Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η ιστοσελίδα, το Δημοτικό Συμβούλιο και ... η επίσημη ενημέρωση για τα αυτονόητα!


Την Τετάρτη 15-6-11 (τελικά θα γίνει την Πέμπτη 16-6-11) συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η επίσημη, πολυδιαφημισμένη ιστοσελίδα δεν έχει τα θέματα και τις εισηγήσεις της Δημοτικής αρχής.
Μια καλή ιστοσελίδα που σέβεται τον εαυτό της και είναι επίσημος δικτυακός τόπος ενός Δήμου, το λιγότερο που οφείλει να κάνει, είναι να ενημερώνει για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θυμίζουμε τους υπευθύνους διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ή όπως αλλιώς λέγονται ότι είναι υποχρέωση τους από τον «Καλλικράτη», άρθρο 67 παράγραφος 4, η πρόσκληση για κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου. Πρόσκληση βέβαια δεν είναι η ανακοίνωση της ημερομηνίας και της ώρας, αυτό είναι ανακοίνωση. Η πρόσκληση περιλαμβάνει την ημερομηνία, την ώρα και κυρίως τα θέματα, τους λόγους που συνεδριάζει το συμβούλιο.

Πέρα όμως από το τυπικό, νομικό ζήτημα της δημοσίευσης, η μη δημοσίευση κυρίως είναι θέμα πολιτικό και θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας και βέβαια θέμα σεβασμού του δημότη.
Πραγματικά είναι περίεργο, ενώ τυπώνονται χιλιάδες έντυπα για οτιδήποτε αναπνέει κοντά στο Δημαρχείο, ενώ με το παραμικρό εκδίδονται ανακοινώσεις και  εντυπωσιακές φωτογραφίες, για την ενημέρωση του πολίτη για τη διαφάνεια που ήταν σύνθημα και έγινε τόσο λόγος προεκλογικά, υπάρχει ουσιαστική καθυστέρηση. Είναι κρυφά τα θέματα που θα συζητηθούν ή κάτι άλλο; Τι να σκεφτεί και το "κακοπροαίρετο" Δραπετσίνι;

 Οι συνεδριάσεις του κορυφαίου οργάνου του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να γίνονται με την παρουσία  πολιτών, αυτό επιτάσσει η δημοκρατία, είναι κατ΄ αναλογία η τοπική βουλή και η δημοσιότητα, επειδή δεν υπάρχει τηλεόραση, εξασφαλίζεται τουλάχιστον με έγκαιρη ενημέρωση. Αυτό στην σημερινή εποχή  γίνεται με μια απλή κίνηση και χρειάζονται μόνο απλές γνώσεις χειρισμού υπολογιστή ώστε να αναρτήσει κάποιος την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.
Και βέβαια ας μην βιαστούν οι «υποστηρικτές» να μιλήσουν πάλι για γκρίνια. Ας ρίξουν μια ματιά στην παλιά ιστοσελίδα του Δήμου, πάντα υπήρχαν τα θέματα ή ακόμα και σε άλλους δήμους που δεν διαφημίζουν ότι έχουν τόσο «εντυπωσιακή» ιστοσελίδα.
Στη δημοτική ομάδα υπάρχουν πρόσωπα με ιστορία και με ιδιαίτερες ευαισθησίες, είναι καιρός να πάρουν μερικά πράγματα επάνω τους και να δώσουν λύσεις, ιδίως σε θέματα δημοκρατίας (λειτουργία δημοτικού συμβουλίου, ενημέρωση για προσλήψεις κ.λπ.). Μπορούν να βάλουν ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης του πολίτη να επιβάλουν το σεβασμό και την ευθύνη. Στο κάτω κάτω εκλέχτηκαν για να υπηρετήσουν τον πολίτη και όχι να τον έχουν απέξω.
Τέλος πάντων, ας πούμε ότι έγινε κάποιο λάθος ή κάποια απροσεξία λόγω και του ιδιαίτερα επίπονου φορτίου των εκδηλώσεων που μαζεύουν πολύ κόσμο και πρέπει ...να παρευρίσκονται οι αρχές. Όμως αφού φτιάχτηκε η ιστοσελίδα και αφού δόθηκαν χρήματα για αυτό το έργο, ας λειτουργήσει και σωστά, να πούμε και ένα μπράβο απ' την καρδιά μας!  Εδώ παλαιότερη ανάρτηση για την ιστοσελίδα