Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτη μέρα στο σχολείο... "Οδηγός επιβίωσης", για πρωτάκια και ...γονείς!


Πριν την πρώτη μέρα

·      Επισκεφθείτε μαζί του το σχολείο κάποια μέρα πριν ανοίξει, για να δει το χώρο. Η εξοικείωση με το περιβάλλον είναι πολύ χρήσιμη...
·  Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις και κάντε τη μέρα ξεχωριστή  να φανεί σαν μικρό «πανηγύρι», όσο άγχος κι αν κουβαλάτε. Μεταδώστε του ενθουσιασμό, κινήστε του την περιέργεια, διαλέξτε μαζί τα σχολικά είδη.
·   Για να κάνετε ευκολότερη την πρώτη μέρα στο σχολείο, θυμίστε στο παιδί σας ότι δεν είναι ο μόνος μαθητής που θα αισθάνεται λίγο δύσκολα.
   Μιλήστε του για τους δικούς σας φόβους την πρώτη ημέρα στο σχολείο και πώς τους ξεπεράσατε. Δώστε παράδειγμα κάποιου άλλου παιδιού που γνωρίζει και συμπαθεί και πώς πέρασε την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Μην του φέρνετε παραδείγματα άλλων, ακόμα και του εαυτού σας που δεν φοβούνται καθόλου ή ήθελαν πολύ να πάνε στο σχολείο. Φτιάξτε μια ιστορία με τον αγαπημένο του ήρωα στην ίδια κατάσταση.
·    Μην παραστήσετε το σχολείο ως μια τυπική διαδικασία ή ως αγγαρεία ή ως υποχρέωση, όπου «πρέπει να πάνε όλοι». Μιλήστε του για τα πολλά πράγματα που θα μάθει, για τους φίλους που θα γνωρίσει, για τα παιχνίδια που θα παίξει. Δώστε του θετικά ερεθίσματα για να δει το σχολείο ως κάτι ενδιαφέρον.

·   Εξηγήστε του αναλυτικά τι θα κάνει εκεί, τι θα έχει να αντιμετωπίσει, ώστε να είναι προετοιμασμένο. Πώς θα πάει στην αίθουσα, πώς θα διαλέξει τη θέση του, τι θα πει ο δάσκαλος… Όσο πιο καλά το προετοιμάσετε, τόσο πιο εύκολα θα το αποδεχτεί.
·     Διαλέξτε μαζί την τσάντα, βοηθήστε το παιδί να οργανώσει το γέμισμα της. Η τσάντα δεν πρέπει να ζυγίζει ποτέ παραπάνω από το 10%-20% του σωματικού βάρους του παιδιού σας.

Η μεγάλη μέρα!!!
·      Το προηγούμενο βράδυ το παιδί θα πρέπει να κοιμηθεί νωρίς για να ξυπνήσει νωρίς.
·   Την πρώτη ημέρα για να αποφύγετε τον πανικό της τελευταίας στιγμής, σηκωθείτε πολύ νωρίτερα, με ηρεμία, καλή διάθεση και χωρίς άγχος, βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμαστεί.Ετοιμάστε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό, αφήστε το μικρό σας να διαλέξει μόνο του τα ρούχα του. 
·     Αναζητήστε ένα άλλο παιδί από τη γειτονιά για να πάτε όλοι μαζί παρέα στο σχολείο. Την πρώτη ημέρα καλό θα ήταν να το συνοδεύσετε στο σχολείο και να μείνετε για λίγο στο προαύλιοΕάν είστε εργαζόμενοι φροντίστε ώστε στο σχολείο να έχετε αρκετή ώρα στη διάθεσή σας. Για να έχετε χρόνο να «αποχαιρετήσετε» για τις λίγες ώρες το παιδί σας σωστά και όχι απλά να το αφήσετε και να φύγετε ή για να αντιμετωπίσετε τις απρόβλεπτες καταστάσεις(κλάματα). Η παρουσία σας εκεί θα το ανακουφίσει προσέξετε, όμως,  μην το παρακάνετε.
·         Καταπολεμήστε τους δικούς σας φόβους και το άγχος του αποχωρισμού. Αν δει εσάς ανήσυχους ή αγχωμένους θα θεωρήσει το φόβο του δικαιολογημένο και δε θα κάνει καμία προσπάθεια να τον αντιμετωπίσει. Σε καμία περίπτωση μην τιμωρείτε το φόβο ή επιπλήττετε το παιδί για αυτήν τη συμπεριφορά του.
·        Επισκεφτείτε μαζί το κυλικείο του σχολείου. Εάν το κυλικείο του σχολείου δεν έχει υγιεινά προϊόντα, ενημερώστε τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο. Το σπιτικό κολατσιό είναι το καλύτερο κολατσιό.
·         Ενημερώστε τους εκπαιδευτικούς για ό,τι έχει σχέση με το παιδί σας όπως θέματα υγείας, φοβίες, άλλου είδους προβλήματα.


Οι επόμενες μέρες...
·         Στο Δημοτικό τα παιδιά χρειάζονται επίβλεψη από έναν ενήλικο πριν από το σχολείο για να ετοιμαστούν και να πάνε με ασφάλεια και μετά να γυρίσουν στο σπίτι.
·   Δημιουργήστε στο σπίτι περιβάλλον ευνοϊκό για μελέτη, χωρίς θόρυβο και λογομαχίες. Διαμορφώστε έναν μόνιμο χώρο μελέτης, στο δωμάτιό τους ή σε άλλο ήσυχο μέρος του σπιτιού και φυσικά η τηλεόραση δεν πρέπει να είναι ανοικτή κατά την ώρα της μελέτης.
·         Προσπαθήστε να είστε διαθέσιμοι για να απαντάτε στις ερωτήσεις τους και να προσφέρετε βοήθεια στα παιδιά, ποτέ όμως μην κάνετε τη δουλειά τους.
·     Να μάθετε στο παιδί πώς να μένει ψύχραιμο σε δύσκολες καταστάσεις, εκφοβισμός, συχνά πειράγματα από άλλα παιδιά, να λέει καθαρά σε όσα παιδιά το πειράζουν ότι δεν του αρέσει η συμπεριφορά τους και να φεύγει μακριά τους και να ενημερώνει εσάς και κυρίως τους εκπαιδευτικούς.

·         Εάν το παιδί σας φερθεί άσχημα σε συμμαθητή του, να μη χρησιμοποιείτε σωματική τιμωρία, αλλά στέρηση ορισμένων προνομίων του.  Και μην ξεχνάτε να βάζετε σταθερά όρια  στο παιδί σας. 
·         Εάν διαλέξετε να μένει το παιδί για μελέτη στο σχολείο, ρωτήστε για την αναλογία μαθητών–προσωπικού, την ασφάλεια του χώρου. Εάν το σχολείο έχει προβλήματα κτιριακά, μιλήστε με το διευθυντή, το σύλλογο γονέων και διεκδικήστε από τη Δημοτική αρχή την άμεση συντήρηση του σχολείου.
Άντε και ... Καλή σχολική χρονιά!