Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Οι παρενέργειες μιας απόφασης;



Χθες δεν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Αιτία για μια ακόμα φορά ήταν η έλλειψη απαρτίας. Η παράταξη η οποία είναι στη διοίκηση του Δήμου είχε εκλέξει 25 δημοτικούς συμβούλους στις εκλογές. Από αυτούς ανεξαρτητοποιήθηκαν 8, σήμερα η παράταξη που διοικεί τον Δήμο διαθέτει 17 συμβούλους. Η ενημέρωση λέει ότι στην συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι...8 και δεν υπήρξε απαρτία!
 
Εκτός από τις αιτίες που έχουν καταγραφεί και παλαιότερα, για πολλούς η επιλεκτική αποχή των συμβούλων της διοίκησης από τις συνεδριάσεις δεν είναι άσχετη με τις αναμενόμενες τοποθετήσεις αντιδημάρχων (δεν γνωρίζουμε εάν έχει λήξει το θέμα), όπου μια πολύ στενή ομάδα στελεχών ανακυκλώνεται στις ίδιες θέσεις για δεύτερη θητεία ενώ τα αποτελέσματα της πρώτης θητείας μόνο ικανοποιητικά δεν ήταν.

Η καθυστέρηση και η αναποφασιστικότητα στον ορισμό των αντιδημάρχων, ένα απλό διαχειριστικό θέμα το οποίο σχεδόν όλοι οι Δήμοι το έλυσαν εν μία νυκτί,  δείχνουν τα έντονα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας ομάδας, τα οποία φάνηκαν καθαρά στην πρώτη περίοδο διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση είναι άξια απορίας η εμμονή στη χρησιμοποίηση των ίδιων προσώπων στις ίδιες θέσεις. Και αν η επιλογή για το προεδρείο της ημιθανούς κοινωφελούς επιχείρησης του ίδιου προέδρου ...δικαιολογείται, μιας και μάλλον υπήρξε λύση ανάγκης, αφού κανένας δεν αναλάμβανε χωρίς σαφείς διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση της (εδώ, ίσως θα πρέπει να υπάρξει κάποια εξήγηση για τη στάση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης), η επιλογή στις υπόλοιπες θέσεις προσώπων που διοίκησαν και διαχειρίστηκαν την εξουσία τους με επιδόσεις κατώτερες του μετρίου είναι ανεξήγητη!
Τώρα πια, στο σημείο που βρισκόμαστε, το ερώτημα κάθε καλοπροαίρετου δημότη είναι: δεν υπάρχουν από τους 17 εναπομείναντες κάποιοι που μπορούν να προσφέρουν και, γιατί όχι, να γυρίσουν το παιχνίδι; Και τι τελικά είναι πιο σημαντικό, η πρόοδος του Δήμου και κατ΄ επέκταση της διοικούσας παράταξης, οι καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη ή η αυτοκαταστοφική εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές; Πραγματικά κάποιος πρέπει να απαντήσει;
Και βέβαια το γενικότερο θέμα είναι: έτσι θα προχωρήσει για 15 μήνες η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου; 
Μήπως πρέπει κάποιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες; 
Το σίγουρο είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το προεδρείο μ’ αυτή τη σύνθεση και μ΄ αυτή την πλειοψηφία δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει! Ο Δήμος όμως πρέπει να λειτουργήσει!