Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Συμπαραστάτης του Δημότη: πρόσωπο ικανό, ανεξάρτητο και χρήσιμο για τους δημότες ή πρόσωπο "μαριονέτα";


Τις επόμενες εβδομάδες οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κληθούν να επιλέξουν το συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης. Θεσμός πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αποτελεί για τους πολίτες στήριγμα ενάντια στις αυθαιρεσίες της τοπικής διοίκησης και στην κακοδιοίκηση του Δήμου.

Η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι μια πράξη ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί ουσιαστικά δείχνει, αν και πόσο η Δημοτική αρχή και αντιπολίτευση σέβονται το δημότη, αλλά και πως θα πορευτούν στη τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Από την επιλογή τους εκτός των άλλων θα κριθεί, αν θα λειτουργήσει ο θεσμός υπέρ του πολίτη ή θα είναι μια ακόμα υπηρεσία με στόχο τις «εξυπηρετήσεις», και τακτοποιήσεις  μιας κατηγορίας πολιτών.  Θα κριθεί αν ο συμπαραστάτης  προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες στους πολίτες, αν θα έχει τη δύναμη να επηρεάσει θετικά τη δημοτική αρχή, ακόμα και προστατεύοντάς την από τον λαϊκισμό και την διολίσθηση σε κακές πρακτικές!


 Από την επιλογή θα φανεί αν η Δημοτική αρχή θα "τολμήσει";
 Αν θα τολμήσει να ξεπεράσει πιέσεις και ευγενείς πόθους «τοπικών παραγόντων», και θα επιλέξει ένα πρόσωπο με ικανότητες, χρήσιμο για τους δημότες ή θα επιλέξει πρόσωπο απολύτως ελεγχόμενο, πρόσωπο-"μαριονέτα";
Αν θα επιδιώξει να στηριχτεί ο θεσμός για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και τελικά προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στους δημότες ή θα απαξιώσει το θεσμό με μία επιλογή χαμηλού ειδικού βάρους ή μία επιλογή απροκάλυπτα διχαστική;
Αν θα θελήσει να βάλει πάνω από το κεφάλι της, ένα πραγματικά ανεξάρτητο πρόσωπο που θα παρεμβαίνει, θα ελέγχει και θα αποκαλύπτει στους δημότες αδυναμίες και παραλείψεις του συστήματος;
Αλλά από την επιλογή θα κριθούν η  αντιπολίτευση και οι  δημοτικές παρατάξεις. Αν θα  συμβάλλουν δημιουργικά για να επιλεγεί το κατάλληλο πρόσωπο; Αν θα πάρουν πρωτοβουλίες, θα διαβουλευτούν πέρα από μικρο-παραταξιακά συμφέροντα και εγωισμούς για την στήριξη μιας καλής περίπτωσης υποψηφίου;

Μιας και ανοίγει δειλά-δειλά μια κουβέντα για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο συμπαραστάτης του Δημότη και ήδη ακούγονται ονόματα, κάποια χαρακτηριστικά του στο πνεύμα όσων αναφέρονται παραπάνω, θα μπορούσαν να είναι:
Το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει:
- να χαίρει εκτίμησης, να έχει και την ικανότητα να κρατά αποστάσεις και  να τον διακρίνει η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα, δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία.
-να μην είναι συνεργάτης η προμηθευτής του Δήμου και να μην έχει οικονομικές δοσοληψίες με υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα του Δήμου.
-να μην είναι συνταξιούχος τοπικός παράγοντας, και να μην έχει εμπλακεί παρασκηνιακά στις τελευταίες εκλογές.
-να μην είναι παλαιός πολιτευτής-όσο σημαντικός και εάν είναι-που έχει κάνει τον κύκλο του και έχει προσφέρει ό,τι είχε να δώσει και κυρίως να μην προέρχεται από κάποιο πολιτικό γραφείο.

-να έχει ικανότητες, εμπειρία, γνώσεις διοίκησης και να είναι προσιτός στους πολίτες.

-να δικαιολογηθεί η επιλογή του με αντιπαράθεση των προσόντων όλων των υποψηφιοτήτων.

-να είναι μια υποψηφιότητα ευρείας αποδοχής και η εκλογή να είναι αποτέλεσμα μιας έντιμης και καθαρής ψηφοφορίας. 
dr