Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Κ. Γαβράς : Ζούμε σε έναν άγριο καπιταλισμό…

«Μαζεύουμε τα χρήματα από τους φτωχούς που είναι πολλοί για να τα δίνουμε στους πλούσιους που είναι λίγοι». Αυτή η κυνική φράση ενός στελέχους της Goldman Sacks, στάθηκε αφορμή για τον Κώστα Γαβρά να γυρίσει το «Κεφάλαιο», την καινούρια του ταινία, που κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου.

Το θέμα της -ο κόσμος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου μέσα από τις περιπέτειες ενός «κανονικού» ανθρώπου που εξελίσσεται σε έναν αδίστακτο τραπεζίτη, (τον υποδύεται ο Γκαντ Ελμαλέχ) - μαζί με το ενδιαφέρον του κοινού να συζητήσει με τον Κώστα Γαβρά για τον πολιτικό κινηματογράφο, δημιούργησε το αδιαχώρητο, χθες βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Το κοινό δεν λογάριασε το κρύο και προσήλθε μαζικά στην προγραμματισμένη εκδήλωση με τον σκηνοθέτη, θέτοντας ερωτήσεις και για τα τεράστια προβλήματα της εποχής μας. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης μεταξύ άλλων είπε:
- «Πίσω από την γοητεία ενός τραπεζίτη, τη μόρφωση και την καλλιέργειά του, κρύβεται μια σκοτεινή πλευρά, αυτή των επιχειρήσεων. Κι αυτό προσπάθησα να βρω και να διηγηθώ στην ταινία μου».
-«Ζούμε σ΄ έναν άγριο καπιταλισμό, γυρίσαμε πίσω πολλά χρόνια, στον 19ο αιώνα».
- «Οι έννοιες ναι, φυσικά έχουν αλλάξει και κυρίως έχει παραμεριστεί η ηθική. Στο βιβλίο «Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός», ο συγγραφέας του, τραπεζίτης Ζαν Πιερλεβάντ, περιγράφει τη δημοκρατία σαν placebo, (πλασματική) . Ότι δηλαδή, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και των επιχειρήσεων διευθύνουν τον κόσμο. Νομίζω ότι του ξέφυγε σε μια στιγμή ειλικρίνειας».

- «Στη Γαλλία οι ομαδικές απολύσεις γίνονται υπό τον τίτλο του «κοινωνικού προγραμματισμού» (plans sociaux). Σαν να πρόκειται για δώρο στους ανθρώπους».
- «Tη λύση στα τεράστια προβλήματα, δεν θα τη δώσει μια ταινία. Δεν είναι αυτός ο ρόλος ούτε του κινηματογράφου ούτε του σκηνοθέτη. Εμένα μ' ενδιαφέρει η αντίσταση στην καταστροφή».

- «Η λύση θα έρθει από τους ανθρώπους που ψηφίζουμε. Πρέπει να ξέρουμε ποιους διαλέγουμε και γιατί τους διαλέγουμε. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και κυρίως είναι πρόβλημα ελληνικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε το τρέιλερ της ταινίας «Το τσεκούρι», καθώς και αποσπάσματα της ταινίας «Το Κεφάλαιο». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο έθεσε στο σκηνοθέτη αρκετές ερωτήσεις, τόσο για την νέα του ταινία, όσο και για την επικρατούσα οικονομική κατάσταση. Από τη μεριά του, ο Κώστας Γαβράς συνέστησε αντίσταση, ακόμα και στα μικρά θέματα της ζωής.

Πηγή:naftemporiki
>