Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Απίστευτο “πάρτυ” στους Δήμους


Απίστευτα πράγματα αποκαλύπτονται καθημερινά στα οικονομικά της χώρας που δείχνουν ότι επί χρόνια, και με τη συναίνεση πολλών πολιτικών, γινόταν ένα απίστευτο πάρτι το οποίο πληρώνουν όλοι ενώ λίγοι τα έτρωγαν. Τα στοιχεία αφορούν τους δήμους όλης της χώρας οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ χρωστούν σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία το ποσό των 3 δις ευρώ. Πριν δηλαδή χρεοκοπήσει η χώρα πρέπει να χρεοκοπήσουν οι δήμοι αφού στην κυριολεξία χρωστάνε της… Μιχαλούς.
Μόνο σε τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών οι οφειλές των προς Καλλικράτη δήμων (ανέρχονται σε πάνω από 1.000) φτάνουν το 1,7 δις ευρώ. Παράλληλα, τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 1,3 δις ευρώ.
Πάνω από 220 εκατ. χρωστά ο δήμος Αθηναίων και κοντά στα 150 εκατ. ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πολλοί άλλοι δήμοι χρωστούν από 5 έως 20 εκατ. ενώ λίγοι είναι εκείνοι που είχαν νοικοκυρεμένα οικονομικά. Όμως με τις συνενώσεις λόγω Καλλικράτη υπήρξαν ΟΤΑ που δεν ήταν ζημιογόνοι και ενώθηκαν με άλλους χρεωμένους και πλέον έχουν μπει κι αυτοί στη μαύρη λίστα.
Το απίστευτο αυτό χάλι με τα οικονομικά των δήμων δεν είναι άσχετο με τα οικονομικά της χώρας. Τι θα γίνει δηλαδή αν κηρύξει κάποιος δήμος στάση πληρωμών; Τι θα κάνουν τόσοι εργαζόμενοι και τόσες υπηρεσίες;
Και το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση έχει βάλει κι αυτά τα χρέη στο έλλειμμα και φυσικά στο χρέος και τι προτίθεται να κάνει με τους υπερχρεωμένους δήμους.
Το τραγικό είναι ότι οι δήμαρχοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, να κυνηγήσουν τον κόσμο με πρόστιμα, να κόψουν υπηρεσίες και να απολύσουν συμβασιούχους. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρήμα για να μοιραστεί στους νέους δήμους. Η κατάσταση είναι τραγική απ’ όπου κι αν την πιάσεις! antinews
.