Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις… πολλές εκδηλώσεις... παντού "ακριβές" εκδηλώσεις;

Εκδηλώσεις, εκδηλώσεις… κάθε μέρα μία και δύο και τρεις εκδηλώσεις. Μπράβο, να λοιπόν μία δημοτική αρχή με σοβαρά πολιτιστικά αντανακλαστικά! Είναι όμως έτσι;
Βρεθήκαμε τελευταία σε μία πολιτιστική εκδήλωση. Διοργανωτής ήταν πολιτιστικός σύλλογος με σοβαρή καλλιτεχνική και πολιτιστική παρουσία στην πόλη και πραγματικά μείναμε άφωνοι, όταν στο τέλος μοίραζαν μπριζόλες για το δείπνο των παρευρισκομένων. Περιποιημένες, καλοψημένες μπριζόλες σε συσκευασία κέτερινγκ.  
Και βέβαια δεν θα τολμούσαμε να γράψουμε λέξη, δικαίωμα του κάθε συλλόγου είναι να διοργανώνει και να διαχειρίζεται όπως θέλει τις δράσεις του, αν δεν μαθαίναμε ότι την εκδήλωση στήριζε οικονομικά η δημοτική αρχή και ακούγαμε πολλά όμορφα και χαριτωμένα για τα πρόσωπα της εξουσίας.

Χωρίς να υπάρχει διάθεση να σχολιαστεί αρνητικά μέσα από μια γενικευμένη κριτική, η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων για προώθηση του πολιτισμού με καλά αποτελέσματα πολλές φορές, θεωρούμε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η διανομή του δημοτικού χρήματος θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, με βάση κάποιες προτεραιότητες  που οφείλει να ιεραρχεί κάθε αρχή.
Η μεγάλη πλειονότητα των εκδηλώσεων που είδαμε, χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της υπερβολής, της προχειρότητας και της επανάληψης, μάλιστα κάποια από τα  δρώμενα συμβαίνουν μπροστά σε άδειες καρέκλες. Η απορία είναι με ποια κριτήρια δίνονται χρήματα για εκδηλώσεις, το κόστος των  οποίων αναγκαστικά μεταφέρεται στους δημότες μέσω των φόρων και των υπηρεσιών που εισπράττουν.
Είναι επιβεβλημένη ανάγκη, η διάθεση δημοτικού χρήματος χιλιάδων ευρώ, να γίνεται με κριτήρια αποδεκτά από ανθρώπους του πολιτισμού, αν πραγματικά αυτοί που τα δίνουν επιθυμούν την προαγωγή του πολιτισμού και όχι το αποδεδειγμένο όφελος από την προβολή του κάθε τοπικού άρχοντα.  Όταν υπάρχουν δυσκολίες για την καθαριότητα και τη πληρωμή έγκαιρα των μισθών των συμβασιούχων μήπως είναι πολυτέλεια να δίνονται έτσι για ασήμαντον αφορμή μερικές χιλιάδες ευρώ;

Έρχεται το καλοκαίρι, είναι ήδη καλοκαίρι, τουλάχιστον ημερολογιακά, ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων τελειώνει με τη λήξη των μαθημάτων των σχολείων. Σε πολλούς δήμους ετοιμάζεται ήδη ο κατάλογος των εκδηλώσεων του καλοκαιριού, είναι ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Όχι χρήματα εδώ και εκεί!
 Είναι χρέος όλων των δημοτικών συμβούλων, κυρίως των νέων παιδιών που είναι στο δημοτικό συμβούλιο να αλλάξουν κάτι! Να ασχοληθούν ουσιαστικά με το θέμα, να συμφωνήσουν σε ένα κώδικα δεοντολογίας να συμφωνήσουν σε κριτήρια που θα ψηφιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία  θα δεσμεύουν και θα ελέγχουν τους δρόμους του δημοτικού χρήματος.
Σε κάθε περίπτωση το δημοτικό χρήμα πρέπει να δίνεται για σημαντικές δραστηριότητες που πληρούν κάποιες προδιαγραφές.  Όχι σε δαπανηρά «ντιριντάχτα» και χάπενινγκ τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο δημόσιες σχέσεις και ισχυρό βήμα προβολής των αιρετών.
Στο κάτω-κάτω ας κάνουν λίγο κράτει οι άρχοντες. Εντάξει, κάποιοι ζουν το μύθο τους, ζουν για τη στιγμή που θα πάνε σε μια εκδήλωση και θα ακούσουν να αναγγέλλεται το όνομα τους, νιώθουν ηδονή όταν τους δίνεται μετά πολλών εγκωμιαστικών επιθέτων η δυνατότητα να μιλήσουν έστω και για ένα λεπτό στο πλήθος, ...αλλά ας ψηφίσουν για αυτό το δύσκολο καλοκαίρι  πολιτισμό και όχι «άρτον και θεάματα»…