Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Λαϊκές συνελεύσεις: Ναι μεν …αλλά!


Τις τελευταίες εβδομάδες διοργανώνονται από τη Δημοτική αρχή οι πολυδιαφημισμένες λαϊκές συνελεύσεις! Η νέα δημοτική αρχή Κερατσινίου –Δραπετσώνας υλοποιώντας προεκλογικές εξαγγελίες σύμφωνα με το δελτίο τύπου που  δημοσίευσε ξεκίνησε τις λαϊκές συνελεύσεις με σκοπό την επικοινωνία με τους πολίτες στις γειτονιές και την ανταλλαγή απόψεων για τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2011. Βρεθήκαμε σε δύο λαϊκές συνελεύσεις στη Δραπετσώνα και τη Χαραυγή και θα σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Χαρακτηριστικό και των δύο λαϊκών συνελεύσεων που παρακολουθήσαμε ήταν η μη ικανοποιητική ανταπόκριση κατοίκων. Ένας αριθμός 70-100 ατόμων στα οποία συνυπολογίζονται και 20-30 που συνόδευαν το δήμαρχο θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικός αριθμός, αν δεν είχε προηγηθεί μεγάλη κινητοποίηση με τα μέλη της κίνησης «Καλή Μέρα», βομβαρδισμός μηνυμάτων, αφισών, εντύπων, και οι μεγάλες προσδοκίες που επένδυσαν στις συνελεύσεις αυτές οι επιτελείς της κίνησης. Σε κάθε περίπτωση «το γήπεδο δε γέμισε» και αυτό το έχουν κρατήσει στα υπ όψιν οι διοργανωτές.

Η όλη εκδήλωση ήταν μια καλοστημένη προβολή του δημοτικού έργου. Με εντυπωσιακά power point, με χαλαρές διαδικασίες σε σημείο η συζήτηση να ξεφεύγει σε επουσιώδη θέματα και να μην ακούγονται ξεκάθαρες απαντήσεις για σοβαρότερα θέματα. Η εισήγηση άφηνε ανοικτά ζητήματα και σε πολλά σημεία δεν είχε σαφή και ξεκάθαρη άποψη, αν και υπήρξε θετική διαβεβαίωση- δέσμευση (;) σε βαθμό υπερβολής, σχεδόν για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν.

Οι πολίτες ενημερώθηκαν για το έργο της Δημοτικής αρχής και μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν ως επιτυχίες οι συναντήσεις με τη ΔΕΗ, Αττικό μετρό κ.λπ., ή ακόμα ότι τα ΚΑΠΗ παραμένουν στην αποκλειστική ευθύνη του Δήμου. Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτοποριακό θεσμό των λαϊκών συνελεύσεων που διοργανώνονται  στην πόλη μας, για πρώτη φορά, επιμελώς αποσιωπώντας βέβαια, ότι οι λαϊκές συνελεύσεις είναι «μόδα» πλέον σε πολλούς δήμους και στο Κερατσίνι έχουν ξαναγίνει στην εποχή του κ. Σαράφογλου.

Τα προβλήματα που αναδείχτηκαν από τους πολίτες ήταν πολλά. Το κυριότερο ήταν η αποκομιδή των σκουπιδιών που είναι πρόβλημα που ακουμπά και την παρούσα Δημοτική αρχή, μιας και στο επίπεδο της καθαριότητας τα πράγματα ήταν καλύτερα πριν 3 μήνες στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Ακόμα ακούστηκαν παράπονα για  μονοδρομήσεις δρόμων, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τη βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά και μεγάλα θέματα που χρόνια παραμένουν άλυτα, όπως η ΔΕΗ, ο εκσυγχρονισμός της ιχθυόσκαλας, η απομάκρυνση του παλαιού νεκροταφείου, η εγκατάλειψη της ΝΑΦΘΑ, η ανάπλαση.

Εντύπωση έκανε σε πολλούς η πολύ μικρή συμμετοχή στελεχών των άλλων παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων. Τα προβλήματα κάθε γειτονιάς οφείλουν να τα γνωρίζουν και να τα παλεύουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξάρτητα εάν είναι διοίκηση ή αντιπολίτευση, άλλωστε αυτοί γνωρίζουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την πορεία έργων ή συναντήσεων και με τις παρεμβάσεις τους στις συνελεύσεις θα αποτρέψουν λαϊκισμούς και εύκολα λόγια.

Το στοίχημα με τις λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές δεν θα κριθεί τώρα. Σίγουρα είναι μια πολύ καλή κίνηση, ανεξάρτητα τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της η Δημοτική αρχή. Οι λίγοι  πολίτες που συμμετέχουν το ευχαριστιούνται, εκδηλώνονται, καταθέτουν τη δική τους ματιά, αναδεικνύουν τα προβλήματα.  Το στοίχημα είναι, αν οι λαϊκές συνελεύσεις θα επαναληφθούν ξανά στον ίδιο τόπο και σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε η δημοτική αρχή, αλλά και οι άλλες παρατάξεις να έρθουν πάλι σε επαφή με τους κατοίκους, να ενημερώσουν τους δημότες να ακούσουν τα όποια μικρά ή μεγάλα προβλήματα υπάρχουν αλλά κυρίως η δημοτική αρχή να λογοδοτήσει για τις δεσμεύσεις που έδωσε!