Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Κοινή δήλωση – Έκκληση πρώην Προέδρων της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Κερατσινίου


ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Έχοντας διατελέσει Πρόεδροι της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Κερατσινίου επί διαφορετικών Δημοτικών Αρχών και με διαφορετικούς Δημάρχους  κατά την τελευταία εικοσαετία, θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για την κατάσταση που έχει περιέλθει  η ενιαία πια Δημοτική Επιχείρηση  Κερατσινίου – Δραπετσώνας και οι παρενέργειες που έχουν υπάρξει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Επισημαίνουμε εξ αρχής ότι η ίδρυση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού το1993 αποτέλεσε σταθμό  στην προσπάθεια ανάπτυξης της πολιτιστικής δραστηριότητας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Κερατσίνι. "Καρδιά" αυτής της δραστηριότητας αποτέλεσε η λειτουργία των καλλιτεχνικών τμημάτων του Δήμου στα τέσσερα πια Πολιτιστικά Κέντρα της πόλης, όπου έφτασαν να συμμετέχουν σ’ αυτά 2.500 παιδιά, νέοι και πολίτες όλων των ηλικιών! Ταυτόχρονα, θεσμοί όπως το Φεστιβάλ Νεολαίας, το Παιδικό Καλλιτεχνόραμα, ο Καλλιτεχνικός Σεπτέμβρης, το Καρναβάλι κ.α ανέδειξαν σταδιακά το Κερατσίνι σε πόλη – πιλότο στα θέματα Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Σ ‘αυτή την κατεύθυνση, συνέβαλαν  πριν απ’ όλα οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης με τις ιδέες τους, τον κόπο τους, το μεράκι τους, αλλά και την αγάπη για την Επιχείρηση. Συνέβαλαν επίσης όλοι όσοι συμμετείχαν στις διοικήσεις, αφού υπήρχε πάντα κλίμα συννενόησης και συναίνεσης.


Δυστυχώς, φαίνεται ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο για αυτή την πορεία, σε ένα δύσκολο σημείο, όπου τίθεται πια σε αμφισβήτηση ακόμα και η ύπαρξη της Δημοτικής Επιχείρησης. Η οικονομική καχεξία της, η μη στήριξή της όπως γινόταν πάντα από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, η μη πληρωμή των εργαζομένων επί μήνες την ίδια περίοδο που πληρώνονται δήθεν εθελοντές, η ανασφάλεια για τις προοπτικές της που εύλογα έχει αναπτυχθεί, όπως και η απομάκρυνση έμπειρων υπηρεσιακών στελεχών έχουν δημιουγήσει μια αποπνικτική και αδιέξοδη κατάσταση. Σύμφωνα δε με την Έκθεση των λογιστών της Επιχείρησης, δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές επιβίωσης, αν δεν υπάρχουν γενναίες αποφάσεις από τον Δήμαρχο, αποφάσεις που θα συνοδεύονται και από γενναία χρηματοδότηση.

Καλούμε τον  Δήμαρχο Λουκά Τζανή και συνολικά την Δημοτική Αρχή να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της αποσαφηνίζοντας προθέσεις και σχεδιασμούς, ξεκαθαρίζοντας πως θα δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν την Επιχείρηση, ξεκινώντας πριν απ’ όλα από την δέσμευση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των εργαζομένων. Η μαζική, κατά κατεύθυνση(;) παραίτηση πέντε μελών της Διοίκησης της Επιχείρησης κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης  (είχε προηγηθεί η παραίτηση του κυρίου Πατσάκη σε άλλο χρόνο και με σοβαρότατες επισημάνσεις για το έργο συνολικά της Δημοτικής Αρχής)  αναδεικνύουν  το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει. Η Δημοτική Επιχείρηση πρέπει να στηριχτεί. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις και με συγκεκριμένες κινήσεις. Αποτελεί χρέος απέναντι στους χιλιάδες νέους, στα παιδιά και τους πολίτες που συμμετέχουν στα Καλλιτεχνικά Τμήματα, στις Αθλητικές Ακαδημίες  και το Κολυμβητήριο. Αποτελεί μέγιστη ευθύνη απέναντι στην ανάγκη αυτή την δύσκολη συγκυρία για τον λαό να διατηρήσει και να διευρύνει τις κοινωνικές παρεμβάσεις του.

Ως άνθρωποι που υπηρετήσαμε και πονάμε αυτή την Επιχείρηση και που θεωρούμε ότι δεν πρέπει να  αμφισβητηθεί ένα κατεκτημένο επίπεδο δημοτικών παρεμβάσεων, δηλώνουμε ότι είμαστε διαθετειμένοι  να συμβάλουμε με ιδέες, σκέψεις και προτάσεις στην άρση του σημερινού αδιεξόδου. Η διάθεση προσφοράς εκ μέρους μας  πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προυπόθεση βέβαια αποτελεί η ύπαρξη θέλησης και από την ίδια την Δημοτική Αρχή, όπως και η ύπαρξη ενός πλάνου για το μέλλον εκ μέρους της ως βάση για συζήτηση.

ΟΙ π.ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΖΟΥΠΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ  ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ,  ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ,    ΤΖΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,  ΧΑΣΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ       Κερατσίνι, 12– 10 - 2011