Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τα οικονομικά ενός Δήμου ...γειτονικού!

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη έδωσε συνέντευξη και αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά του Δήμου. Θυμίζουμε ότι έγκαιρα με συνέντευξη τύπου όταν ανέλαβε, ενημέρωσε αναλυτικά για ό,τι παρέλαβε και έδωσε στοιχεία γενικότερα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Σήμερα 9 μήνες μετά,  στη συνέντευξη ενημερώνει τους πολίτες, λέει τι πέτυχε, γνωστοποιεί τις δυσκολίες και θέτει τους στόχους.

 Άραγε στο Κερατσίνι θα μάθουμε κάποτε πως έχουν τα μεγέθη για τα οικονομικά! 
Η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής δεν δημοσιεύτηκε στο α΄και β΄τρίμηνο, για το γ΄τρίμηνο μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί η έκθεση, ούτε υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το θέμα στο site του Δήμου. Τα προβλήματα όμως μεγαλώνουν και υπάρχουν κάποιοι  εργαζόμενοι στην επιχείρηση του Δήμου που δεν πληρώνονται στην ώρα τους ...
Γιατί υπάρχει τόση ησυχία για το θέμα;

  Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη μήπως και ακουμπήσουμε κάποια ευαίσθητη χορδή των διοικούντων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και εκτός από αφορισμούς στο διαδίκτυο για τους άλλους που φταίνε, αλλά και το συστηματικό "πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα",  αναφερθούν έστω και τώρα αναλυτικά για τα οικονομικά!

Συνέντευξη του Δημάρχου Νίκαιας – Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη στο enpeiraiei

"*Μέσα στους εννέα πρώτους μήνες που είμαστε στο τιμόνι του ενιαίου Δήμου, μειώσαμε το λειτουργικό κόστος περίπου 30%"
*Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε πάρει προκαταβολικά το 2010, 800.000 ευρώ από τους ΚΑΠ του 2011

Με την πρότασή μας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποδείξαμε ότι μπορούμε να βάλουμε ξανά το Δήμο, μετά το πέρας των τεσσάρων ετών, σε τροχιά πλεονάσματος, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση και χωρίς να ενταχθούμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του στο enpeiraiei.gr ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης αναφερόμενος στην πρόταση αναχρηματοδότησης των δανείων του Δήμου που υπέβαλλε η δημοτική αρχή στο ΤΠκΔ και η οποία απερρίφθη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης επί της αρχικής απόφασης του κλιμακίου κι ο δήμαρχος ευελπιστεί να δοθεί λύση αλλά, όπως λέει, στην περίπτωση που η απόφαση δεν είναι θετική για το Δήμο, θα απευθυνθεί με αίτηση αναίρεσης στη μείζονα ολομέλεια του Ελεγκτικού. 
Ακόμα μιλά για τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου περίπου 30% μέσα στους πρώτους 9 μήνες αλλά και στην εξοικονόμηση 250.000 ευρώ που ενοίκια.

-Τι συνέβη με το Ελεγκτικό Συνέδριο; Για ποιους λόγους απέρριψε τη συμφωνία σας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;

Ο Δήμος της Νίκαιας – Α. Ι. Ρέντη υπέβαλε μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για χρηματοδότηση των υφιστάμενων οφειλών του, σύμφωνα με το νόμο 3943/2010. Η πρότασή μας εγκρίθηκε αρχικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και στη συνέχεια τέθηκε σε προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 
Το Ελεγκτικό κρίνοντας ότι κάποιοι όροι είναι αόριστοι, παρόλο που οι υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις υπήρχαν μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και άλλων Δήμων της χώρας εδώ και πολλά χρόνια τώρα, «κόλλησε» τη σύμβαση. 
Εμείς, σύμφωνα και με τη δυνατότητα που μας παρέχει ο νόμος, υποβάλαμε αίτηση αναίρεσης επί της αρχικής απόφασης του κλιμακίου, η οποία θα εκδικαστεί την επόμενη Παρασκευή στο Τμήμα του Ελεγκτικού. Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί εκεί μια λύση. Στην περίπτωση που η απόφαση δεν είναι θετική για το Δήμο, θα απευθυνθούμε με αίτηση αναίρεσης στη μείζονα ολομέλεια του Ελεγκτικού. 

-Τι περιλαμβάνει η πρόταση που καταθέσατε και απεδέχθη το Ταμείο Παρακαταθηκών; 


Η πρόταση που καταθέσαμε και απεδέχθη το τμήμα Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της οικονομικής λειτουργίας, όπως καθορίζεται και περιλαμβάνεται στην απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου περί αναχρηματοδότησης των οφειλών των Δήμων. Από τη δική μας πλευρά, η οικονομική μας υπηρεσία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κατέθεσε μια πρόταση που περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια επιμήκυνσης αποπληρωμής του αναχρηματοδοτούμενου ποσού και διαφοροποίησης του επιτοκίου. Επιγραμματικά οι τέσσερις προτάσεις περιλάμβαναν: αίτηση τριετούς περιόδου χάριτος με επιτόκιο 5,9 και επιμήκυνση του δανεισμού για 25 χρόνια, δανεισμό με 25 χρόνια επιμήκυνση με επιτόκιο 5,9 χωρίς περίοδο χάριτος. Το τρίτο σενάριο ανέφερε δανεισμό με 5,9 και επιμήκυνση αποπληρωμής 15 χρόνια χωρίς περίοδο χάριτος και τέλος επιτόκιο 4,9 με επιμήκυνση της αποπληρωμής για 25 χρόνια χωρίς περίοδο χάριτος. 
Το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει και πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι μέσα από την πρόταση αυτή, αποδείξαμε ότι μπορούμε να βάλουμε ξανά το Δήμο μετά το πέρας των τεσσάρων ετών σε τροχιά πλεονάσματος, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση και χωρίς να ενταχθούμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης. 

-Γνωρίζουμε ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες που σας κοινοποιήθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχατε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο αλλά και το Ταμείο Παρακαταθηκών για την εξεύρεση λύσης. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. εμφανιστήκατε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η λύση. Τι νεότερο υπάρχει;

Εδώ και μέρες γίνονται συντονισμένες ενέργειες μεταξύ του Δήμου του Υπουργείου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Το θέμα είναι ότι η όποια λύση δρομολογηθεί για το Δήμο μας, θα συμπαρασύρει στη συνέχεια και τους άλλους Δήμους της Ελλάδας, δεδομένου ότι όλοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος που πια δημιουργείται και που -αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα- θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, διαφαίνεται μια μεγαλύτερη ευελιξία από το Ελεγκτικό περί αυτών των συμβάσεων. 

-Τα τοκοχρεολύσια και η παρακράτηση των ΚΑΠ αποτελούν βρόχο και για τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη. Για τι ποσό μιλάμε μηνιαίως;


Τα τοκοχρεολύσια είναι περί τις 640.000€ το μήνα, όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Η σημερινή διοίκηση καταβάλει επιπλέον κάθε μήνα ποσό 150.000€ έως ότου αποπληρώσει τα 800.000€ που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε πάρει προκαταβολικά το 2010 από τους ΚΑΠ του 2011. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό από μόνο του μαζί με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, δημιουργεί τεράστια ζητήματα βιωσιμότητας του Δήμου. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί άμεσα μόνιμη λύση-τακτοποίησης των οικονομικών.

-Με τη ρύθμιση αυτή περιμένετε να δοθεί μεγάλη οικονομική ανάσα στον δήμο; Ποιος είναι ο υπολογισμός σας; 
Υπάρχει ένα διαφορικό όφελος από τη μείωση τοκοχρεολυσίων της τάξεως των 4.000.000 € ετησίως και 1.000.000€ από μείωση λειτουργικών δαπανών. Όχι μόνο θα μας δώσει ανάσα, αλλά μπορούμε με τη λύση αυτή να σκεφτόμαστε μετά από μια τριετία, την ανάπτυξη στον ενιαίο Δήμο. 

-Ο τέως δήμαρχος είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι μόνο με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και συνεχείς οικονομικές «ενέσεις» μπορούσε ο Δήμος να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις… Εσείς πώς καταφέρνετε να καταβάλλετε στην ώρα της τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους; Και βεβαίως, μάγος δεν είστε. Επομένως, είναι θέμα ικανοτήτων αλλά και θέλησης;


Υπάρχει θέληση ο Δήμος να τα καταφέρει. Υπάρχει θέληση να εξασφαλίσουμε την εργασιακή ηρεμία στο Δήμο. Η υποχρέωση που έχει ο Δήμος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και σε περασμένων ετών υποχρεώσεις που κληρονομήσαμε, του δημιουργούσε μέχρι τώρα κωλύματα στην καθημερινή του λειτουργία. Έχει επιτευχθεί ένας εξορθολογισμός του κόστους με αδιάλειπτη προσπάθεια αύξησης των εσόδων από παρελθούσες απαιτήσεις που είχαν αφεθεί στην τύχη τους, με καθημερινό ταμειακό υπολογισμό και με ρύθμιση των χρεών που αποσοβεί τον κίνδυνο δέσμευσης των χρημάτων μας, όπως γινόταν συχνά πυκνά στο παρελθόν από τους πιστωτές του Δήμου.

-Παρακολουθήσαμε τον κ. Μπενετάτο να ισχυρίζεται στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα μεροκάματα που ο ίδιος είχε περικόψει επειδή εκκρεμεί η υπόθεση και δεν έχει κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Δηλαδή, η δημοτική σας αρχή «παρανομεί» με την καταβολή τους;
Δεν υπάρχει καμία παρανομία. Αυτό ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας της Λαϊκής Συσπείρωσης και του κ. Μπενετάτου που επιλέγει με πείσμα να στρέφεται κατά των εργαζόμενων. Εμείς εφαρμόζουμε τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων. Σε κάθε περίπτωση, όταν εκδικαστεί η υπόθεση σε Β’ βαθμό, αν δεν δικαιώσει τους εργαζόμενους όπως είχε κάνει πρωτοδίκως, τότε θα έρθουμε σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους για την τακτοποίηση αυτής της υπόθεσης. 

-Προχωρήσατε σε μείωση των αλόγιστων δαπανών και σε αύξηση των εσόδων του Δήμου. Χαρακτηριστικά αναφέρω, όσον αφορά στο πρώτο, ότι πλέον περνάει από το μικροσκόπιο η δαπάνη ακόμα και για τα μελάνια στους εκτυπωτές, ενώ όσον αφορά στα έσοδα, η Μηχανική Καλλιέργεια θα αποδίδει στον Δήμο ένα σημαντικό ποσό ετησίως… Πόσα κερδίζει ο Δήμος από αυτό το νοικοκύρεμα;


Μέσα στους εννέα αυτούς πρώτους μήνες που είμαστε στο τιμόνι του ενιαίου Δήμου, μειώσαμε το λειτουργικό κόστος περίπου 30% και με συνεχείς διακανονισμούς παλαιών οφειλών –όπως μας επιτρέπει να πράξουμε ο νόμος 3858 του Καλλικράτη για εξώδικους συμβιβασμούς- έχουμε φτάσει σε μια εξοικονόμηση περίπου 1.000.000 με 1.200.000€. Από την άλλη πλευρά για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν εργαζομένους αλλά και παλιές οφειλές, ο Δήμος έχει πληρώσει περίπου 1.200.000€. Ουσιαστικά με την τακτοποίηση των δαπανών μας, προσπαθούμε σιγά-σιγά να τακτοποιήσουμε και τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου, που μας κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση. Σε αυτό το ποσό έρχεται να προστεθεί και η οικονομία που έχουμε από την τακτοποίηση των χώρων που αλόγιστα νοίκιαζε ο Δήμος. Πολλές δραστηριότητες μεταφέρονται σε ιδιόκτητους χώρους του Δήμου που είτε δεν είχαν αξιοποιηθεί, είτε δεν υπήρχαν λόγω κακής κατανομής και αυτό πρακτικά συνεπάγεται άλλα 250.000€ που μέχρι πρότινος δίνονταν σε ενοίκια». 

-Πολλοί θεωρούσαν «τελειωμένο» τον Δήμο της Νίκαιας. Ωστόσο, η δουλειά που γίνεται από την πρώτη του χρόνου δείχνει ότι κάτι αλλάζει, ότι υπάρχει φως. Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη; 


Εδώ και εννέα μήνες εργαζόμαστε νυχθημερόν για να αλλάξει η εικόνα. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή τόσο για την πόλη όσο και για τη χώρα. Σαφώς τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για την Αυτοδιοίκηση. Ειδικά όταν βρίσκεσαι από τη μια στιγμή στην άλλη με 87.000.000€ χρέος. Προσπάθειά μας είναι να τακτοποιήσουμε τα πράγματα, να ελέγξουμε τη μεγάλη και αλόγιστη σπατάλη χρημάτων που συναντήσαμε, να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, να εξυπηρετείται ο δημότης. Αν καταφέρουμε να ταχτοποιηθεί το οικονομικό, τότε δε θα βιαζόμουν να χαρακτηρίσω τελειωμένο το Δήμο Νίκαιας Ρέντη. Αυτό θα ήταν μια καινούργια αρχή.