Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Σαρωτικές αλλαγές την Κυριακή;

 Σαρωτικές αλλαγές  στις δημαιρεσίες της Κυριακής;
Μετά την αποτυχημένη πρώτη περίοδο σε πολλούς τομείς του Δημοτικού έργου, σε σαρωτικό ανασχηματισμό όλων των προσώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του Δήμου ξεκινώντας από την Κυριακή 6 Ιανουαρίου στις 3μ.μ. στις δημαιρεσίες για τη δεύτερη περίοδο της Δημοτικής Αρχής.

Την Κυριακή, εφ΄ όσον υπάρξει απαρτία, έχουμε και τέτοια θέματα στον Δήμο μας, με μυστική ψηφοφορία και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 64, και 74 του Ν. 3852/2010: θα εκλεγούν σε πρώτη φάση Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου. (Ο Πρόεδρος προτείνεται από τον πρώτο συνδυασμό, ο Αντιπρόεδρος προτείνεται από τη μείζονα παράταξη της μειοψηφίας και ο Γραμματέας από τις λοιπές παρατάξεις της μειοψηφίας) και σε δεύτερη φάση τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η θητεία των μελών των παραπάνω οργάνων είναι για το χρονικό διάστημα από 1-1-2013 μέχρι 31-8-2014.

Μετά την ολοκλήρωση των δημαιρεσιών τις επόμενες μέρες και με πρόθεση να «ξαναμοιραστούν τα χαρτιά»
και να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη τα οποία είχαν μείνει στο περιθώριο ώστε να δοθεί μήνυμα αλλαγής στην τοπική κοινωνία, θα αλλάξουν σχεδόν όλοι οι αντιδήμαρχοι και θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις προεδρίες σχεδόν όλων των δημοτικών οργανισμών.

Αυτό προκύπτει από την επιθυμία της ηγετικής ομάδας, εκτός από το «τιμωρηθούν» κάποιοι που αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, να δοθεί η αίσθηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη στη διαχείριση των στελεχών και ακόμα ότι υπάρχουν πολλά στελέχη που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να ανταποκριθούν στα αιτήματα των καιρών, κυρίως βέβαια να σταλεί το μήνυμα παντού …«ουδείς αναντικατάστατος».

Επιπλέον υπάρχει το επίμονο αίτημα της βάσης, αυτής που έχει μείνει και συμμετέχει, να αξιοποιηθεί «νέο αίμα», όχι υποχρεωτικά νέοι σε ηλικία δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά αυτοί που δεν ανέλαβαν αντιδήμαρχοι, ώστε να δοκιμαστούν και να ανατρέψουν την άσχημη εικόνα της πρώτης περιόδου. Λέγεται ότι θα διασωθεί ένας η μία αντιδήμαρχος ανάλογα και με τις «καραμπόλες» που θα γίνουν, στην εκλογή προέδρου δημοτικού συμβουλίου.

Με βάση τις συζητήσεις που γίνονται όλοι σχεδόν οι νυν αντιδήμαρχοι θα ήθελαν να συνεχίσουν στις θέσεις τους. Κάπου εδώ βέβαια αρχίζουν τα προβλήματα, γιατί μετά τις ρυθμίσεις του μνημονίου οι αντιδήμαρχοι με αντιμισθία είναι πλέον λιγότεροι, μόνο 4. Ακόμα η αντιμισθία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των προέδρων νομικών προσώπων, επιχειρήσεων κλπ. από 1/1/2013 μειώνεται κατά 50% επί του ποσού που καταβάλλεται 31/12/2012, δηλαδή περίπου 720 ευρώ μικτά και υπάρχει συνωστισμός για τις επίμαχες θέσεις των αντιδημάρχων που έχουν σχεδόν διπλάσιες απολαβές και μεγάλη δύναμη παρέμβασης στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής λένε ότι τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων "έχουν κλειδώσει", πακέτο με τις άλλες τοποθετήσεις, και θα ανακοινωθούν ίσως και την Κυριακή...

Το σίγουρο είναι ότι πάμε για μια δημοτική αρχή ισορροπιών ώστε να ικανοποιηθούν και οι γκρινιάρηδες που είχαν μείνει απέξω και να μην υπάρξουν επιπλέον κλυδωνισμοί(;) στο ασταθές βήμα της δημοτικής αρχής. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές θα σηματοδοτήσουν μια νέα περίοδο για τη Δημοτική Αρχή, ή μια νέα περίοδο εσωστρέφειας με νέες ανεξαρτητοποιήσεις και προβλήματα ή μια περίοδο πιο κοντά στις προεκλογικές διακηρύξεις του επικεφαλής με στόχους, στρατηγική και προ πάντων με προοπτική νοικοκυρέματος βλέποντας πια καθαρά τις επόμενες εκλογές.

Σε όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να συνυπολογιστεί ότι η διοίκηση δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και εάν υπάρξει προσέλευση όλων των δημοτικών συμβούλων και ένας άτυπος συντονισμός η αντιπολίτευση μπορεί να επηρεάσει τις τοποθετήσεις. 

Πιθανόν να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση! …Κυριακή (6 Ιανουαρίου) κοντή γιορτή!