Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Άμεση δράση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κερατσινίου. Ακούει κανείς;

Μήπως έχει χαθεί η μπάλα; Γιατί πάντα να αποφασίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι με την πλάτη στον τοίχο; Υπήρχε τόσος χρόνος, κάποιος στοιχειώδης προγραμματισμός υπάρχει;
 Άμεσα πρέπει ο Δήμος να πάρει αποφάσεις για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κερατσινίου γιατί διαφορετικά ο ΟΡΣΑ με σχετικό έγγραφο (25-5-11)  προειδοποιεί ότι αν το ΔΣ δεν προχωρήσει σε απόφαση και δεν κινηθεί ο Δήμος σχετικά γρήγορα τότε θα του ζητηθούν και χρήματα (που είναι ευρωπαϊκά) πίσω! Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Γ. Τσιρίδη, ο οποίος καταθέτει και προτάσεις για το θέμα!


Άμεση δράση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κερατσινίου
Η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Κερατσινίου  σχεδιάστηκε στην τελευταία θητεία του Δ. Σαράφογλου (2003-2006) και ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2006. Προέβλεπε συντελεστή δόμησης 2,6 για ολόκληρο το Κερατσίνι και μέγιστο ύψος 19 μέτρα (αν θυμάμαι καλά). Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ), που είναι ο αρμόδιος για την τροποποίηση, αποφάσισε στην Εκτελεστική του Επιτροπή και έστειλε στον Δήμο στα τέλη του 2010 ως τροποποίηση ένα σχέδιο που δίνει συντελεστή δόμησης 2,0 σε όλο σχεδόν το Κερατσίνι πλην δύο περιοχών γύρω από την  Παναγή Τσαλδάρη. Ο Δήμος έπρεπε να αποφασίσει μέχρι τέλους Φεβρουαρίου επί του σχεδίου του ΟΡΣΑ αλλά δεν το έκανε επειδή δόθηκε μια παράταση 5 μηνών και επειδή συνάρτησε το θέμα με μια μελέτη που ανέθεσε στο Πολυτεχνείο. Υποτίθεται ότι το ΕΜΠ θα έκανε προτάσεις και για συντελεστές δόμησης και χρήσεις γης, ενώ θα έβλεπε και το θέμα της Ανάπλασης.
Τι έγινε τελικά; Απλά, τίποτα!
Πέρασε το πεντάμηνο και το ΕΜΠ δεν έκανε προτάσεις (και μάλλον δεν θα κάνει ποτέ) ενώ ο δήμος δεν αποφάσισε και πρέπει τώρα να έχει αποφασίσει μέχρι αύριο ή μεθαύριο προκειμένου να είναι μέσα στις προθεσμίες. Ο ΟΡΣΑ έστειλε έγγραφο με το οποίο προειδοποιεί ότι αν το ΔΣ δεν προχωρήσει σε απόφαση και δεν κινηθεί ο Δήμος σχετικά γρήγορα τότε θα του ζητηθούν και χρήματα (που είναι ευρωπαϊκά) πίσω!
 Τώρα όλοι τρέχουν.
Συνεδρίασε εκτάκτως μια επιτροπή που ήταν κάτι σαν Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εκεί διαπιστώθηκε ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις. Η αντιδήμαρχος Βάνα Δατσέρη ανέλαβε να τρέξει το θέμα για να γίνει συνεδρίαση του ΔΣ μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να προηγηθεί σύσκεψη παρατάξεων για διαβούλευση.
Αυτό το τρέξιμο (αναγκαίο ούτως ή άλλως) είναι για τη διαδικασία, δηλαδή τις προθεσμίες, τη νομιμότητα των αποφάσεων κλπ. Η ουσία όμως είναι αλλού. Και η ουσία βρίσκεται στους συντελεστές δόμησης και το επιτρεπόμενο ύψος κυρίως και στις χρήσεις γης δευτερευόντως. Επίσης σε ρυθμίσεις για την Ανάπλαση.
Για να μην πολυλογώ καταγράφω:
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ:
Η δική μου πρόταση για τη Δραπετσώνα ήταν για συντελεστή δόμησης ΤΟ ΠΟΛΥ 2.0 και μέγιστο ύψος οικοδομών τα 14 μέτρα.
Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δραπετσώνας επί δημαρχίας Χρυσού ήταν για συντελεστή δόμησης 2,6 με μέγιστο ύψος 16 μέτρα.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου ήταν για συντελεστή δόμησης 2,6 με μέγιστο ύψος 19 μέτρα.
Το ΚΚΕ δεν ξέρω τι θέση έχει. Όχι πως δεν την έχει εκφράσει, απλά εγώ τυχαίνει να μην την θυμάμαι τώρα.
Το θέμα των συντελεστών δόμησης είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ και δείχνει την αντίληψη των πολιτικών προσώπων για το περιβάλλον, την πόλη και τους ανθρώπους.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ:
Η πρόταση του ΟΡΣΑ περιλαμβάνει για την ανάπλαση δύο βασικές ρυθμίσεις: α) Μητροπολιτική παρέμβαση, β) συντελεστή δόμησης 0,6. Εννοείται ότι το (α) είναι θετικό και το (β) αρνητικό (ας μην το χαρακτηρίσω ακόμα καταστροφικό, είναι πάντως εξαιρετικά γενναιόδωρο!!!). Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ του ΟΡΣΑ στην οποία πρέπει να επιμείνουμε ο ΣΔ είναι 0,4 ανά ιδιοκτησία και η περιοχή χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας
ΟΡΙΑ
Η πρόταση περιλαμβάνει και όρια του δήμου με βάση ρυθμίσεις που ίσχυαν παλιότερα ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψη. Το θέμα είναι δευτερεύον γιατί θα λυθεί εύκολα υπηρεσιακά.
Αυτά για ενημέρωση και μια πρώτη καταγραφή. Το θέμα θα μας απασχολήσει την προσεχή εβδομάδα έντονα!