Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

«Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡ»

«Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡ» Ένας δάσκαλος...
Πώς ορίζεται ο καλός δάσκαλος; Η ερώτηση έχει σαφή απάντηση, νομίζω, η οποία δεν έχει να κάνει με πτυχία και περγαμηνές, αλλά με το κατά πόσο γίνεται αποδεκτός από τους μαθητές και με την επικοινωνία που αναπτύσσει μαζί τους. Με το πώς μπορεί να «μιλήσει» στην ψυχή των μαθητών και να πλησιάσει τον υπό διαμόρφωση, και συχνά σε λεπτές ισορροπίες, κινούμενο χαρακτήρα τους.

Ωραία! Πάμε παρακάτω, λοιπόν, και ας εξατάσουμε την περίπτωση του κυρίου Λαζάρ, όπως μας την αφηγείται ο Φιλίπ Φαλαρντό στην ταινία «Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» (Monsieur Lazhar).

"O κύριος Λαζάρ, από την Αλγερία, προτείνει τον εαυτό του ως αντικαταστάτη της δασκάλας που αυτοκτόνησε σε ένα δημοτικό σχολείο της Γαλλίας. Από τη στιγμή που προσλαμβάνεται κάνει τα πάντα για να έρθει πιο κοντά στα παιδιά, να τους συμπαρασταθεί και να τους εξηγήσει την ανεξήγητη ακόμη και για τους μεγάλους πολλές φορές δύναμη της απώλειας. Ωστόσο, κανείς απ’ τους συναδέλφους, τους γονείς, ακόμη και τα παιδιά, δεν γνωρίζει το παρελθόν του κυρίου Lazhar και ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί ν’ απελαθεί."