Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ

Συνέντευξη Ζ. Ζούπη στην Εφημερίδα ΄΄ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ΄΄
Ο Ζαχαρίας Ζούπης πρωταγωνιστεί στις πολιτικές και αυτοδιοικητικές διεργασίες του Κερατσινίου και της Β’ Πειραιώς τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Μέσα απ’ αυτή την πορεία εμφανιζόταν πια για πολλούς το ισχυρό φαβορί για την στήριξη του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ωστόσο, όταν το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Αλέκο Χρυσό, στάθηκε στο πλάι του. Τώρα, λίγες μέρες μετά τις Δημοτικές Εκλογές μιλάει για όλα:
Για την νίκη του Λουκά Τζανή, για τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, για την ήττα του Συνδυασμού που συμμετείχε.
Είναι σαφής, αφήνει αιχμές, ενώ δεν αποφεύγει να είναι πολύ επικριτικός για την στάση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι. Δηλώνει δε αισιόδοξος για το μέλλον….


v  Ένα πρώτο σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας;

Ήταν ένα καθαρό αποτέλεσμα, μια καθαρή, μεγάλη νίκη του Συνδυασμού ΄΄ΚΑΛΗΜΕΡΑ΄΄ και του Λουκά Τζανή. Ο Λουκάς Τζανής επωμίζεται πια σημαντικές ευθύνες ως ο νέος Δήμαρχος, σε μια δύσκολη φάση για την χώρα, την περιοχή και την Αυτοδιοίκηση. Του εύχομαι να πετύχει προς όφελος των Κερατσινιωτών και των Δραπετσωνιτών, προς όφελος των προοπτικών του Δήμου. Οι προκλήσεις είναι πολλές και το στοίχημα για τον ίδιο μεγάλο. Εγώ και η παράταξη που συμμετείχα πρέπει να συμβάλουμε από την θέση που μας έταξαν οι πολίτες και αυτό ακριβώς θα πράξουμε. Οφείλω και οφείλουμε να ασκήσουμε σοβαρή, δημιουργική αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις, με συστηματικό έλεγχο της Διοίκησης, με συναίνεση όπου αυτό είναι δυνατό και αναγκαίο.

v  Ήσασταν πάντως από τους πιο σκληρούς επικριτές του Λουκά Τζανή επί τέσσερα χρόνια, αλλά και του Συνδυασμού του κατά την προεκλογική περίοδο.

Αυτό είναι γεγονός και θεωρώ πως ότι είπα κατά καιρούς ισχύουν. Άσκησα για παράδειγμα κριτική, πολιτική κριτική για την στάση του το 2006, όταν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου στήριξε τον Φώτη Μελά κόντρα στον Συνδυασμό μας τότε. Άσκησα πολιτική κριτική για την προκλητική διάθεση πόρων όλα αυτά τα χρόνια. Άσκησα πολιτική κριτική για τον τρόπο που συγκροτήθηκε ο Συνδυασμός ΄΄ΚΑΛΗΜΕΡΑ΄΄ με τοπικά στελέχη που επί τέσσερα χρόνια χρησιμοποιούσαν ακατονόμαστους προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον Λουκά Τζανή και εν μια νυκτί κατά ένα περίεργο τρόπο τον αγκάλιαζαν. Άσκησα πολιτική κριτική ότι από την μια μιλούσε για κόντρα στο πολιτικό κατεστημένο και από την άλλη βρισκόταν εν μέσω του Κανέλου Λάλου και του Κώστα Χρονόπουλου που ασφαλώς δεν εκφράζουν και την ανανέωση. Άσκησα πολιτική κριτική ότι συγκροτεί ένα Συνδυασμό ΄΄ΒΑΒΕΛ΄΄, δίχως σαφές Πρόγραμμα, κώδικες συνεννόησης και πολιτικές αρχές.

Ήταν κριτική πάνω σε θέματα που πιστεύω ότι θα τα βρει μπροστά του ως Δήμαρχος. Για να νικήσει αγκάλιασε δυνάμεις που δεν είμαι σίγουρος ότι τις ήθελε κιόλας. Γιατί όμως σας κάνει εντύπωση; Έχω μια ολοκληρωμένη άποψη, όπως και πολλοί άλλοι για τον Λουκά Τζανή. Πρέπει όμως να δείχνουμε γενναιότητα στην πολιτική. Να σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών, όσο και αν αυτή δεν αποτελεί ΄΄κολυμπήθρα του Σιλωάμ΄΄.

v  Ίσως γι’ αυτό δεχτήκατε και εσείς οξύτατη πολιτική κριτική.

Κάνετε λάθος. Δεν δέχτηκα πολιτική κριτική. Δέχτηκα μια σωρεία προσωπικών επιθέσεων απαράδεκτων και ανήθικων. Κάποιος απερίγραπτος υποψήφιος του για παράδειγμα έγραψε στο facebook ότι ΄΄ο Ζούπης κάνει για D.J και όχι για Δήμαρχος΄΄(χαμογελώντας). Έφτασαν στο σημείο να ρωτούν αν γνωρίζω τίποτε για το 1εκατομ. ευρώ που πήρε ο Θ. Τσουκάτος από την SIEMENS! Ήμουν ο μόνιμος στόχος εφημερίδων που στήριζαν τον Λ. Τζανή, αλλά και των σχολίων υποψηφίων του στο Διαδίκτυο. Όλοι αυτοί πήραν την απάντησή τους. Πήρα τον ίδιο με το 2006, αριθμό σταυρών, συμμετέχοντας σε ένα Συνδυασμό που πήρε τους μισούς ακριβώς ψήφους απ’ αυτούς του Συνδυασμού του 2006 με επικεφαλής τον Χρήστο Σαλαλέ. Σ’ όλη αυτή την περίοδο φάνηκε επιπλέον η υποκρισία κάποιων. Ξέρετε πότε εκνευριστήκαν περισσότερο; Όταν ζήτησαν δημόσια τόσο οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, όσο και όσοι διεκδικήσαμε στήριξη Κόμματος, όπως εγώ από το ΠΑΣΟΚ, να δημοσιεύσουμε το Πόθεν Έσχες μας. Ο Αλέκος Χρυσός το έπραξε. Οι άλλοι κώφευσαν…… Κάποιοι δε θεώρησαν προκλητική αυτή την πρόταση!

v  Πάντως το αποτέλεσμα αποτελεί οδυνηρή ήττα για τον Συνδυασμό που συμμετείχατε και τον Αλέκο Χρυσό.

Κατ’ αρχάς το αποτέλεσμα αποτελεί μια μεγάλη ήττα του Φώτη Μελά που όντας εν ενεργεία Δήμαρχος του Δήμου Κερατσινίου δεν μπόρεσε να περάσει καν στον δεύτερο γύρο. Ήταν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα αφού είχε οδηγήσει το Κερατσίνι σε τέλμα και υπερχρέωση, γεγονός που είχε τροφοδοτήσει την δημιουργία ενός ρεύματος αλλαγής.
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που σηματοδοτεί το τέλος της ΄΄εποχής Μελά΄΄ και σίγουρα θα φέρει ανακατατάξεις στον χώρο της παράταξής του.

Από εκεί και πέρα σ’ ότι μας αφορά, σίγουρα υπεστήκαμε μια σημαντική ήττα. Χάσαμε με 14 μονάδες διαφορά. Στο Κερατσίνι ήμασταν τρίτη δύναμη στον πρώτο γύρο, με λίγους ψήφους διαφορά από το ΚΚΕ. Σίγουρα δεν ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Ποτέ η ήττα δεν είναι καλό αποτέλεσμα. Πολύ περισσότερο όταν αυτή παίρνει την έκταση που πήρε.

v  Πως εξηγείτε λοιπόν αυτή την ήττα; Τι εξηγήσεις δίνετε;

Ξέρετε, η εξήγηση δεν είναι απλή. Συνδέεται με πάρα πολλά θέματα. Συνδέεται για παράδειγμα με όσα συνέβησαν επί τριάμισι χρόνια τόσο στο Κερατσίνι, όσο και στην Δραπετσώνα. Με κενά, ολιγωρίες, λάθη αυτής της περιόδου που άφηναν άδειο το γήπεδο στον Λουκά Τζανή να προβάλει την υποψηφιότητά του. Συνδέεται με τις άθλιες, απαράδεκτες, απολιτικές διαδικασίες –αν μπορούν να ονομαστούς διαδικασίες- του ΠΑΣΟΚ για το χρίσμα, διαδικασίες που χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη συμμετοχής της κοινωνίας, ακόμα και των μελών και στελεχών του Κόμματος, από απουσία πολιτικού πλαισίου και σοβαρών κριτηρίων επιλογής και βέβαια από τις τρομακτικές καθυστερήσεις. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την στήριξή του προς τον Αλέκο Χρυσό, στις ……. 16 Σεπτεμβρίου! Συνδέεται όμως και με λάθη και ανεπάρκειές μας που φάνηκαν κατά την διάρκεια της καθαρής προεκλογικής περιόδου.

v  Μπορείτε να είστε σαφέστερος για την τελευταία σας αναφορά;

Ασφαλώς. Δεν είχαμε ολοκληρωμένη πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική που να αντιστοιχεί στις δυσκολίες της υποψηφιότητας του Αλέκου Χρυσού, δυσκολίες που οφείλονταν στην πολύ χαμηλή αναγνωρισιμότητά του, όπως και στην έντονη αντίληψη ότι ΄΄δεν είναι Κερατσινιώτης΄΄. Υπήρχε μια εμμονή στην προβολή του έργου του στην Δραπετσώνα που από μόνο του δεν αρκούσε να πειστούν οι Κερατσινιώτες που αποτελούσαν και το 82% του εκλογικού σώματος.
Δεν απαντούσαμε σε επιθέσεις που δεχόμασταν. Δεν ασκήσαμε σε κανένα αντίπαλο Συνδυασμό κριτική. Δεν κάναμε σαφές και πειστικό γιατί εμείς ήμασταν καλύτεροι σε επίπεδο Προγράμματος, θέσεων και στελεχών. Εν ολίγοις κάναμε μια άνευρη καμπάνια, γεγονός που σε συνδυασμό όσων είχαν προηγηθεί οδήγησαν στο αποτέλεσμα. Στην Γραμματεία της Κίνησης τα είχα εντοπίσει κατ’ επανάληψη, για να μιλήσω για τον εαυτό μου. Ωστόσο …..

v  Θα σας κάνω μια αυστηρά προσωπική και ευαίσθητη ερώτηση. Πιστεύετε ότι αν ήσασταν εσείς ο υποψήφιος που θα στήριζε το ΠΑΣΟΚ θα είχατε καλύτερη επίδοση;

Δεν υπάρχει απάντηση σ’ αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχει αντικειμενική απάντηση σ’ αυτό. Ωστόσο θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις. Πρώτον, ποτέ δεν κατάλαβα ποιοι ακριβώς στήριξαν σε κεντρικό επίπεδο την υποψηφιότητα του Α. Χρυσού, από μια φάση και μετά. Υπήρχε ένα ΄΄μυστήριο΄΄. Κανείς δεν μιλούσε ανοιχτά. Όπως και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί από τις αρχές Ιουλίου δεν με στήριξε το ΠΑΣΟΚ. Τις συζητήσεις περί δημοσκοπήσεων και χαμηλής αναγνωρισιμότητας τις θεωρώ άλλοθι και δείγμα απουσίας πολιτικής. Και για τον Καμίνη οι γνωστοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι δεν έχει αναγνωρισιμότητα! Τα έχω βαρεθεί όλα αυτά. Δεύτερον, η άποψη π.χ. του φίλου μου Γ. Χάσκα και άλλων συντρόφων ότι ΄΄οι προερχόμενοι από το Κερατσίνι διεκδικητές τους χρίσματος σκοτώνονται μεταξύ τους΄΄ και άρα η υποψηφιότητα του Α. Χρυσού μπορεί να λειτουργήσει υπερβατικά, αποδείχτηκε βαθιά λαθεμένη και ουσιαστικά διέλυσε την Δημοτική Ομάδα. Ήταν γνωστό ότι η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι, πρότεινε Κερατσινιώτη υποψήφιο. Ήταν γνωστό, ότι δημοτικοί σύμβουλοι του Κερατσινίου, δύο από τους οποίους με πρότειναν (όπως ο Γιάννης Τσούτσας) είχαν κάνει σαφές, ότι αν ήταν ο Α. Χρυσός υποψήφιος δεν θα τον στήριζαν. Λυπάμαι, αλλά κάποιοι έχουν μεγάλες ευθύνες για ότι συνέβη, για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο ΠΑΣΟΚ, για την βαθιά διαίρεση του ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι.


Η παραδοχή αυτή δεν αποτελεί άλλοθι για απαράδεκτες συμπεριφορές στελεχών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι φαίνονται ότι είναι ΠΑΣΟΚ όταν πρόκειται να πάρουν μια κρατική ή άλλη θέση. Ωστόσο, πρέπει να δούμε σφαιρικά τα θέματα.

v  Και τώρα; Πώς βλέπετε τις εξελίξεις;

Τι να σας πω; Κατά την γνώμη μου η ΄΄ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ΄΄ πρέπει να επανιδρυθεί, με ότι αυτό σημαίνει, αν θέλει να παίξει σοβαρά τον αντιπολιτευτικό της ρόλο, αν θέλει στις επόμενες εκλογές να νικήσει. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε ένα Συνδυασμό με μεγάλο ποσοστό φρέσκων δυνάμεων και ένα καλό επίπεδο συνεννόησης των στελεχών που συνιδρύσαμε την Παράταξη. Επιπλέον διαθέτουμε εμπειρία, γνώση και καθαρότητα προθέσεων. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία και ταυτόχρονα να εργαστούμε τόσο σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων, όσο και ανοίγματος σε νέες δυνάμεις. Χρειάζεται να βρεθούμε πιο κοντά στις ανησυχίες των πολιτών και να αφουγκραστούμε ιδιαίτερα το 50% που δεν συμμετείχε στον πρώτο γύρο των εκλογών. Είναι ανάγκη να γίνουμε πιο ελκυστικοί σε θέσεις, τρόπους δράσης και εκπροσώπησης. Εν ολίγοις, πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή. Αυτό και θα κάνουμε.