Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Μια ακόμα «απόπειρα συνεδρίασης…»



Την εβδομάδα που πέρασε έγινε μια ακόμη ατελέσφορη προσπάθεια να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
 Δυστυχώς για άλλη μια φορά η συνεδρίαση δεν έγινε. Δεν υπήρξε απαρτία!
Δεν υπήρχε ανακοίνωση για τη συνεδρίαση στην ιστοσελίδα του Δήμου και η πληροφορία για την «απόπειρα συνεδρίασης» είναι από τον Ζαχ. Ζούπη, ο οποίος έγραψε στο fb για τη συνεδρίαση που δεν έγινε: «Άλλη μια θλιβερή μέρα η χθεσινή για τον υπό διάλυση Δήμο μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο ...δεν μπόρεσε να συνεδριάσει (!) αφού μία ώρα μετά την ώρα σύγκλισής του, δεν υπήρχε απαρτία! Ανάμεσα στα θέματα ήταν και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Τι να πει κανείς πια. Πίκρα. Θλίψη…»

Για πολλοστή φορά οι δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοί που απουσιάζουν αδικαιολόγητα και συστηματικά, επέλεξαν με την απουσία τους να δείξουν ότι δεν πιστεύουν στη λειτουργία του οργάνου ή τουλάχιστον δεν πιστεύουν όσο θα έπρεπε. Ελπίζουμε κάποτε να δημοσιευτούν στατιστικά των απόντων για να γνωρίζουμε, διότι κάποτε ζήτησαν την ψήφο των δημοτών για να τους εκπροσωπήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πραγματικά ίσως αποτελεί μοναδικό, πανελλαδικό γεγονός η αναβολή τόσων συνεδριάσεων λόγω έλλειψης απαρτίας εκλεγμένου αυτοδιοικητικού οργάνου.  Τι φταίει; Δύσκολη απάντηση! 
 Ίσως στο σύστημα διοίκησης που επέβαλε ο  «Καλλικράτης», οι σύμβουλοι να έχουν πειστεί ότι οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες.Ίσως η υποβάθμιση του συμβουλίου, από τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη διαχείριση της συζήτησης, μέχρι την αντιμετώπιση των «αντιπάλων». Ίσως η απαξίωση των ομιλητών, είτε παίρνει το λόγο κάποιος είτε όχι δεν έχει και πολλή μεγάλη σημασία, κανένας δεν ακούει, κανένας δεν πείθεται. Ίσως η ανυπαρξία επεξεργασμένων πολιτικών θέσεων και προτάσεων. Ίσως η ισχνή πλειοψηφία που έχει πλέον η Δημοτική Αρχή, η οποία με τις αλλαγές αντιδημάρχων τον Ιανουάριο να κλονιστεί πολύ σοβαρά. Ίσως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων που συνήθως απουσιάζουν (άραγε γιατί συμμετείχαν στις εκλογές;). 
Ίσως ή έλλειψη συναινετικών προτάσεων, ακόμα και για «τα εθνικά θέματα» της περιοχής ή η εμμονή να περάσει «μπετόν αρμέ» η όποια πρόταση της διοίκησης, με ισχνή πλειοψηφία πολλές φορές, αργά το βράδυ, αλλά να περάσει. 
Ίσως η τύχη των προτάσεων άλλων παρατάξεων οι οποίες έγιναν αποφάσεις, όπως η πρόταση για σύσταση επιτροπής λύσης της ΔΗΚΕΠΑ, της οποία αγνοείται η τύχη της. Ίσως… 
Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε την εορταστική περίοδο, η οποία δεν προσφέρεται για την σύγκλιση συμβουλίων, μιας και η περίοδος ευνοεί τις απουσίες και τη μη συστηματική δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα των ημερομηνιών συνεδριάσεων του συμβουλίου δίνουν κάποια εξήγηση γιατί απέτυχε για μια φορά ακόμα η «απόπειρα συνεδρίασης».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια την ευθύνη γι΄ αυτή την κατάσταση φέρει η διοίκηση, η οποία οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή ροή των δημοκρατικών διαδικασιών και κυρίως τη λειτουργία του κορυφαίου οργάνου ενός δήμου. Πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, δεν είναι και η καλύτερη η εικόνα αυτή, άλλωστε υπολείπονται σχεδόν 17 μήνες έως τις επόμενες εκλογές.  
Μια εύκολη λύση, τουλάχιστον για να μαζεύονται οι σύμβουλοι θα ήταν η καθιέρωση μιας πάγιας ημερομηνίας σύγκλισης του οργάνου. Η πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, ή κάθε 15 μέρες, έτσι ώστε όλοι να προγραμματίζουν τις δουλειές τους, ακόμα και οι δημοτικές υπηρεσίες σε σχέση με τα θέματα που πρέπει να υποβάλουν στο ΔΣ, θα ήταν κάποια λύση.  Με θεσμοποιημένες πάγιες διαδικασίες είναι δύσκολο να απουσιάσει κάποιος, πιο δύσκολο να μην υπάρχει απαρτία και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η σκόπιμη απουσία για την υποτίμηση του οργάνου.  Για να μην υπάρχουν στο μέλλον "απόπειρες συνεδρίασης", αλλά ουσιαστικές συνεδριάσεις!