Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Δημοτικές Εκλογές 2014: συνωστισμός προσώπων και κινήσεων!



Δημοτικές Εκλογές 2014: Η ανθρωπογεωγραφία των "φυλών" πέριξ του δημαρχείου Κερατσινίου. Μια πρώτη καταγραφή!

Μετά την μεγάλη απογοήτευση που προκάλεσε σε γνωστούς και φίλους η μέχρι τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής και, 15 μήνες πριν τις επόμενες Δημοτικές εκλογές, άρχισαν ήδη να συζητιούνται στα δημοτικά στέκια και σε μυημένες παρέες οι νέοι και παλιοί συνδυασμοί οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη διοίκηση του Δήμου στις εκλογές οι οποίες θα γίνουν, εκτός απροόπτου, τον Ιούνιο του 2014.
Κάποιοι από αυτούς ήταν έτοιμοι από παλιά, κάποιοι το σκέφτονται και κάποιοι περιμένουν τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή για να κάνουν το επόμενο βήμα. Οι υποψήφιοι ήδη προετοιμάζονται, μετρούν τις δυνάμεις τους, αναζητούν συνεργάτες, φτιάχνουν δημοτικές κινήσεις, προβαίνουν σε εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων, καταγράφουν αντιδράσεις, προκειμένου να καθορίσουν την τελική τους στάση. Ήδη στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας παρατηρείται συνωστισμός προσώπων και κινήσεων. Παρακάτω μια πρώτη καταγραφή των φυλών που κινούνται στα πέριξ του Δημαρχείου Κερατσινίου.


Ο πρώτος σίγουρος για την υποψηφιότητα του είναι ο 2 φορές δήμαρχος Κερατσινίου, στηριζόμενος κυρίως από δυνάμεις της ΝΔ, οποίος στα δύο τελευταία χρόνια παρέμεινε σιωπηλός στη γωνία, με ελάχιστες παρεμβάσεις στην κοινωνία, με λιτές και μετρημένες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίνοντας βάρος στη διαμάχη για το ασυμβίβαστο, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο σε άλλους.  Την ίδια τακτική ακολούθησε και τις προηγούμενες φορές και μάλιστα τη δεύτερη φορά του βγήκε. Αρχικά υπήρχε σκέψη να αποσυρθεί, αλλά η απογοήτευση στην κοινωνία από τη σημερινή διοίκηση τον φέρνει ξανά στο προσκήνιο. Όμως αυτή τη φορά θα είναι πολύ διαφορετική η μάχη γιατί η εκλογική του δεξαμενή στηρίζεται σε οικογένειες οι οποίες τώρα έχουν χωριστεί και κάποιες έχουν πονέσει από την πολιτική της κυβέρνησης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση μετά την απρόβλεπτη επιτυχία της στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αύξησε θεαματικά τα ποσοστά της, θα είναι σίγουρα παρούσα στις εκλογές. Αν και είναι η μεγάλη απογοήτευση μέχρι τώρα στο δημοτικό συμβούλιο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει και τόσο η αντιπολίτευση, στηρίζεται σε έναν οργανωμένο και πειθαρχημένο μηχανισμό με βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία και δεν θα είναι αμελητέα ποσότητα. Οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνονται από τον επικεφαλής, είναι εντοιχισμένες στη ρητορεία του Κόμματος και σπάνια έχουν τοπικό χρώμα. Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στην κοινωνία για τα τοπικά θέματα, παλαιότερα κάθε τόσο η παράταξη πρωταγωνιστούσε σε συντονιστικά για μεγάλα τοπικά θέματα και συσπείρωνε κόσμο π.χ. για ΔΕΗ.  Είναι απορίας άξιο ότι στον Δήμο μας υπάρχουν εργαζόμενοι για 15 μήνες απλήρωτοι και η συσπείρωση έχει περιοριστεί σε 2 άνευρες ανακοινώσεις.

Η «Αναγέννηση τώρα…» με το νέο αποτύπωμα που επιχειρεί να αφήσει στην κοινωνία, με τον αυτοκριτικό λόγο που διατυπώνει, φιλοδοξεί να είναι στους διεκδικητές μέχρι τέλους.  Με πλήρη και ενεργή συμμετοχή ως αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα διοίκησης του Δήμου και σε όλα τα συμβούλια που συμμετέχει, κάνει αισθητή την παρουσία της καθημερινά με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στην κοινωνία, περιοδείες στις γειτονιές. Βέβαια είναι προς διερεύνηση αν θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει όλη αυτή την προσπάθεια. Στα υπέρ καταγράφονται η ενεργή συμμετοχή στελεχών από διαφορετικούς χώρους και οι φιλότιμες προσπάθειες  να διώξει από την πλάτη της βαρίδια του παρελθόντος τα οποία είναι αλήθεια τα αποχωρίζεται, αλλά με αργούς ρυθμούς.

Τελευταία έκανε την εμφάνιση της μια ακόμη Δημοτική Κίνηση ο «Άλλος δρόμος»! Με τον αέρα της επιτυχίας του ΣΎΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές η ομάδα πρωτοβουλίας παρουσίασε κείμενο με αυστηρό ιδεολογικό προσανατολισμό για δημοτική κίνηση, το οποίο δεν αφήνει ορατά περιθώρια για συνεργασίες και συμμαχίες (2ος γύρος;).  Με έντονα τα σημάδια της μετάβασης από τις πρακτικές διαμαρτυρίας σε δύναμη που φλερτάρει με την εξουσία, δηλώνει ότι επιθυμεί στήριξη από δυνάμεις  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  οριοθετώντας το χώρο για νέες αφίξεις στελεχών. Πυρήνας μελών στις προηγούμενες εκλογές στήριξαν τον σημερινό δήμαρχο και συμμετείχαν στην διοίκηση του Δήμου. Πριν περίπου 8 μήνες απέσυραν τη στήριξη από τον σημερινό Δήμαρχο και εν καιρώ, εκτιμώντας και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, θα ανακοινώσουν το πρόσωπο που θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση θα κριθεί και από τη δράση στην τοπική κοινωνία και βέβαια αν κατορθώσει να κάνει πράξη τις επιταγές της ιδρυτικής διακήρυξης τους επόμενους μήνες.

Στο παιχνίδι ευελπιστεί να εισέλθει δυναμικά και η «αλλιώτικη πόλη», δημοτική κίνηση που συγκροτείται κυρίως από στελέχη της ΔΗΜΑΡ, η οποία στις τελευταίες εκλογές στήριξε την παράταξη του Δημάρχου και κάποια μέλη της την Αναγέννηση. Στη διακήρυξη της επιμένει σε συνεργασίες και τονίζει ότι επιλέγει για συνομιλητές αυτούς με τους οποίους μπορεί να συνεννοηθεί για τα αυτονόητα, όπως η εμμονή στην τήρηση της νομιμότητας, στον σεβασμό των θεσμών, στην συνεργασία με φερέγγυα πρόσωπα, στην θέση των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης σε πρώτο πλάνο, στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας και στην προστασία του δημόσιου χώρου.
Ακόμα στο ταμπλό υπάρχει η Δημοτική Κίνηση «Καλή Μέρα» η οποία, με δεδομένο την πληθώρα των συνδυασμών (ο δεύτερος γύρος θα κριθεί σε μικρότερους αριθμούς, στις προηγούμενες εκλογές στις  8.500 ψήφους  κρίθηκε η συμμετοχή), ίσως δεν έχει πει τον τελευταίο της λόγο. Έχει πολλά προβλήματα, δεν έκανε τίποτα από όσα υποσχέθηκε,  έχει χάσει τη στήριξη από Συνασπισμού και Δημάρ, αλλά, αν κρίνουμε από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο έχει άνεση για παραγωγή υλικού, μία πολύ καλή σχέση με τις εκκλησίες και το κοινό τους, είναι διοίκηση και έχει δυνατότητες να αλλάξει λίγο την εικόνα της και βέβαια έχει ένα άλλο κοινό το οποίο με κάποιο τρόπο ακόμα επηρεάζει, χρησιμοποιώντας έντονη «αντιμνημονική ρητορεία»!

Από εκεί και πέρα, κάποιοι λένε ότι θα υπάρξει και άλλη κίνηση της οποίας θα ηγείται μάλλον γυναίκα από τη Δραπετσώνα, η οποία λέγεται θα έχει και τη στήριξη πάλαι ποτέ μεγάλου κόμματος, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει μια υποψηφιότητα από Δραπετσώνα.  Ακόμα υπάρχει η Χρυσή Αυγή, η οποία δεν έχει εκφραστεί σε τοπικό δημοτικό επίπεδο, πήρε όμως ένα σημαντικό ποσοστό στον Δήμο μας.  
Το σκηνικό ολοκληρώνεται με τους λεγόμενους «ελεύθερους σκοπευτές». Κάποιοι έχουν την ιστορία τους, κάποιοι άλλοι «λυμαίνονται» για δεκαετίες θέσεις και καρέκλες στην τοπική αυτοδιοίκηση και εκφράζονται συνήθως στους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές. Κάποιοι από αυτούς αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους, δεν αποκλείουν τίποτα, διαμορφώνουν τη ρητορεία τους με στόχο την κατάλληλη στιγμή να κάνουν το σωστό πλασάρισμα και να εξασφαλίσουν την προσωπική τους πολιτική επιβίωση απόγνωση. Κλείνοντας σημειώνουνε ότι πάντα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην σημερινή ρευστή πραγματικότητα, να παρουσιαστεί την τελευταία στιγμή και το «καλό παιδί», από το πουθενά!

Όπως και να έχει όμως, έως τις εκλογές ο δρόμος είναι μακρύς. Κάποιοι θα συνεχίσουν, άλλοι θα σκεφτούν πιο ψύχραιμα και άλλοι θα προστεθούν…
Η κατάσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή, η συμμετοχή των πολιτών, η συνέπεια λόγων και έργων, η δυνατότητα των παρατάξεων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην κοινωνία, η δυνατότητα να συνθέτουν απόψεις και να δημιουργούν φίλους, οι θέσεις σε σημαντικά τοπικά θέματα,  οι βιώσιμες κοστολογημένες προτάσεις είναι παράγοντες που λίγο η πολύ θα αναδείξουν τις δυνάμεις οι οποίες θα ξεχωρίσουν  για το δεύτερο γύρο…  ο χρόνος θα δείξει!