Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Να 'μαστε πάλι εδώ ...


Διακοπές τέλος… Επιστροφή, τα ψέματα τέλειωσαν, άντε και του χρόνου! και τώρα επιστροφή στην καθημερινότητα, στο Κερατσίνι, στην Δραπετσώνα στο …Δραπετσίνι μας! Ευχόμαστε να σας βρίσκουμε όλους καλά, χαρούμενους και δυνατούς!
...
Ας μπούμε λοιπόν με τη μία στα βαθιά...
 Φεύγοντας λέγαμε ότι δεν πλήξαμε τους πρώτους 8 μήνες που έχει αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου η νέα δημοτική αρχή!
 Από ότι καταλάβαμε, διαβάζοντας ειδήσεις εδώ και εκεί δεν έπληξαν και αυτοί που έμειναν εδώ και έχουν τη διαστροφή να ασχολούνται με τα δημοτικά δρώμενα! 
Πιο συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου είχαμε το εξαιρετικά απίστευτο γεγονός να μην πραγματοποιηθεί προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο λόγω έλλειψης απαρτίας και ενώ η δημοτική ομάδα που είναι στη διοίκηση και το συγκάλεσε έχει ισχυρή πλειοψηφία (25 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους).
 Στις 23 Αυγούστου έγινε δημοτικό συμβούλιο στο οποίο προήδρευσε δημοτική σύμβουλος μιας και ο πρόεδρος είχε παραιτηθεί! Η επιστολή παραίτησης του προέδρου δημοσιεύτηκε στο ίδιο blog που δημοσιεύτηκε και η αρχική επιστολή Τσούτσα χωρίς να διευκρινιστεί εάν είναι τυχαίο γεγονός μιας και στέρησε το δικαίωμα στους ψυχραιμότερους για προσπάθεια συμβιβασμού και ανάκλησης της παραίτησης. 

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε αύξηση του τσιμέντου στην πόλη με τη μικρή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Ψηφίστηκε συντελεστής δόμησης 2,6 (ενώ ο ΟΡΣΑ προτείνει σε 8 από τις 10 γειτονιές 2,0 και σε δύο 2,6), μέγιστο ύψος οικοδομών 18 μέτρα, παρά τις αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. 
Παράλληλα διαβάσαμε και έχει και αυτό το ενδιαφέρον του, μιας και κάτι αλλάζει όλο και περισσότερο, ότι ο δήμαρχος επισκέφτηκε τον υφυπουργό των εσωτερικών παρουσία του αντιπροέδρου της βουλής και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

 Αυτά πάνω κάτω έγιναν το φοβερό μήνα Αύγουστο ή τουλάχιστον αυτά πήραμε ...είδηση εμείς!
 Τώρα και ενόψει της νέας περιόδου που ξεκινά οι παρατάξεις ετοιμάζονται και ξεκινούν λίγο πολύ από την ίδια αφετηρία, έχοντας αφήσει η παρουσία τους στο πρώτο οκτάμηνο έντονα σημάδια στην εικόνα τους. Πιο συγκεκριμένα: 

Η Δημοτική αρχή παρά την αλλοπρόσαλλη πολιτική του πρώτου οκταμήνου με τις κραυγές, τα σοβαρά προβλήματα συντονισμού και παραγωγής έργου, τους εθελοντές,
 συνεχίζει στη διοίκηση του Δήμου χωρίς ουσιαστικές απώλειες, ουσιαστικά χωρίς καμιά απώλεια στην δημοτική της ομάδα, αλλά με σοβαρές απώλειες στην αξιοπιστία, την συνοχή και συναδελφική αλληλεγγύη των μελών της. Ήδη κάποιοι προβληματίζονται για ζητήματα που δε λύνονται, για τη δυσφορία που μεγαλώνει στις γειτονιές, και σε αρκετούς μπαίνουν ηθικά διλήμματα εάν το «νόμιμο των αποφάσεων είναι και ηθικό». 
Αξίζει να αναφερθεί ότι συνεχίζει να λειτουργεί η συνέλευση των μελών της Δημ. Κίνησης «Καλή Μέρα», οι άνθρωποι εκφράζονται, οι αποφάσεις παίρνονται κατά πλειοψηφία, τα μέλη θεωρούν ότι συμμετέχουν, αλλά όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μια αόρατη άτυπη τριμελής, ενίοτε και τετραμελής ομάδα που αποφασίζει και παίρνει αποφάσεις στρατηγικής οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ψηφίζονται, χωρίς να υπολογίζονται  ιδιαίτερα οι «παράπλευρες απώλειες». Εδώ ίσως θα πρέπει να θυμηθούν οι παλαιότεροι στην κίνηση ποιος έσπρωξε στην έξοδο άτομα με «απόψεις που ενοχλούσαν», την προηγούμενη τετραετία

Είναι αξιοσημείωτο ότι την περίοδο αυτή ο Δήμαρχος παρά τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και τις δυσκολίες στην παραγωγή ουσιαστικού  έργου νιώθει ισχυρός. Η επιτυχία έστω και σε επίπεδο δέσμευσης για ελαφρύ μετρό, τα οικόπεδα που χάρισε «η σκύλα που έγινε αρνάκι», η "μεγαλειώδης" συνέντευξη τύπου για τη φόρμουλα 1, η αίθουσα που ειπώθηκε ότι εξασφαλίστηκε από την συμφωνία με το Lidl, οι πολλές εκδηλώσεις με άμεση επαφή με τους πολίτες, η συμφωνία που φημολογείται με τη ΔΕΗ, η παρουσία αντιπροέδρου της βουλής μαζί του στον υφυπουργό εσωτερικών, αν και δεν είναι γεγονότα που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη άμεσα, παρουσιάζονται ως τεράστια γεγονότα στη λαϊκή βάση του «Καλή Μέρα» και στην κοινωνία γι΄αυτό και δεν θα ενοχλούσε την "ομάδα" εάν κάποια μέλη διαφωνούσαν και αποχωρούσαν, μια τέτοια εξέλιξη ίσως θα διευκόλυνε να ξαναμοιραστούν κάποιες θέσεις. 

Η Αναγέννηση ως αντιπολίτευση με το συγκριτικό πλεονέκτημα να διαθέτει πολύ έμπειρους δημοτικούς συμβούλους εάν και έκανε σκληρή αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι έχει σχολιαστεί τουλάχιστον από εμπειρότερους στα δημοτικά δεν βρήκε τους τρόπους να περάσει τις απόψεις και τα στραβοπατήματα της δημοτικής αρχής στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό το παράπονο εργαζομένου που έχει να πληρωθεί 2 μήνες: «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο την προηγούμενη τετραετία ο νυν δήμαρχος δεν θα άφηνε πέτρα στην πέτρα!» 
Επιπλέον η δημιουργική αντιπολίτευση σε πολλές περιπτώσεις με την κατάθεση συμπληρωματικών προτάσεων και η διαφοροποίηση μεταξύ των μελών της σε επιμέρους θέματα έχει ερμηνευτεί από τη δημοτική αρχή και έχει παρουσιαστεί στην τοπική κοινωνία με τις εφημερίδες που σταθερά την υποστηρίζουν, ως αδυναμία για ενιαία στάση και προσπάθεια να αφήσουν το στίγμα τους για την επόμενη μέρα  δημοτικοί σύμβουλοι με φιλοδοξίες. 

Ανεξήγητη για εμάς, φυσιολογική για παλαιότερους είναι και η συμπεριφορά της παράταξης του κ.Μελά που μετά τις περιπέτειες στο αστυνομικό τμήμα παραμονή του νέου έτους και τις εντάσεις του πρώτου μήνα, έφτασε σε σημείο να ψηφίσει την πρόταση της δημοτικής αρχής για συμπαραστάτη του δημότη και γενικότερα να περιορίζεται σε μια ήπια προσεκτική τακτική αντιπολίτευσης εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δηλαδή μιας και μοναδικής.

Τέλος η παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης πραγματικά είναι έκπληξη για πολλούς όχι τόσο για τη στάση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ήταν η αναμενόμενη, αλλά κυρίως για τις παρεμβάσεις της στην τοπική κοινωνία, όπου παλιότερα αναδείκνυε θέματα, πρωτοστατούσε σε τοπικά κινήματα.
 Αυτά τα …λίγα για ζέσταμα. Άντε και …καλό χειμώνα!