Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Από τα ΝΠΙΔ ξεκινούν οι απολύσεις

Οι απολύσεις στο Δημόσιο θα αρχίσουν από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία θα καταργηθούν. Αυτό δήλωσε ο Αντ. Μανιτάκης, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έδωσε το "πράσινο φως" για τη μείωση δομών κατά 40% έως 50% στα τελευταία πέντε υπουργεία, δηλαδή Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το σχέδιο για το νέο Δημόσιο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο.
 
Ο Αντ. Μανιτάκης ανέφερε ακόμη πως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο. Επανέλαβε δε πως θα ισχύσει το "μία πρόσληψη για κάθε απόλυση", ενώ διευκρίνισε ότι δεξαμενή των νέων υπαλλήλων θα αποτελέσει η λίστα παλαιότερων επιτυχόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη διοριστεί.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση, στο υπουργείο Οικονομικών μειώνονται οι οργανικές μονάδες κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 50%, ενώ ενοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός για την αποδοτικότερη διαπίστωση προβλημάτων. 
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 45%, ενώ ενισχύονται τα εντατικά επιχειρησιακά αντικείμενα (ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ΕΣΠΑ, διευκόλυνση επενδύσεων, εποπτεία αγοράς για την προστασία του καταναλωτή, κατασκευή υποδομών, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες).

Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 47%. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού μεταστεγάζεται σε κεντρικό κτήριο, από έντεκα που διατηρεί σήμερα. Απλοποιούνται και παρακολουθούνται, μέσω Διαδικτύου, οι διαδικασίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, η χορήγηση αντιγράφων των πρακτικών και γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Μουσείων και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. "Στα υπόλοιπα υπουργεία, η αναδιάρθρωση των οργανικών δομών επιτυγχάνεται παράλληλα με την ενίσχυση των βασικών αποστολών τους", αναφέρεται, τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μ.Γ. πηγή