Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις ...και γκρίνιες!

Το Blog drapetsona-Keratsini (εδώ), ασχολήθηκε με μια τελευταία μας ανάρτηση "Εκδηλώσεις... πολλές εκδηλώσεις… παντού "ακριβές" εκδηλώσεις; ". 
Ευχαριστούμε το φίλο διαχειριστή του blog για την τιμή! Είναι τιμή γιατί μας διαβάζουν, τι θέλει άλλωστε ένας «επίδοξος blogger που θέλει τα φώτα δημοσιότητας πάνω του», όπως το blog μάς καταλογίζει, για να είναι χαρούμενος; Επιπλέον είναι τιμή για το χρόνο που αφιέρωσε ο συνάδελφος, για τις πληροφορίες που προσέφερε στο θέμα και τη συμβολή του στο διάλογο. Ο διάλογος κάπου οδηγεί, οι πολλοί πλέον, μιλούν μόνο με συνθήματα και αφορισμούς.
Ένα ανέκδοτο στους κύκλους του management λέει: "Κάποτε πήγαν δύο αντιπρόσωποι ανταγωνιστικών εταιρειών πώλησης παπουτσιών σε μια χώρα στα βάθη της Αφρικής, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες να ανοίξουν δίκτυο καταστημάτων εμπορίας παπουτσιών. Τα μηνύματα που έστειλαν στους εργοδότες τους ήταν: ο πρώτος «δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει καμιά επένδυση στη χώρα αυτή, όλοι είναι ξυπόλητοι». Ο δεύτερος «πρέπει να βιαστούμε να ανοίξουμε καταστήματα, μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, δε φορά κανένας παπούτσια»"
Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε εδώ την ανάρτηση, είναι απολύτως δεκτά τα επιχειρήματα του blog. Είναι επιχειρήματα από μια άλλη οπτική γωνία. Μια άλλη ματιά, πιο ρεαλιστική και λιγότερο συναισθηματική. Άλλωστε είναι γνωστή η θεωρία του μισογεμάτου ποτηριού ή του μισοάδειου, με την έννοια ότι  το ίδιο θέμα το βλέπουμε διαφορετικά.
Τώρα, αν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία μετά την παραπάνω διευκρίνηση και για να γίνουν πιο ξεκάθαρα κάποια σημεία, επί της ουσίας έχουμε να πούμε:
  • Η κεντρική ιδέα της ανάρτησης ήταν κατά πρώτο η διαμόρφωση ενός κειμένου αρχών, ευρύτερα αποδεκτού, για τη διανομή δημοτικού χρήματος σε πολιτιστικές δράσεις, και δευτερευόντως η κριτική στη συγκεκριμένη δημοτική αρχή. Ένα τέτοιο κείμενο θα βοηθήσει τη δημοτική αρχή και θα μείνει ως παρακαταθήκη και για τις επόμενες.
  • Ένα δεύτερος στόχος του κειμένου ήταν οι εκδηλώσεις που έρχονται το καλοκαίρι. Να προβληματίσουμε ώστε να αποφασίσουν οι αρμόδιοι όχι με ελαφρά καρδία. Γράφαμε «Σε πολλούς δήμους ετοιμάζεται ήδη ο κατάλογος των εκδηλώσεων του καλοκαιριού, είναι ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Όχι χρήματα εδώ και εκεί! Είναι χρέος όλων των δημοτικών συμβούλων, κυρίως των νέων παιδιών που είναι στο δημοτικό συμβούλιο να αλλάξουν κάτι! Να ασχοληθούν ουσιαστικά με το θέμα, να συμφωνήσουν σε ένα κώδικα δεοντολογίας να συμφωνήσουν σε κριτήρια που θα ψηφιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία  θα δεσμεύουν και θα ελέγχουν τους δρόμους του δημοτικού χρήματος.»
  • Το γεγονός ότι υπάρχουν χρήματα που προσφέρονται αποκλειστικά για πολιτισμό δεν το γνωρίζαμε. Λαμβάνουμε όμως emails  διαμαρτυρίας ανθρώπων που δεν πληρώνονται στην ώρα τους, γνωρίζουμε σχολεία που δεν συντηρούνται, μυρίζουμε τους κάδους στη γειτονιά μας που δεν πλένονται, βλέπουμε τον άσπρο ασβέστη γύρω από τους κάδους που ονομάστηκε νέο πρόγραμμα καθαριότητας, βλέπουμε τις παιδικές χαρές απεριποίητες με επικίνδυνα σημεία και κάναμε αυτό το "λάθος παραλληλισμό",   ζητάμε συγγνώμην!
  • Η διανομή μπριζόλας ίσως δεν ήταν το πιο κατάλληλο παράδειγμα, αλλά ήθελε να πει σχηματικά, άλλο χρήματα για πολιτιστική δράση, άλλο χρήματα για τραπέζωμα! Άλλωστε το ίδιο κείμενο δε μηδενίζει την προσφορά και την αγωνία κάποιων ανθρώπων για προσφορά στον πολιτισμό.  Όποιοι ψήφισαν, ό,τι ψήφισαν,  με ό,τι κριτήρια ψήφισαν αναλαμβάνουν και το κόστος της ψήφου τους(θετικό ή αρνητικό), και θα το βρουν μπροστά τους .
  •  Οι θέσεις του «blog Δραπετσίνι» στοχεύουν κυρίως προς την κατεύθυνση κάτι να αρχίζει να αλλάζει, όχι απαραίτητα να κερδίσει κάποια παράταξη. Στις εκλογές υποστηρίξαμε μια άλλη παράταξη, σταθερά όμως στηρίζουμε την άποψη, η οποία είναι θεμελιώδης θέση μας και προσπαθούμε να την υπηρετούμε, «μας νοιάζει το γενικότερο καλό και όχι το δικό μας».