Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η κόντρα με την ΕΥΔΑΠ συνεχίζεται... και μια διαφορετική πρόταση!

Μάλλον πέφτουν οι τόνοι από πλευράς ΕΥΔΑΠ μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της που έριχνε λάδι στη φωτιά. Με ένα πιο "ήπιο" και με άλλο ύφος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ η ΕΥΔΑΠ, δηλώνει ότι δεν υποχωρεί από τις θέσεις της, διευκρινίζει ότι δεν ζητάει από τον Δήμο να υποχωρήσει από κάποιο δικαίωμα του, ζητάει κάποια διευκόλυνση και επιμένει ότι το δικαστήριο να έχει τον τελικό λόγο. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετά και την σύσκεψη-ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο των φορεών με ανακοίνωση επιμένει στις κινητοποιήσεις ! 
Για το ίδιο θέμα διατυπώθηκε και πρόταση από τον Γ.Τσιρίδη (παρακάτω) η οποία δίνει και μια άλλη διάσταση στο θέμα!
 

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΔΑΠ: 14/2/2013. Η ΕΥΔΑΠ εκφράζει τη λύπη της για την δημόσια αντιπαράθεση με τον Δήμο Κερατσινίου, που σίγουρα δυσχεραίνει την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο Δήμος Κερατσινίου χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ 3.400.000 €, ποσό το οποίο περιλαμβάνει και 443.797€ από κατανάλωση νερού κατά το 2012.

Αντί ο Δήμος να φροντίσει να είναι συνεπής στις τρέχουσες τουλάχιστον υποχρεώσεις του προς την ΕΥΔΑΠ, με αυθαίρετο και αντίθετο προς τη ρητή νομοθετική επιταγή τρόπο (άρθρο 5 νόμου 2744/1999), επέβαλε εν μια νυκτί ετήσια τέλη διέλευσης αγωγού αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ, ύψους 14.064.300,00 € (!).
 Στη συνέχεια επέβαλλε και την άμεση καταβολή του 40%, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ είχε ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης του Δήμου, η οποία δικάζεται στις 17 Μαΐου 2013. Έτσι, ανάγκασε την ΕΥΔΑΠ, να δεσμεύσει 5,6 εκατομμύρια ευρώ
σε τράπεζα για να εκδώσει εγγυητική επιστολή αντίστοιχου ύψους, αμφισβητώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη φερεγγυότητα της. 

Σε διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ Δήμου και ΕΥΔΑΠ σε πολύ θετικό πνεύμα, η ΕΥΔΑΠ ζήτησε το αυτονόητο και ο Δήμος το αποδέχτηκε ρητά, χωρίς όμως να προχωρήσει σε έμπρακτες απλές ενέργειες υλοποίησης της δέσμευσης του, δηλαδή να αναστείλει την εκτελεστότητα της ταμειακής βεβαίωσης και να επιστρέψει την εγγυητική επιστολή, ώστε η ΕΥΔΑΠ να αποδεσμεύσει το ποσό των 5,6 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν ζητάμε από τον Δήμο να παραιτηθεί από κάποιο δικαίωμά του. Ζητάμε να αναστείλει προσωρινά την είσπραξη της ταμειακής βεβαίωσης μέχρι να κριθεί το νόμιμο της αξίωσής του από τον φυσικό Δικαστή στις 17 Μαΐου 2013.

Η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να εξασφαλίσει την παροχή υπηρεσιών εξαιρετικής ποιότητας στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, οφείλει να εισπράξει, αν μη τι άλλο, τις τρέχουσες οφειλές των Δήμων με κάθε νόμιμο, πρόσφορο και ρεαλιστικό τρόπο επιδεικνύοντας τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, αλλά και αποφασιστικότητα. 


 Η απάντηση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

"Συνεχίζουμε πιο ΔΥΝΑΜΙΚΑ, πιο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας μίλησε. Εκατοντάδες κατοίκων και φορείς της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις στον ΑΓΩΝΑ ενάντια στην Βατικάνεια λογική της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.
Η σημερινή ΚΑΤΑΛΗΨΗ είναι η απαρχή μιας σειράς ενεργειών, οι οποίες έχουν σαν στόχο οι 250.000 κάτοικοι του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να πάρουμε πίσω της ζωή μας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε πιο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ πιο ΔΥΝΑΜΙΚΑ, με νομικές πράξεις, ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων και ακτιβιστικές ενέργειες... Το Γραφείο Τύπου Κερατσίνι, 15/2/2013"




Περί της ΕΥΔΑΠ και του δήμου μας ο λόγος... Γ. Τσιρίδης
Περί του θέματος της κόντρας ΕΥΔΑΠ - Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχω να πω τα εξής:
Όλο συσκέψεις γίνονται, συμβούλια, επιτροπές, δικαστήρια και ντόρος πολύς περί της ΕΥΔΑΠ και της κόντρας της με τον δήμο. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι είναι όλοι απλήρωτοι από την κατάσχεση που έχει επιβάλει η ΕΥΔΑΠ ως αντίποινα στην επιβολή τέλους εκ μέρους του δήμου
Στο σχετικό δημοτικό συμβούλιο που έγινε τις προάλλες μου την έδωσε η σιγουριά που είχε ο αρμόδιος της ΕΥΔΑΠ ότι με τη φροντίδα της κυβέρνησης το δικαστήριο θα κερδηθεί από αυτούς έτσι ώστε να μπορεί να πουληθεί η επιχείρηση από την Τρόϊκα εσωτερικού γιατί αλλιώς καταστράφηκε το σχέδιο πώλησης και μαζί καταστρέφεται η Ελλάδα, επιστρέφουμε στη δραχμή κλπ. κλπ... Εκνευρισμένος από την κατάσταση στην οποία έχουμε μπλέξει ως χώρα, τα πήρα και σηκώθηκα και έφυγα.
Όλα τα μπλογκ μιλούν επί του θέματος και απλά επισημαίνουν ασυνέπειες, λάθη και κάνουν προβλέψεις χωρίς αποτέλεσμα φυσικά.
Να πω κι εγώ τη θέση μου: Στο δικαστήριο (του Μαΐου, όχι το προσωρινό για την αναστολή καταβολής της προκαταβολής) μάλλον θα χάσουμε. Θέλω να κερδίσουμε, αλλά δεν το πιστεύω, Και το λέω αυτό γιατί το τέλος που έχουμε επιβάλει είναι τέλος "διέλευσης" (των αγωγών της ΕΥΔΑΠ από τα χώματά μας) και αυτό μπορεί να το επιβάλει ο κάθε δήμος και μπορεί να το επιβάλει και στη ΔΕΗ και μπορεί να το επιβάλει και η κάθε Νομαρχία και η βαλίτσα πάει μακριά. Στην πραγματικότητα ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ εδώ στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι ενοχλούμαστε από την δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ και τον Ακροκέραμο και μάλιστα δεν ενοχλούμαστε απλά αλλά συχνά ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ και βλέπουμε τη ζωή μας να υποβαθμίζεται.

Όπως στα Λιόσα δικαιούνται τελών για την χωματερή (στερεών αποβλήτων) δικαιούμαστε κι εμείς τέλη για την άλλη χωματερή (υγρών αποβλήτων). Θα έπρεπε να τα εισπράττει κι αυτά ο Σύνδεσμος Δήμων (όπως με την καθαριότητα) και να μας τα αποδίδει.

Κατά καιρούς η ΕΥΔΑΠ κάνει κάποια έργα αντισταθμιστικού χαρακτήρα (γήπεδο, πεζοδρομήσεις κλπ) άρα αναγνωρίζει αυτή της την υποχρέωση. Όμως εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιβάλει ΑΥΤΟ το τέλος αλλά ένα άλλο, πολύ γενικό και πολύ λιγότερο προσδιορισμένο. 
Τι πρέπει να γίνει; Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να επιβάλει ένα ανταποδοτικό τέλος στην ΕΥΔΑΠ για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος σε αντιστάθμισμα για την υποβάθμιση που μας προκαλεί. Θα προτείνονται συγκεκριμένα έργα και θα εισπράττεται το τέλος αυτόματα. Το τέλος αυτό το έχει επιβάλει από το 1991 ο Δήμος Δραπετσώνας στα Λιπάσματα, το Τσιμεντάδικο και τις εταιρείες Μομπιλ και ΒΡ και το εισπράττει εδώ και 20 χρόνια. Νομίζω ότι τώρα ο νέος δήμος σταμάτησε να το εισπράττει (όχι από απιστία αλλά από άγνοια!). Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και η τεχνογνωσία υπάρχει και το έχουμε εφαρμόσει ΕΜΕΙΣ και για είκοσι χρόνια. Τα Λιπάσματα, η ΑΓΕΤ, η Μομπιλ, η ΒΡ πληρώνουν χωρίς διαμαρτυρία γιατί είναι νόμιμο και εφικτό και προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο των ΟΤΑ. Επομένως μπορεί να το εφαρμόσει και ο καινούριος δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και να το δεχτεί η ΕΥΔΑΠ σε αντικατάσταση του "τέλους διέλευσης" που παρουσιάζει προβλήματα.

Επειδή το θέμα των διαπραγματεύσεων έχει μπλοκάρει μια διέξοδος θα μπορούσε να είναι η εξής:
Να συμφωνηθεί μεταξύ ΕΥΔΑΠ-Δήμου (αύριο κι όλας) το εξής υπογεγραμμένο και από τις δυο πλευρές κείμενο:
 Α.- Ο δήμος επιβάλλει τέλος αντισταθμιστικό για τη λειτουργία του τερματικού σταθμού της ΕΥΔΑΠ στην πόλη μας και τις ακτές μας σε συμφωνημένο από κοινού ύψος
Β.- Ο δήμος απαλλάσσεται των ποσών που φέρεται να χρωστά στην εταιρεία αποδεχόμενος έτσι το εύλογο εφ' άπαξ ποσό για τον παραπάνω συμβιβασμό και την λύση των δικαστικών διενέξεων
Γ.- Ο δήμος αποσύρεται από τη διεκδίκηση του τέλους διέλευσης


Έτσι ο Δήμος εξασφαλίζει ένα εφ' άπαξ ποσό κατ' έτος που θα το παίρνει ακόμα κι όταν η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιηθεί, διαγράφει τα χρέη του προς την ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ χρεώνεται μεν με ένα τέλος από τον δήμο που την φιλοξενεί αλλά απαλλάσσεται του κινδύνου να ανοίξει μια βιομηχανία προσφυγών εναντίον της από όλους τους δήμους από τους οποίους διέρχονται αγωγοί της.

Ας το δουν οι ενδιαφερόμενοι κι αν θέλουν ας το βάλουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης