Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Παρακμή...

Μετά τα ευτράπελα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου στη συζήτηση για τα κορυφαία θέματα, τεχνικό πρόγραμμα 2013 και προϋπολογισμός 2013 η συμμετοχή των  Δημοτικών Συμβούλων ήταν μικρή (απόντες από την αίθουσα), αναδημοσιεύουμε  ένα παλιότερο κείμενο το οποίο δυστυχώς πάντα παραμένει επίκαιρο! 

Υπενθυμίζουμε ότι για το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να γίνει διαβούλευση όπως προβλέπεται από το άρθρο 76 του Ν.3852/2010 και για την πρόσκληση-ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου ο νόμος προβλέπει να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου! Δυστυχώς οι περισσότεροι σιωπηλά αποδέχονται μια τέτοια λειτουργία και περιορίζονται να μετρούν τις ημέρες για τις επόμενες εκλογές!
 
< Όλοι, όσοι παρακολουθούν αυτά που γίνονται τελευταία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, έχουν απορήσει με την κατάσταση του οργάνου που εκλέχτηκε για να αποφασίζει ..."με γνώμονα τον νόμο και το συμφέρον των δημοτών για τα πράγματα στην πόλη".
Κατ΄ αρχάς το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συνεδριάσει. Συνήθως αναρτάται, τελευταία ούτε αυτό γίνεται, στην ιστοσελίδα του Δήμου την ημέρα της συνεδρίασης η απόφαση για συνεδρίαση και μόνο από τύχη μπορεί να πέσεις πάνω στην ανακοίνωση. 
Αλλά και εάν ακόμα καταφέρεις να μάθεις για τη συνεδρίαση από κάποιο φίλο δημοτικό σύμβουλο, δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα πετύχεις τη συνεδρίαση. 
Το συμβούλιο ποτέ δεν ξεκινάει στην ώρα του. Για να είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις την ώρα της συνεδρίασης, θα πρέπει να προσθέσεις στην επίσημη ώρα έναρξης της συνεδρίασης μία ώρα τουλάχιστον. Αλλά και πάλι,  και να πετύχεις την ώρα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει η συνεδρίαση μια και η περιβόητη απαρτία δύσκολα πετυχαίνεται τελευταία. Πραγματικά είναι απίστευτο,  άνθρωποι που πριν 2 χρόνια ζητούσαν τη ψήφο μας για να διαχειριστούν τις τύχες του Δήμου δεν συμμετέχουν, αν και παίρνουν αποζημίωση,καταργήθηκε τελευταία με τις νέες περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση, για τη συμμετοχή τους σε κάθε συνεδρίαση.

Στα αξιοσημείωτα του συμβουλίου αυτού είναι ακόμα, τα έκτακτα και επείγοντα θέματα που έρχονται ξαφνικά και ενίοτε αποσύρονται, οι συνεχιζόμενες συνεδριάσεις για ασήμαντη αφορμή, οι συνεδριάσεις για κάποιο  θέμα με "σιωπηρή ανοχή", οι παραιτήσεις των προέδρων, δύο έχουν παραιτηθεί έως τώρα, οι παραιτήσεις αντιπροέδρου και γραμματέα, το είδαμε κι αυτό, έγινε συνεδρίαση κανονικά ενώ είχαν παραιτηθεί, οι συχνές διακοπές και γενικότερα οι ελαστικοί  κανόνες δεοντολογίας και το μη ανοικτό συμμετοχικό πνεύμα…

Αν πάμε και σε πιο ψιλά γράμματα, θα υπογραμμίσουμε ότι πάντα υπάρχει αντιπαράθεση και σπάνια οι παρατάξεις συνεργάζονται ακόμα και για θέματα καθοριστικά για το μέλλον της πόλης. Συνηθισμένο φαινόμενο είναι να σπαταλά κάποιος το χρόνο του για να υποβαθμίζει-ευτελίζει την άποψη των άλλων και όχι να στηρίζει με επιχειρήματα τη δική του. Στις συζητήσεις σπάνια προκύπτει υποψία καλοπροαίρετου διαλόγου για το συμφέρον της πόλης, λέμε τώρα, και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει προσοχή- σεβασμός στην άποψη του «αντιπάλου» που μπορεί να είναι και σωστή!

Αλλά και το γενικότερο θέαμα είναι απογοητευτικό, με φωνές, χαρακτηρισμούς, απαξιωτικά σχόλια, θεατρινισμούς, παραγοντισμούς,  με πολίτες που φωνάζουν για να προβάλουν τα αιτήματα τους, με διακοπές χωρίς λόγο και αιτία, μια κατάσταση απόλυτης απαξίωσης.  Δυστυχώς...
Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχουν όλοι, κυρίως η  δημοτική αρχή και το προεδρείο. Μερίδιο ευθύνης, και όχι το ίδιο για όλους, έχουν όμως και οι λοιπές δημοτικές παρατάξεις, αλλά και οι πολίτες που προσέρχονται κατά καιρούς και  μέσα στην γενική μιζέρια που συναντούν, ενεργούν με τρόπο τέτοιο που δε συνάδει με  το κύρος που θα έπρεπε να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο.>