Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Εξελίξεις στην αντιπολίτευση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας!


 Τη Δευτέρα 24-10-11, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Δημοτικής Κίνησης "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" με θέμα τις διαδικασίες ανάδειξης νέου επικεφαλής μετά την πρόσφατη παραίτηση του Αλέκου Χρυσού. 
 Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πολιτικό σκηνικό για την χώρα, η αντιπολίτευση στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας πρέπει να κοιτάξει μπροστά και άμεσα να αντιμετωπίσει το  κρίσιμο θέμα της εκλογής επικεφαλής για την ύπαρξη και την συνέχιση της δράσης τηςΉδη έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα της παραίτησης του Αλ. Χρυσού. Τα προβλήματα τρέχουν! Η αποτελεσματική παρέμβασή της στην κοινωνία και η αναβάθμιση της αντιπολιτευτικής  δράσης απέναντι σε μία Δημοτική Αρχή που ακόμα δεν έχει βρει το δρόμο της, αποτελεί χρέος της προς τους πολίτες που έδωσαν τη ψήφο τους και προς τους κατοίκους της πόλης μας. 


 Οι εξελίξεις (Παλαιότερη ανάρτηση)
Με μια κίνηση πρωτόγνωρη για τη συνήθη πολιτική πρακτική ο Αλ. Χρυσός σταθμίζοντας προσεκτικά όλες τις παραμέτρους, δήλωσε στη Δημοτική ομάδα, ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία της Δημ. Κίνησης «Αναγέννηση» δίνοντας την ευκαιρία σε νεότερους να ηγηθούν της παράταξης και να την οδηγήσουν στις εκλογές του 2014.
Η κίνηση του Αλ. Χρυσού δημιουργεί νέα δεδομένα στην τοπική πολιτική σκηνή τα οποία βέβαια θα είχαν πολλαπλάσια αξία, αν οι πολίτες δε ζούσαν κάτω από αβάσταχτο φορτίο των προβλημάτων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση όμως η κίνηση αυτή καταγράφεται ως μια τίμια και ξεκάθαρη στάση, την οποία μακροπρόθεσμα θα πιστωθεί ο ίδιος, μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα. Και αυτό γιατί:
Η αντιπολίτευση έχει πλέον τα χρονικά περιθώρια να επιλέξει έγκαιρα το πρόσωπο που θα ηγηθεί, ώστε να οργανωθεί και να σχεδιάσει την αντιπολιτευτική τακτική πέρα από αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές  και τελικά να επανιδρυθεί ως μια καθαρά αυτοδιοικητική κίνηση.
Σταματάει την κακοδαιμονία ετών του χώρου με τους παράλληλους μονόδρομους στελεχών, τα οποία  4 χρόνια ακολουθούσαν μοναχικές πορείες και 3 μήνες πριν τις εκλογές δημιουργούσαν παράταξη.
Γεμίζει ευθύνες στα προβεβλημένα στελέχη που θα πρέπει άμεσα να παραμερίσουν προσωπικές φιλοδοξίες να επιλέξουν πρόσωπο και όλοι μαζί να χαράξουν το μέλλον της παράταξης.
Δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος για τη δημοτική αρχή, η οποία με το δέλεαρ της εξουσίας συντηρούσε ένα κλίμα χαλαρής συνοχής και «ανοιχτών θυρών» για εύκολη "αλιεία στελεχών" στην κατάλληλη στιγμή.
Δίνει τέλος στις δικαιολογίες όσων διαπιστώνουν καθημερινά τις αδυναμίες της δημοτικής αρχής και απλώς την ανέχονται γιατί δεν έβλεπαν το ικανό αντίπαλο δέος που μπορεί στα ίσια να της αντιπαρατεθεί.
...
Τις επόμενες μέρες θα γίνει γενική συνέλευση της ολομέλειας της κίνησης και θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της επόμενης μέρας.


Ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής;
Όλες οι πληροφορίες λένε, εκτός αν έχουμε χάσει κάποιο επεισόδιο, ότι μοναδικός υποψήφιος για επικεφαλής στη Δημοτική κίνηση θα είναι ο Ζαχ. Ζούπης.  Η υποψηφιότητα του ΖΖ τη δεδομένη στιγμή και μετά την άτυπη παραχώρηση προτεραιότητας από τους άλλους ενδιαφερόμενους, είναι η ιδανική λύση για την παράταξη της αντιπολίτευσης. 
Μεταξύ των άλλων επισημαίνουμε:
 Την υποψηφιότητα του στηρίζουν  σε μια πρωτόγνωρη για το χώρο σύμπνοια σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη της παράταξης.
Ο ΖΖ έχει κερδίσει το σεβασμό των φίλων και αντιπάλων στο δημοτικό συμβούλιο με τη συνεχή, συνεπή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στη Δημοτική αρχή.
 Ο ίδιος όλο αυτό το διάστημα εργάστηκε μεθοδικά για την αξιοπρεπή παρουσία της κίνησης συμμετέχοντας ενεργά σε επιτροπές και συμβούλια.
Είναι ηλικιακά στην πλέον παραγωγική ηλικία για να αναλάβει τέτοιες ευθύνες, μπορεί να συσπειρώσει και να ενώσει ευρύτερες μάζες, και έχει έρεισμα στη μεγάλη πόλη του Δήμου.
  Επιπλέον έχει την απαραίτητη εμπειρία, μιας και υπήρξε αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, γραμματέας νομαρχίας, εμπειρία πολύτιμη για να δήμο που προέρχεται από την τετραετία του Φ. Μελά και την απρόβλεπτη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής.  Και τέλος κανείς δεν ξεχνά ότι αν και έμπειρο στέλεχος έχει αποκλειστεί από  θέσεις διοίκησης και μάλιστα από στελέχη του «Πασόκ» που τοπικά στήριξαν τον αντίπαλο συνδυασμό και τώρα απολαμβάνουν θέσεις εξουσίας στο κόμμα που κυβερνά σήμερα, στη βουλή και στη δημόσια διοίκηση.

 Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα βέβαια θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον νέο επικεφαλής και για την παράταξη. 
Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές και η εμπειρία από την νίκη του Λ. Τζανή απέδειξαν ότι οι πολίτες, ή όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται, δεν πείθονται με «εύκολα κόλπα» και δεν ακολουθούν τυφλά τον υποψήφιο που θα υποδείξει το κάθε κόμμα. 
Θα λέγαμε, αν και είναι πρόωρο, ότι έχουμε «το τέλος των κομμάτων» σε θέματα και εξελίξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.   Οι πολίτες έχουν ανάγκη να βλέπουν δίπλα τους την άλλη, εναλλακτική  πρόταση, να ακούν την κριτική στη διοίκηση, να συμμετέχουν σε διαδικασίες, να ενημερώνονται, να γνωρίζουν. 

 Επομένως τα  νέα πολιτικά  δεδομένα καθιστούν αναγκαία τη μετεξέλιξη της κίνησης με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας δημοτικής κίνησης με καθαρά αυτοδιοικητικούς όρους και στόχους, με κατεύθυνση προοδευτική και διεκδικητική, που θα ελέγχει τη δημοτική αρχή, θα παρεμβαίνει  στο Δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία, με εκδηλώσεις, έντυπα, παρουσία, θα δίνει ελπίδα στον πολίτη.  
Μιας κίνησης που θα στηρίζεται σε παλαιά και νέα στελέχη, θα αξιοποιήσει τα πολλά «φρέσκα» πρόσωπα που συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές αλλά θα έχει διαμορφώσει μια τέτοια διακήρυξη θέσεων,  ώστε να μπορεί να δεχτεί στελέχη και ενεργούς πολίτες και από άλλους χώρους.
Μιας κίνησης που θα εργάζεται συστηματικά, θα έχει οργανωτική αυτονομία, θα συνεργάζεται με τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις τους μαζικούς φορείς και τα κινήματα πολιτών της πόλης και θα είναι ανοιχτή στους πολίτες, θα αναδεικνύει θέματα και θα στηρίζεται στα συλλογικά της όργανα.
Σε κάθε περίπτωση όμως η νέα κίνηση που θα προκύψει, θα κριθεί αν καταφέρει να βρίσκεται διαρκώς κοντά στα προβλήματα, αν έχει θέσεις και πρόγραμμα για όσα απασχολούν την πόλη, αν θα παλεύει γι’ αυτά και αν πείσει την κοινωνία ότι τα πειράματα, οι ερασιτεχνισμοί, οι μεγαλοϊδεατισμοί και τα ιλουστρασιόν προγράμματα έχουν κοστίσει στην πόλη μας και την έχουν οδηγήσει πολλά χρόνια πίσω!