Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Για τη ΔΕΗ...


Για τη ΔΕΗ  18/12/2011 από   Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ



Η συζήτηση για τη ΔΕΗ όπως μαθαίνω έχει γίνει περίπλοκη. Απόψεις διατυπώνει η συμπολίτευση, απόψεις η αντιπολίτευση, απόψεις τα μπλογκ και όλοι προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη.
Θα πω κι εγώ τη γνώμη μου:
Η ΔΕΗ θέλει να πουλήσει το εργοστάσιο μαζί με τα άλλα περιουσιακά της στοιχεία. Έτσι όπως είναι δεν πιάνει μία δραχμή. Είναι απαξιωμένο. Για να πουληθεί χρειάζεται εκσυγχρονισμό, που σημαίνει ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ με αεροτουρμπίνες. Τέτοια μονάδα δεν μπορεί να φτιάξει χωρίς την άδεια του δήμου. Ακόμη κι αν προσπαθήσει να τον προσπεράσει θα σκοντάψει στην  πρώτη προσφυγή που θα γίνει στηριγμένη στο ΠΔ 84/84 και το λοιπό  νομικό πλαίσιο. Γι αυτό ζητάει νέο μνημόνιο και βάζει θέματα όπως το Πρεσόφ, την παιδική χαρά, το θεατράκι κλπ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ. Δεν μπορεί να πει σε ένα επενδυτή σου δίνω και αυτό το πάρκο και αυτή την παιδική χαρά. Θα της πουν “και τι να τα κάνω, δεν τα θέλω, αφαίρεσέ τα από το τίμημα”.Θέλει να έρθει σε μια συμφωνία, όσο κι αν της κοστίζει, γιατί έτσι θα μπορέσει να πουλήσει τη μονάδα, αλλιώς θα μείνει στα αζήτητα (και βέβαια το πιθανότερο είναι να περιέλθει στον  δήμο). Όπως φυσικά νοιάζεται και για τα τμήματα που διεκδικεί ο δήμος μέσα στο ΑΗΣ που κι αυτά χαλάνε την όποια προσπάθεια πώλησης της μονάδας. Για να κερδίσει αυτά που θέλει. στηρίζεται στη μεγάλη ανάγκη του δήμου για ζεστό χρήμα και προσπαθεί να βρει τρόπο να υπογράψει κάποιο μνημόνιο με όποιο κόστος.

Εμείς πρέπει να δούμε το θέμα ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ και ΟΧΙ ΑΛΛΟΥ.
Ένα αντίτιμο για να της επιτρέψουμε να φτιάξει τη νέα μονάδα θα μπορούσε να είναι κάτι που θα δίνει ΑΜΕΣΟ και ΑΠΤΟ κέρδος στον δημότη (στην τσέπη του, στον αέρα που αναπνέει), και αυτό είναι μόνο η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ.


Μόνο αυτό λοιπόν μπορούμε να συζητήσουμε. Τα υπόλοιπα είναι τα ΠΡΟΦΑΝΗ και ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ και δεν έχουν θέση στον διάλογο. Εννοείται πως το Πρεσόφ και τα άλλα κομμάτια ανήκουν στον δήμο. Και να τα πάρει η ΔΕΗ δεν έχει τι να τα κάνει ούτε μπορεί να τα πουλήσει. Και τα χρήματα που χρωστάει από το πρώτο μνημόνιο εννοείται πως πρέπει να τα δώσει, Αυτά δεν χρειάζονται συζήτηση. Εξ άλλου τι την καίει τώρα και τα συζητάει ενώ τόσο καιρό δεν νοιαζότανε;
Μόνο λοιπόν μια διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Όταν λέω “μια διαπραγμάτευση μόνο μπορεί να γίνει” δεν εννοώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Μπορεί ο Δήμος να πει ένα ξερό “όχι” και να περιμένει το ώριμο φρούτο, δηλαδή να πουληθεί η ΔΕΗ και να μείνει το εργοστάσιο του Κερατσινίου έξω από την πώληση ως άχρηστο και μη αξιοποιήσιμο αφού δεν θα μπορεί να εκσυγχρονιστεί εξ αιτίας της αντίθεσης του δήμου. Τότε βέβαια ο χώρος θα περιέλθει αναγκαστικά στον δήμο (θα χρειαστούν όμως αρκετά χρόνια). Αυτή η τακτική είναι δρόμος αντοχής και ο δήμος μπορεί να τον αντέξει (έχει συνηθίσει τόσα χρόνια) ενώ η ΔΕΗ επείγεται και θα μείνει χαμένη αφού δεν θα καταφέρει να πουλήσει το εργοστάσιο του Κερατσινίου.
Από την άλλη μπορεί κανείς να πει ότι στο Κερατσίνι έχει συνηθίσει ο κόσμος σε αυτή την κατάσταση, έχει υπογραφεί ακόμη και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΔΕΗ κάποια στιγμή, και διάθεση για κίνημα με περιβαλλοντικούς όρους και όρους πολεοδομίας-χωροταξίας (δηλαδή ποιότητας ζωής) δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Με αυτή την οπτική η πρόταση της ΔΕΗ μοιάζει με δώρο καθώς από το πουθενά έρχεται κάποιος και σου λέει να σου δώσω χρήματα, να σε πληρώνω και κάθε χρόνο και εσύ να δεχτείς να παραμείνεις στη νιρβάνα σου που έτσι κι αλλιώς την έχεις συνηθίσει. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν τιμά την τοπική κοινωνία, όμως αυτοί έτσι μας βλέπουν και δεν έχουν εντελώς άδικο!
Επαναλαμβάνω ότι όλα όσα λέγονται (μας δίνουν, τους δίνουμε κλπ.) είναιπαραπλανητικά.
Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ:
“ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ (ώστε να πουλήσουμε το εργοστάσιο) ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΗ
Αν μας αρέσει συζητάμε, και αν θέλουμε συμφωνούμε. Σε αυτά όμως και όχι στα αυτονόητα ή στην VITRUAL REALITY των δήθεν ανταλλαγμάτων σε μια δήθεν προσφορά. Το μόνο που θέλει να κερδίσει η ΔΕΗ είναι ένα οποιοδήποτε μνημόνιοπου θα μιλάει για νέα μονάδα με αεροτουρμπίνες ώστε να μπορεί να πει στον αγοραστή ότι θα εξασφαλίσει από τον δήμο την άδεια ή την ανοχή του το 2014