Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Άρθρο-παρέμβαση του νέου επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Αναγέννηση" Ζαχαρία Ζούπη


ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ


Ένα χρόνο μετά τις περσινές δημοτικές εκλογές και ενώ κλείνει σε λίγες μέρες ένας χρόνος θητείας του νέου Δημάρχου Λουκά Τζανή, έχουμε ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφής της πορείας, των αντιλήψεων και των προθέσεων της νέας Δημοτικής Αρχής. Το τι συνέβη πέρυσι στις εκλογές και άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του Λουκά Τζανή τροφοδότησε μεγάλες συζητήσεις. Ίσως να τροφοδοτήσει και στο μέλλον. Το θέμα αυτό δεν έχει ίσως ιδιαίτερη αξία για τους πολίτες, που ήδη δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και ο Δήμος θα μπορούσε να αποτελεί ένα "συμπαραστάτη" τους τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της ζωής τους στον χώρο που κατοικούν, που κινούνται, που σπουδάζουν τα παιδιά τους.
Αυτό που έχει αξία είναι ότι αυτή η Δημοτική Αρχή έχει δείξει σαφώς την αδυναμία της να διοικήσει με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες, με στοιχειώδη σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, αλλά και απέναντι στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι φανερό ότι σ' αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες:
  • Η αλαζονεία του Δημάρχου για παράδειγμα, είναι ένας. Ο Δήμαρχος μπορεί να μην γνώριζε τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο το χρέος του Δήμου (!), αρέσκεται όμως στο να "κατατροπώνει" και να επιτιμά στελέχη της Αντιπολίτευσης που έχουν σημαντική και πολύχρονη προσφορά στον Δήμο. Μιλάει για... "Αντιπολίτευση των γλουτών" και δηλώνει ότι "ντρέπεται να μιλάει" με τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Χάσκα, ενώ απευθυνόμενος στον Φώτη Μελά είχε δηλώσει ότι "τι να πει ένας ηλικιωμένος και άρρωστος άνθρωπος"! Χρειάζονται άραγε και άλλα παραδείγματα;
  • Η ανομοιογένεια του Συνδυασμού του είναι ένας σοβαρός παράγοντας που συντελεί επίσης. Ουσιαστικά ο Συνδυασμός του 2010 δημιουργήθηκε μέσα σε ένα μήνα, χωρίς το σύνολο των στελεχών να έχουν συνεννοηθεί  σε κάποιες αρχές, σε κάποιους στόχους, σε κάποιο Πρόγραμμα. Πρακτικά ο Συνδυασμός αποτέλεσε ένα όχημα για όσους ήθελαν μια θέση στην δημοτική αρχή, αλλά και για πολλούς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ήθελαν να τιμωρήσουν κάποιους "δικούς" τους ή να στείλουν μήνυμα για την δύναμή τους σε κάποιους "εσωκομματικούς αντιπάλους", ακόμα και να δείξουν την πικρία τους που δεν επιλέχθηκαν οι ίδιοι ή ο φίλος τους ως υποψήφιος Δήμαρχος. Έτσι όμως δεν δημιουργείς ένα μόρφωμα που μπορεί να διοικήσει διαθέτοντας μια στοιχειώδη συναντίληψη. Το γεγονός ότι 7-8 στελέχη της Διοίκησης έχουν ήδη παραιτηθεί από τις θέσεις ευθύνης τους (!) δείχνουν ότι η παράταξη της πλειοψηφίας μοιάζει με κινούμενη άμμο. Αυτό δεν δείχνει άραγε και η απόσυρση της στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ;

  • Η συνειδητή υποβάθμιση το ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου εμποδίζει την ουσιαστική ώσμωση απόψεων και ιδεών στην διαμόρφωση των πολιτικών του Δήμου. Έντεκα μήνες τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ουσιαστικά συζητήσει, λόγω της αντίρρησης του Δημάρχου (!), κανένα θέμα. Αναφέρω ενδεικτικά: Δ.Ε.Η., Κέντρο Υγείας, Ανάπλαση Λιπασμάτων, η περίφημη ιδέα για Πίστα Φόρμουλας, το Μετρό, η Οικονομική Κατάσταση του Δήμου, η κατάσταση στην Δημοτική Επιχείρηση. Ο κ. Λουκάς Τζανής αρέσκεται σε προσωπικές επαφές, στη μη ενημέρωση κανενός, στην κώφευση απέναντι σε προτάσεις της Αντιπολίτευσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώνεται, εννοείται για όσα ο Δήμαρχος επιλέγει μέσω του... Τοπικού Τύπου. Μιλάμε δηλαδή για υπερβολικό σεβασμό στην Διαφάνεια  και την Δημοκρατική λειτουργία.
  • Η λατρεία της Επικοινωνίας εκ μέρους του Δημάρχου, τον αποσπά από την πραγματικότητα. Ο κ. Λουκάς Τζανής ξεχνάει ότι μπορεί στην εποχή μας να μην μπορείς να κάνεις Πολιτική χωρίς Επικοινωνία, αλλά δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή Επικοινωνία αν δεν έχεις επεξεργασμένη πολιτική. Ο κ. Τζανής εμφανίζεται για παράδειγμα "αγωνιστής", "αντιμνημονιακός" και προσπαθεί να αναδείξει αγώνες του, αγώνες που ποτέ δεν έδωσε το παρόν. Την ίδια ώρα δηλώνει στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ότι δεν θέλει διάλογο μαζί του και βάζει δήθεν "εθελοντές" να υπογράφουν "Συμφωνίες Περιστασιακής Απασχόλησης" οι οποίες αποτελούν μνημείο ντροπής και εκμετάλλευσης της αγωνίας των ανθρώπων για δουλειά. Ο κ. Τζανής εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει σοβαρές κατακτήσεις (π.χ. Μετρό, Πίστα Φόρμουλα), ενώ όσοι γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά ότι όλα είναι στον αέρα. 
Θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί και σ' άλλους παράγοντες. Η ουσία είναι ότι ο Δήμος οδηγείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην Καχεξία, στην παράλυση, σε οικονομικά αδιέξοδα, σε αδυναμία. Η καθαριότητα έχει επιδεινωθεί. Η Δραπετσώνα έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Στα σχολεία υπάρχουν δεκάδες προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται. Κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει. Η Δημοτική Επιχείρηση καταρρέει και τα καλλιτεχνικά τμήματα, όπως και οι Αθλητικές Ακαδημίες ξεκίνησαν την λειτουργία τους με σχεδόν δυο μήνες καθυστέρηση. Στα ΚΑΠΗ υπάρχει διάχυτη γκρίνια. Ο υπηρεσιακός ιστός του Δήμου βρίσκεται σε αποσύνθεση. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν την αμφισβητεί κανείς. Ο Δήμαρχος προσπαθεί να κρύψει ευθύνες πίσω από τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ή το Μνημόνιο. Κάθε μέρα που περνάει όμως, φαίνεται ότι το μυστικό είναι ένα: Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ.

Σ' αυτές τις συνθήκες η "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" τόλμησε και προχώρησε στην αλλαγή του επικεφαλής μετά την γενναία απόφαση του Αλέκου Χρυσού. Από μόνο του αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει πιθανά και πολλά πράγματα. 

Η αλλαγή του επικεφαλής πρέπει να συνοδευτεί:
  • Από την γρήγορη οργανωτική, προγραμματική ανασυγκρότηση της Κίνησης ώστε να διευκολύνεται η καθημερινή παρέμβασή της στην κοινωνία με αμεσότητα, "νεύρο" και σοβαρότητα.
  • Από την ανάδειξη ενός συνολικού επιτελείου που λειτουργεί συλλογικά, δημοκρατικά, συνεκτικά χωρίς προσωπικές επιλογές. Ενός επιτελείου που θα πείθει ότι μπορεί να διοικήσει αύριο με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τον Δήμο.
  • Από την παραπέρα αποσαφήνιση του στίγματος της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" ως Κίνησης με ανεξαρτησία, αυτοδιοικητική αυτονομία, δίχως κανενός είδους εξάρτηση από κόμματα και μηχανισμούς. Μιας Κίνησης που βάζει πριν απ' όλα τα συμφέροντα της πόλης και τις αγωνίες των πολιτών.
  • Από το άνοιγμα σε νέες δυνάμεις, σε νέες δεξαμενές. Θεωρώντας ότι η ενίσχυση της δεν είναι υπόθεση "παιχνιδιού" ανάμεσα σε κάποια στελέχη, αλλά υπόθεση να πείσει πριν απ' όλα την κοινωνία. Τους νέους ανθρώπους και αυτούς που δεν εμπιστεύονται κανένα. Τους πολίτες που στήριξαν την εκλογή Λουκά Τζανή και τώρα απογοητεύονται, αλλά και δυνάμεων από όλο το πολιτικό-αυτοδιοικητικό-κοινωνικό φάσμα.
  • Εν τέλει από την ανάδειξη της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Μπροστά μας έχουμε δυόμιση χρόνια μέχρι τις εκλογές. Πρόκειται για μακρύ χρόνο. Σ' αυτόν οφείλουμε να δίνουμε το παρόν παντού, να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε πολιτικές που διαλύουν τον Δήμο, να επεξεργαστούμε πιο ολοκληρωμένα τις προγραμματικές μας τοποθετήσεις.
Σ' αυτές τις κατευθύνσεις θα εργαστώ.
Σ' αυτές τις κατευθύνσεις θα εργαστούμε όλοι.
Γνωρίζοντας ότι οι καχύποπτοι πια πολίτες, θέλουν καθαρές κουβέντες και σαφείς τακτικές για να πειστούν.