Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - K Α Λ Ε Σ Μ Α : Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - K Α Λ Ε Σ Μ Α Προς όλους τους εργαζόμενους και άνεργους
Όλοι στους δρόμους στις 27-28/2, διήμερο αφιερωμένο στο δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και στη ζωή.

Τρεις μήνες πριν κλείσουν τα σχολεία και η κατάσταση είναι εκρηκτική. Τα κενά των εκπαιδευτικών παραμένουν και η κάλυψή τους γίνεται με το σταγονόμετρο, γιατί η κυβέρνηση «εξορθολογίζει» τις δαπάνες.

Συγκεκριμένα: στην α/θμια εκπαίδευση υπάρχουν 6 κενά δασκάλων - 5 νηπιαγωγών – 13 κενά στα τμήματα ένταξης – 88 κενά ειδικοτήτων (γυμναστική, μουσική, αγγλικά, γερμανικά κ.ά.) Τα παραπάνω κενά αφορούν μόνο το πρωινό ωράριο λειτουργίας των σχολείων, χωρίς τα κενά στα ολοήμερα, εκεί ο δάσκαλος έχει γίνει παιδοφύλακας ή έχουν κλείσει τμήματα.
Την ίδια ώρα νέα κενά που προκύπτουν από λόγους υγείας των εκπαιδευτικών, δεν αναπληρώνονται. Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να στοιβάσει τους μικρούς μαθητές σε 33άρια τμήματα, όπως στο 11ο δημ. Πειραιά, δύο τμήματα στην Α τάξη, από 33 μαθητές το καθένα!!!
Ή διαμορφώνεται έτσι το πρόγραμμα του σχολείου, ώστε λόγω των κενών, οι μαθητές να σχολάνε στις 12:30 (π.χ. 41 δημ. Πειραιά, δημ. Σχολείο Σεληνίων).

Πριν από λίγες βδομάδες το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του survey ζητούσε από τους Διευθυντές των σχολείων τις διαστάσεις των αιθουσών σε κάθε σχολική μονάδα και πρότεινε μάλιστα 2 τ.μ. για μαθητές νηπιαγωγείου και 1,5 τ.μ. για μαθητές δημοτικού. Όπως καταλαβαίνετε, ο σχεδιασμός τους είναι για τουλάχιστον 30 μαθητές ανά τμήμα. Αυτό που γίνεται στο 11ο δημ. Πειραιά δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας, αν τους αφήσουμε.

Δραματική η κατάσταση στο Μουσικό σχολείο του Πειραιά, που οδηγείται στην απαξίωση, «χάνονται» κάθε βδομάδα, 260 ώρες σε μουσικά μαθήματα.

Τα σχολεία της ειδικής αγωγής οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο. Οι μαθητές στεγάζονται σε υπόγεια – ακατάλληλα κτίρια – προκάτ (Πέραμα – Σαλαμίνα – Κορυδαλλός). Ενώ οι ελλείψεις σε λογοθεραπευτές – εργοθεραπευτές – κοινωνικούς λειτουργούς – ψυχολόγους – γυμναστές – βοηθητικό προσωπικό, δεν καλύπτονται.

Στη β΄β/θμια υπάρχουν περίπου 15 κενά εκπαιδευτικών και η κατεύθυνση είναι συμπτύξεις και διαμόρφωση ωρολόγιου προγράμματος μείωση των ωρών διδασκαλίας, στα μαθήματα που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί.

Το νέο σχολείο της αγοράς υλοποιείται κατά γράμμα. Είναι ορθάνοιχτο για κάθε είδους επιχειρήσεις και ΜΚΟ. Διάφοροι «ευεργέτες και φιλάνθρωποι» (βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες), απλώνουν τα πλοκάμια τους στα σχολεία, για να προσφέρουν τάχα ανακούφιση. Αυτοί που κόβουν τους μισθούς και απολύουν τους εργαζόμενους, έρχονται δήθεν σαν σωτήρες, για να σιτίσουν τα παιδιά μας. Εταιρίες στα πλαίσια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», κάνουν «μπίζνες» στους χώρους των σχολείων. (Dole, τηγανόλαδα, ΣΕΝ), και «υιοθετούν» σχολεία με τη βούλα του Υπουργείου Παιδείας.

Με το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς, για να μη χάσουν τη δουλειά τους, να γίνουν πλασιέ των επιχειρήσεων μέσα στα σχολεία. Το μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς είναι σαφέστατο «ή σκυφτός ή χωρίς δουλειά». Αυτή είναι η αξιολόγηση!

Η φτώχεια και η εξαθλίωση χτυπάει την πόρτα κάθε λαϊκής οικογένειας, μαθητές αναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τα εισιτήρια στα ΜΜΜ. Μαθητές των ΕΠΑΛ, κάνουν την πρακτική τους για 6 μήνες, υπογράφοντας δήλωση ότι δεν θα απαιτήσουν χρηματική αμοιβή. Οι μαθητές που υποσιτίζονται και τα ανεμβολίαστα παιδιά πολλαπλασιάζονται (σε πολλές σχολικές μονάδες υπάρχουν 20 – 30 μαθητές που υποσιτίζονται).

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των παιδιών μας. Δεν είναι απλές διαπιστώσεις. Σήμερα μπορεί στο σχολείο του παιδιού μας να μην επικρατεί τίποτα από τις παραπάνω, αλλά κατά κοινή ομολογία όλων των αρμοδίων (Υπουργείο Παιδείας, Διευθυντές Εκπαίδευσης), τη νέα σχολική χρονιά, θα αφορά την πλειοψηφία των σχολείων.

Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ και καλούμε στις 27/2 τις Ενώσεις Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων, να ενημερώσουν με μοίρασμα ανακοινώσεων για την κατάσταση της παιδείας, γονείς, εργαζόμενους, άνεργους, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο.


Στις 28/2 καλούμε σε κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Κοραή στις 2 μ.μ. και συμβολική κατάληψη της οδού Ηρ. Πολυτεχνείου.

Απαιτούμε:

· Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού

· Καμία σύμπτυξη – συγχώνευση. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

· Όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

· Δωρεάν μίνι γεύμα για όλα τα παιδιά, με την ευθύνη του κράτους.

· Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη γονιών – εκπαιδευτικών για τις λειτουργικές δαπάνες.

· Κρατικό πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων και εμβολιασμών για όλα τα παιδιά.

· Δωρεάν φως, νερό, θέρμανση για όλα τα σχολεία, κατάργηση των φόρων που βαρύνουν τις σχολικές επιτροπές.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά