Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στα νύχια του ΣΔΟΕ 154.000 Αυτοδιοικητικοί...

CDs στα οποία περιέχονται 154.000 ονόματα αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπαλλήλων Διευθύνσεων Συγκοινωνιών και Πολεοδομιών που θήτευσαν σε δημοτικά αξιώματα και καίραιες θέσεις απο το 2003 μέχρι... σήμερα παραδόθηκαν στο ΣΔΟΕ απο το Υπουργείο Εσωτερικών μετά απο εντολή για έλεγχο του πόθεν έσχες απο τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίστα ονομάτων που καλείται-με ελάχιστο όμως προσωπικό-να κάνει φύλλο και φτερό το ΣΔΟΕ επιδιώκοντας να εντοπίσει επίορκους αιρετούς και αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους (κυρίως προισταμένους) που καταχράστηκαν λόγω της θέσεως τους δημόσιο χρήμα την τελευταία δεκαετία..
Στά μέσα Μαρτίου ο οικονομικός εισαγγελέας είχε δώσε εντολή να ξεκινήσουν οι έλεγχοι διαβιβάζοντας παράλληλα στο ΣΔΟΕ και τα αντίστοιχα CDs που περιέχουν τα 154.000 ονόματα τα οποία θα ελεγχούν εξονυχιστικά για ΄ύποπτες συναλλαγές κατα τη διάρκεια της θητείας τους σε Δήμους,πρώην Νομαρχίες και στις 13 Περιφέρειες στις οποίες σήμερα περιλαμβάνονται και οι 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος-που έχει ήδη ξεκινήσει- θα περιλαμβάνει- πρώην και νύν- δημάρχους,αντιδημάρχους οικονομικών υπηρεσιών ,όλα τα μέλη των οικονομικών επιτροπών και των Ταμείων των ΟΤΑ.Επίσης ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους τους πρώην Νομάρχες της χώρας που θήτευσαν απο το 2003 μέχρι το 2010,τα μέλη των οικονομικών επιτροπών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων,τα προεδρεία των αναπτυξιακών επιχειρήσεων,αλλά επίσης- σε πρώην και νύν- Περιφερειάρχες, Αντιπερειφερειάρχες και μέλη των οικονομικών επιτροπών... 
Στην ουσία θα αφορά όλα τα πρόσωπα που κατείχαν δημοτικά,νομαρχιακά και περιφερειακά κρατικά αξιώματα σε τρείς αυτοδιοικητικές θητείες ,δηλαδή απο την περίοδο του "Καποδίστρια",όταν οι δήμοι στην επικράτεια υπερέβαιναν τους 1.000, μέχρι τις τωρινές θητείες των αιρετών κάθε αξιώματος οι οποίοι εξελέγησαν το 2010 με τον "Καλλικράτη".
Ο φορολογικός και περιουσιακός έλεγχος θα περλαμβάνει όλους τους προισταμένους σε διευθύνσεις Συγκοινωνιών η Πολεοδομιών που υπάγονται σε πρώην Νομαρχίες και σήμερα σε δήμους.
Ανώτατη πηγή του ΣΔΟΕ ανέφερε στην "Ε" οτι ο ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στο πόθεν έσχες των 154.000 αιρετών και για πλήρη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του καθενός με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα θα γίνει άρση όλων των περιορισμών (τραπεζικών κλπ)..Ο έλεγχος του πόθεν έσχες θα συνδυαστεί με τίς φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλλει την τελευταία δεκαετία και τα περιουσιακά τους στοιχεία(ακίνητα,καταθέσεις,μετοχές κλπ) που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους .Μάλιστα θα ελεγχούν για προφανείς λόγους και περιουσιακά στοιχεία συγγενών τους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκαν ακίνητα ακόμη και μετοχές στο όνομα της συζύγου η παιδιών τους.
Αν απο τη διασταύρωση των στοιχείων προκύψει αδικαιολόγητος πλουτισμός και μάλιστα αδήλωτος στην εφορία σειρά θα έχει η δεύτερη φάση του σχεδίου που θα αφορά νομιμοποίηση εσόδων απο ξέπλυμα μαύρου χρήματος η οποία ως γνωστόν οδηγεί σε ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα..
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε αιρετούς η προισταμένους υπηρεσιών δήμων η πρώην νομαρχιών που το ταμείο τους εμφανίζει μεγάλα ελλείμματα και έχουν ήδη υπαχθεί στην κατηγορία των υπερχρεωμένων αυτοδιοικητικών μονάδων έχοντας μάλιστα και μεγάλα ανοίγματα αλλά και οφειλές σε τρίτους(ασφαλιστικά ταμεία,προμηθευτές κλπ)..Στην κατηγορία αυτή δηλαδή στο "κόκκινο"βρίσκονται σήμερα τουλάχιοστον 45 δήμοι με χρέη και οφειλές σε τρίτους δεκάδων εκαττομμυρίων ευρώ...  
Επ αυτού ο έλεγχος θα είναι ιδιαίτερα εξονυχιστικός για αιρετούς η προισταμένους υπηρεσιών οι οποίοι κατείχαν αξιώματα η καιραιες θέσεις κυρίως σε προεδρεία δημοτικών συμβουλίων,αναπτυξιακών και επιχειρήσεων έργων με δραστηριότητες απο έργα υδρευσης και αποχέτευσης μέχρι οδοποιίας.. 
Στο απυρόβλητο δεν θα μείνουν ούτε οι δημοτικές επιχειρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που διαχειρίστηκαν ακόμη και κοινοτικά κονδύλεια για αναπαλαιώσεις διατηρητέων,διοργάνωση Φεστιβάλ κλπ καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις τό χρήμα έρεε άφθονο χωρίς την έκδοση κάν τιμολογίων( κυρίως για σπόνσορες και δημόσιες σχέσεις)...Ανάλογα ευρήματα κάνουν λόγο για όργιο υπερτιμολογήσεων σε τοπικού χαρακτήρα τεχνικά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων,φωτισμός,αναπλάσεις πλατειών και δρόμων κλπ)..Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν εργολαβίες να έχουν υπερβεί με υπερτιμολογήσεις τον αρχικό προυπολογισμό τους μέχρι και 10 φορές)...
Ως προσφιλής τακτική για να αποφεύγεται ο δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός χρησιμοποιούνταν η κατάτμηση ενός έργου σε μοκρότερου προυπολογισμού αξίας έως 45.000 ευρώ( τα γνωστά 45άρια) έτσι ώστε να δίνονται με το αζημίωτο σε φίλους εργολάβους με πρόχειρους διαγωνισμούς που στην ουσία ασποτελούσαν απευθείας αναθέσεις...
 Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης (από την Ελευθεροτυπία)