Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Με αφορμή το νέο ξεκίνημα ...του δημοτικού συμβουλίου



Με αφορμή τo το νέο ξεκίνημα του Δημοτικού Συμβουλίου με νέο πρόεδρο, αναδημοσιεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο που είχε προκύψει μετά από ένα δύσκολο βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο και είχε αποτελέσει κομμάτι ενός διαλόγου που αναπτύχτηκε τότε με τον τίτλο "Τι Δημοτικά Συμβούλια θέλουμε!"
Βεβαίως δεν έχουμε την εμπειρία δημοτικών συμβουλίων «από τα μέσα» και ίσως κάποιες σκέψεις δεν είναι ρεαλιστικές, όμως τις καταθέτουμε ως μια άλλη άποψη για σκέψη, ευελπιστώντας παράλληλα να τις μελετήσει ο νέος πρόεδρος, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι και να συμβάλλουν όλοι σε μια πιο ποιοτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.  
Νέο διαφορετικό  Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν, όπου:
      1.  ο ρόλος του προέδρου, εκτός των άλλων, θα διέπεται από δημοκρατικότητα,  κανόνες δεοντολογίας, ανοικτό συμμετοχικό πνεύμα και γνώση των νόμων. Ο πρόεδρος θα σέβεται τους αντιπάλους του, δεν θα τους διακόπτει συνέχεια και  θα διευκολύνει το δικαίωμα τους να ακουστεί η άποψη τους, όσο αντίθετη και εάν είναι.
2.   θα τηρείται ο κανονισμός από τον πρόεδρο και θα εφαρμόζεται δίκαια και αμερόληπτα για όλους και σε όλα τα θέματα.
3.   ο δήμαρχος δεν θα ομιλεί οπότε και όσο θέλει και κυρίως δε θα διακόπτει ποτέ στη διάρκεια ενός κύκλου συζήτησης για να απαντήσει, αλλά θα περιμένει στωικά να τελειώσουν οι ομιλητές και ο ίδιος να δευτερολογήσει για το θέμα.
4.     η παράταξη που είναι στην εξουσία θα σέβεται απολύτως τους αντιπάλους της, ίσως θα πρέπει να είναι και γενναιόδωρη όπου χρειάζεται,  δεν θα σπαταλά το χρόνο της για να υποβαθμίζει-ευτελίζει την άποψη των άλλων, αλλά θα στηρίζει με επιχειρήματα τη δική της.
5.      οι παρατάξεις θα συνεργάζονται για θέματα καθοριστικά για το μέλλον της πόλης και η δημοτική αρχή θα εξαντλεί όλα τα περιθώρια για αποφάσεις ομόφωνες ή με μεγάλη πλειοψηφία σε κορυφαία θέματα.
6.  η «βουβή» πλειοψηφία, που σταθερά και άκριτα υπερψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης θα ψηφίζει κάποιες φορές την τεκμηριωμένη πρόταση της αντιπολίτευσης, χωρίς να θεωρείται έγκλημα.
7.   θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση στους δημοτικούς συμβούλους με όλα τα πλήρη εισηγητικά, ώστε να υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία και παράλληλα άμεση ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου για να ενημερώνονται οι πολίτες και να παρευρίσκονται εάν τους ενδιαφέρει.
8. οι δημοτικοί σύμβουλοι θα σέβονται τις εκφράσεις της τοπικής κοινωνίας και θα αποβάλλουν την ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον δήμο, δεν θα συνεδριάζουν για άπειρα θέματα και βεβαίως σημαντικά θέματα δεν θα περνάνε στο πόδι.
9.   θα υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που θα βάζουν στη θέση τους όλους αυτούς που στο όνομα του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, ξεφεύγουν, λαϊκίζουν ασύστολα και επιδίδονται σε ανούσιες κουβέντες ταπείνωσης του αντιπάλου.  
10.οι δημοτικοί σύμβουλοι θα διερευνούν και θα αντιδρούν σε "τυχόν χαριστικές πράξεις" προς φορείς και πρόσωπα.
11. οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα ψηφίζουν με ελαφρά τη καρδία, αλλά θα το ψάχνουν, κάθε φορά που έρχεται θέμα για επιχορήγηση σε φορείς και πρόσωπα.
12. οι δημοτικοί σύμβουλοι σε όποια παράταξη και αν βρίσκονται θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο για να αντιμετωπίζουν στο μέλλον την έννοια «έκτακτη επιχορήγηση» δημοσίου χρήματος.
13.   ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα θα γίνεται αντικείμενο ουσιαστικής διαβούλευσης και καθαρής και αξιόπιστης συζήτησης και όχι fast food διαδικασίa.
14.  οι δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούν να διαφοροποιούνται από την παράταξη τους σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να χαρακτηρίζονται μαύρα πρόβατα.
15.    θα κυριαρχεί τελικά «ο πολιτικός πολιτισμός», τα πολιτικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα και όχι ο εντυπωσιασμός, οι χαρακτηρισμοί, οι απαξιωτικές φράσεις για αντιπάλους και διαφωνούντες.     DrK