις και στη Στερεά Ελλάδα 2.412 θέσεις (βλ. πίνακα).

Τα έργα που προβλέπονται
Οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν για πέντε μήνες, ενώ σύμφωνα με την τελευταία πρόταση που είχε καταθέσει ο ΟΑΕΔ, τα έργα του προγράμματος θα είναι:
έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών - αθλητικών υποδομών,
έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας (π.χ. καθαρισμός παραλιών), καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα,
ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,
αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονιές),
αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμΕΑ κλπ.,
κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,
εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές
οδική ασφάλεια μαθητών,
σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών,
αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.

Δικαιούχοι
Το πρόγραμμα θα καλύπτει τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη, ύψους 257,20 ευρώ τον μήνα, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε εγγεγραμένους ανέργους που είναι μέλη οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Ωστόσο, το υπουργείο διευρύνει την ομάδα ωφελουμένων και στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, νέοι έως 29 ετών, μακροχρόνια άνεργοι και πτυχιούχοι.

Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας-στόχου που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής: Για τους πρώτους δώδεκα μήνες προβλέπεται μια μονάδα ανά πλήρη μήνα, ενώ για τους επόμενους δώδεκα μήνες προβλέπεται 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.

Τέλος, για τους υπόλοιπους δώδεκα μήνες αντιστοιχούν δύο μονάδες ανά πλήρη μήνα. Επιπλέον μόρια θα προσθέτουν ο αριθμός των παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και ΙΕΚ κατεύθυνσης πληροφορικής,
ΠΕ, ΤΕ Διοικητικοί, Οικονομολόγοι, Λογιστές, Διοίκηση Επιχειρήσεων, ΔΕ Διοικητικοί καθώς και Υ.Ε. γενικών καθηκόντων,
Π.Ε., Τ.Ε., Κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, Βρεφοκόμοι Ειδικής Αγωγής, Ψυχολόγοι, Φυσιοθεραπευτές, ΔΕ Βοηθοί Βρεφοκόμοι, Νοσηλευτές καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων.
Έθνος ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ