Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

The end ? ή καλύτερα ...η αρχή του τέλους;

Πέρασαν ήδη 6 μήνες και τα πρώτα σημάδια ρήξης φάνηκαν στον ορίζοντα για τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η αλήθεια είναι ότι πέσαμε έξω στις εκτιμήσεις μας, πιστεύαμε ότι πολύ γρηγορότερα θα υπήρχαν συγκρούσεις. Αυτή η ετερογενής συνύπαρξη ατόμων που βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη με σκοπό την εξουσία, έχει πλέον σοβαρούς τριγμούς και οι πρώτες μικρές προειδοποιητικές βολές έχουν και ιδεολογικό υπόβαθρο και δεν είναι τυχαίες κινήσεις.
Πιο συγκεκριμένα: 
  • Στη ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο για νέα έκτακτη επιχορήγηση σε πολιτιστικό σύλλογο και ενώ η αντιπολίτευση έχει αποχωρήσει,  2 ή 3 δημοτικοί σύμβουλοι δεν ψήφισαν την εισήγηση της διοίκησης και έγινε ...χαμός στα παρασκήνια!
  • Στο τελευταίο συμβούλιο της ΔΗΚΕΠΟΚ, κατατέθηκε πρόταση για διαγωνισμό παραχώρησης υπηρεσιών καθαριότητας πολιτιστικών χώρων σε ιδιώτες. Η πρόταση καταψηφίστηκε πανηγυρικά (2-5) από τα παρόντα μέλη του συμβουλίου.
  • Ακόμα, την τελευταία εβδομάδα εισπράξαμε αγανάκτηση για αντιδήμαρχο. Διαβάσαμε από μέλος της Δημ Κίνησης «Καλή Μέρα» να ζητά την αποπομπή του, επειδή απέτυχε στο έργο του, σημειώνουμε σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο τομέα που απαιτεί χειροπιαστά αποτελέσματα. Κανένας βέβαια δε ζητά κάτι αντίστοιχο για τους αντιδημάρχους που δηλώνουν «ωσεί παρόντες».
Βέβαια το σκηνικό που διαμορφώθηκε τελευταία, σε όλους είναι γνωστό ότι έχει τις ρίζες του στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη του 10. Τότε ο επικεφαλής της κίνησης άνοιξε τις πόρτες και έβαλε στη δημοτική κίνηση «όποιον μπορούσε να φέρει ψήφους», παραμερίζοντας πρόσωπα που είχαν προσφέρει και είχαν τις προδιαγραφές να στηρίξουν τις θέσεις της κίνησης στο δημοτικό συμβούλιο, ακυρώνοντας παράλληλα το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στήθηκε η κίνηση. Το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό. Στο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκε μια αδύναμη δημοτική ομάδα η οποία περιορίζεται να ψηφίζει σιωπηλά.

Όμως μετά την αρχική περίοδο της ευφορίας,  των πανηγυρισμών και του μοιράσματος των θέσεων, μετά την περίοδο της απλόχερης διάθεσης δημοτικού χρήματος και της χαρωπής ατμόσφαιρας των πολλών εκδηλώσεων, σιγά –σιγά τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν. Ήδη οι πολίτες απαιτούν πλέον, και δεν αρκούνται σε υποσχέσεις. Στους διαδρόμους του δημαρχείου πηγαινοέρχονται οι προμηθευτές που ζητούν χρήματα. Η διευθύντρια των οικονομικών δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι υπάρχουν δυσκολίες στα οικονομικά (δήλωση Ζ.Ζούπη). Οι επισκέψεις του Δημάρχου στα υπουργεία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα παρά μόνο υποσχέσεις.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα στελέχη συναντούν καθημερινά αιτήματα, αποτέλεσμα της προεκλογικής πολιτικής των υποσχέσεων, αλλά νιώθουν και την ευθύνη για αποφάσεις που οδηγούν το δήμο στην οικονομική κατάρρευση (ήταν ο μοναδικός δήμος του Πειραιά που δεν μπήκε στο μνημόνιο για Δήμους).  
Βέβαια δεν είναι κακό που κάποιοι ψηφίζουν αντίθετα με τις εισηγήσεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σημάδι υγείας, όμως και οι τρεις περιπτώσεις  έχουν στη βάση τους σοβαρές ιδεολογικές διαφορές που υποβόσκουν ανάμεσα στα μέλη της παράταξης που βρίσκεται στη διοίκηση, διαφορές και με πολιτικές και με πρόσωπα.