Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος εποχής... την Τετάρτη νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου


Τις τελευταίες μέρες γράφτηκαν πολλά για το θέμα της παραίτησης του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, κυρίως σε γειτονικά blogs!!! Τελικά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, κυκλοφόρησε η πρόσκληση για Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την εκλογή νέου προέδρου.
Εντάξει είναι  σκληρό, γιατί δεν πρέπει να σκοτώνονται τα άλογα όταν γεράσουν ή καλύτερα όταν τελειώνουν τη δουλειά. Σίγουρα δεν πρέπει να αποχωρούν έτσι από μία θέση άνθρωποι με ιστορία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου εάν δεν είναι πρόεδρος και την επόμενη μέρα, η ζωή συνεχίζεται!
Βέβαια ο κύκλος κάποτε κλείνει. Για εμάς και μόνο που πρώην δήμαρχος με τέτοια ιστορία μπήκε κάτω από τη στέγη του "Καλή Μέρα" ήταν «προδοσία» για τη πόλη του. Για τους ρομαντικούς, οι άνθρωποι που συνέδεσαν τη ζωή τους με μια πόλη και τους ανθρώπους της, καθαρή  στάση είναι να χτυπηθεί για την πόλη, ακόμα να «πέσει» για αυτήν!

Κατά τα άλλα, το Δημοτικό συμβούλιο στη διάρκεια της προεδρίας του, παρά τα όσα θετικά διαβάζουμε τελευταία κυρίως στο γραφειοκρατικό κομμάτι,  γνώρισε μέρες απίστευτης υποβάθμισης, με φωνές, συνεχείς διακοπές, με ιδιαίτερα σκληρή ίσως και απαξιωτική στάση απέναντι στην αντιπολίτευση. Σπάνια είδαμε προσπάθεια για σύνθεση απόψεων, σπάνια είδαμε προσπάθεια εξέλιξης του διαλόγου και ακόμα πιο σπάνια είδαμε προσπάθεια περιφρούρησης του δικαιώματος να ακούγεται αβίαστα η αντίθετη άποψη.

Οι λόγοι της παραίτησης που προβάλλονται είναι προσωπικοί και σίγουρα στη συνεδρίαση θα υπάρξουν και οι σχετικές φιλοφρονήσεις! Όμως για τη Δημ. Κίνηση «Καλή Μέρα» η παραίτηση ήταν μια ευκαιρία.
Η στήριξη του ψηφοδελτίου στις τελευταίες εκλογές από παλιά στελέχη με παρελθόν στη διοίκηση ήταν ένα αναγκαίο κακό και λειτουργούσε ως βαρίδι! για την κίνηση. Εκτίμηση πολλών τότε ήταν, ότι δεν ήταν απαραίτητη η ενσωμάτωση τόσων ετερογενών δυνάμεων με τη δυναμική που υπήρχε υπέρ της κίνησης, μετά την ανέλπιστη βέβαια «συνομωσία του σύμπαντος». Απεναντίας δημιούργησε προβλήματα στο εσωτερικό της κίνησης, αλλά και στην τελική εικόνα της, μιας και ευαγγελιζόταν ρήξη με ό,τι έρχεται από το παρελθόν.
Όπως εξελίχτηκαν τα γεγονότα η παραίτηση ήταν μια ευκαιρία για την ομάδα που αποφασίζει στην Δημ. Κίνηση που είναι στην εξουσία. Μια ευκαιρία να ξαλαφρώσει το καράβι να δώσει ένα μήνυμα ποιος έχει το μαχαίρι και να δηλώσει ότι κάποιες φορές οι παραιτήσεις γίνονται δεκτές μιας και πάντα υπάρχουν πρόσωπα για προνομιούχες θέσεις με εξουσία.
Άλλωστε όπως γράψαμε τελευταία,  την περίοδο αυτή ο Δήμαρχος παρά τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και τις δυσκολίες στην παραγωγή ουσιαστικού  έργου, νιώθει πολύ ισχυρός. Η επιτυχία έστω και σε επίπεδο δέσμευσης για ελαφρύ μετρό, τα οικόπεδα που χάρισε «η σκύλα που έγινε αρνάκι», η "μεγαλειώδης" συνέντευξη τύπου για τη φόρμουλα 1, η αίθουσα που ειπώθηκε ότι εξασφαλίστηκε από την συμφωνία με το Lidl, το ΚΑΠΗ που παρέμεινε νομικό πρόσωπο, οι πολλές εκδηλώσεις με άμεση επαφή με τους πολίτες, η συμφωνία που φημολογείται με τη ΔΕΗ, η παρουσία αντιπροέδρου της βουλής μαζί του στον υφυπουργό εσωτερικών, αν και δεν είναι γεγονότα που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη άμεσα,  παρουσιάζονται ως τεράστια γεγονότα στη λαϊκή βάση του «Καλή Μέρα» και στην κοινωνία.
 Στα παραπάνω αν συνυπολογιστεί και η χλιαρή παρουσία της αντιπολίτευσης στην κοινωνία, χώρος που έχει κυριολεκτικά αλώσει ο Δήμαρχος με την παρουσία του ως δήμαρχος και με τα έντυπα που τον στηρίζουν, καταλαβαίνουμε γιατί δεν ενοχλεί την "ομάδα" εάν κάποια μέλη διαφωνούσαν ακόμα και αποχωρούσαν. Μια τέτοια εξέλιξη ίσως θα διευκόλυνε να ξαναμοιραστούν κάποιες θέσεις... Έτσι ίσως εξηγείται  γιατί δόθηκε αμέσως στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης (δεν γνωρίζουμε εάν έγιναν ενέργειες να αποσυρθεί η παραίτηση)!

Υ.Γ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε κάθε δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν  σημαντικές μονάδες και μερικές φορές ανέλπιστα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Όσο για την απειρία που σίγουρα θα υπάρχει, η συνταγή  είναι: εργατικότητα και μελέτη! Η περίπτωση του κ. Τρέχα που ακούγεται, αν και αυτός είχε έρθει προς το τέλος στην κίνηση, λίγο πριν τις εκλογές, είναι μια καλή περίπτωση πιο κοντά σε αυτό που αρχικά ως στίγμα  είχε παρουσιάσει η Δ.Κ. "Καλή Μέρα"!