Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο...



Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο (4-02-2012) τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Μετά από πολύ καιρό υπήρξε απαρτία γρήγορα, εύκολα και απλά!  Από νωρίς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν στη θέση τους, η αίθουσα ή-ταν γεμάτη από δημότες (αν έλειπαν και οι φωνές), οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας προσπαθούσαν να στείλουν μήνυμα προς τα έξω για την «κοσμοσυρροή» και με ένα κινητό στο χέρι προσπαθούσαν να μαζέψουν τους υπόλοιπους που απουσίαζαν και οι επικεφαλής ταξινομούσαν με αργές αλλά επιδέξιες κινήσεις τους «κρυφούς άσσους» που θα έβγαζαν από το μανίκι την κατάλληλη στιγμή... Δηλαδή "συνεδρίαση", όπως τον παλιό καλό καιρό! 

Η βραδιά όπως εξελίχτηκε ήταν  δύσκολη για τη διοίκηση! Στη συνεδρίαση αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά, αυτό που είναι κοινό μυστικό, η δυσκολία του προεδρείου να διαχειριστεί κρίσιμες συζητήσεις (αποχώρησε η πρόεδρος). Ίσως για πρώτη φορά έγινε κατανοητό ότι δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις για να διευθύνεις μια συζήτηση, αλλά χρειάζεται πέρα από τις ικανότητες γνώση του κανονισμού και των νόμων που διέπουν τη λειτουργία του οργάνου. Ακόμα τα στελέχη της διοίκησης με λίγα επιχειρήματα και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία δεν κατάφεραν να διατυπώσουν επιχειρήματα που να αντέχουν. Αποτέλεσμα, έφεραν δύο σημαντικά θέματα προς συζήτηση, τα οποία μετά από άκαιρους ελιγμούς οδηγήθηκαν σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκαν.
Έτσι καταψηφίστηκε η εισήγηση της διοίκησης για τον προϋπολογισμό των παιδικών σταθμών και τώρα η διοίκηση πρέπει να καταρτίσει νέα πρόταση, να λάβει σοβαρά υπόψη της τις αντιδράσεις των γονέων που έδωσαν δυναμικό παρόν, να την περάσει από το ΔΣ του νομικού προσώπου και να την φέρει εκ νέου για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. 

Στη δεύτερη, πιο κρίσιμη ψηφοφορία της βραδιάς, υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για ανάκληση όλων των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για εκχώρηση αρμοδιοτήτων και χρήση χώρων στο ΚΕΚ, ενώ απορρίφτηκε οριακά  η πρόταση να οριστεί εκλογο-απολογιστική συνέλευση ώστε να εκλεγεί νέα διοίκηση η οποία θα έβαζε ένα τέλος στο παρελθόν και θα ασχολιόταν με το βασικό αντικείμενο που προβλέπεται από το καταστατικό την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης!

Τα πράγματα από εδώ και πέρα περιπλέκονται για το ΚΕΚ. Θα υπάρχει η ίδια διοίκηση η οποία θα πρέπει να κινηθεί σε νέο πλαίσιο το οποίο θα δυσκολευτεί να το υποστηρίξει διότι δεν θα έχει τη διαχείριση της περιουσίας και δεν γνωρίζουμε εάν έχει την εμπειρία και τις δυνατότητες να εξασφαλίσει προγράμματα εκπαίδευσης.
Τέλος, αν θεωρήσουμε ότι μετά τον άτυπο συντονισμό της αντιπολίτευσης οδηγούμαστε σε μια διαφορετική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, όλα ίσως είναι πιο δύσκολα και για το έργο της διοίκησης. Η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου απαιτεί πλέον η διοίκηση να λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις της αντιπολίτευσης, να αναζητεί για κάθε θέμα «συμμαχίες», κυρίως δε, να παρουσιάζει θέσεις-προτάσεις τεκμηριωμένες από τις υπηρεσίες του Δήμου που να αντέχουν στην κριτική και να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης!  Εν ολίγοις χρειάζεται σοβαρή δουλειά.