Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

«Οδικός Χάρτης Άμεσων Ενεργειών» για τους Δήμους

«Οδικός Χάρτης Άμεσων Ενεργειών» για  Δήμους            Ολόκληρος ο οδικός χάρτης  εδώ
Οι νέοι δήμαρχοι θα έχουν εκατοντάδες πράγματα να διεκπεραιώσουν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον οδικό αυτό χάρτη, (είναι από σήμερα το ευαγγέλιο των αυτοδιοικητικών) οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι από 1/1/2011, θα πρέπει, πριν καν αρχίσουν να ασχολούνται με την εφαρμογή του προγράμματός τους, να καταπιαστούν με επτά σημαντικούς τομείς:

1. Συγκρότηση οργάνων και ανάθεση αρμοδιοτήτων. Εκτός από τα αυτονόητα και συνήθη (εκλογή προεδρείων δημοτικών- περιφερειακών συμβουλίων, ορισμοί αντιδημάρχων και θεματικών αντιπεριφερειαρχών κλπ), πρέπει εντός 2 μηνών να έχουν συγκροτηθεί οι νέες επιτροπές και τα όργανα που προβλέπει ο «Καλλικράτης» όπως οι επιτροπές διαβούλευσης, ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης κλπ ενώ πρέπει να έχουν καταρτιστεί όλοι οι σχετικοί Κανονισμοί (Λειτουργία Δημοτικού- Περιφερειακού Συμβουλίου, Πληροφόρησης Πολιτών, Διαβούλευσης, Εκπροσώπησης Μεταναστών κλπ).

2. Οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών και διοικητική μέριμνα. Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η τοποθέτηση υπαλλήλων, η στέγαση υπηρεσιών, η προσαρμογή των υποδομών, η ανάπτυξη των νέων ιστοσελίδων για την πληροφόρηση των πολιτών και πολλά άλλα που φαίνονται γραφειοκρατικά αλλά έχουν μεγάλη σημασία, ιδίως για τους συνενωμένους Δήμους και τις Περιφέρειες.

3. Οικονομική διαχείριση- Επιχειρησιακός σχεδιασμός. Εδώ η σημαντικότερη προθεσμία είναι η 31/3/2011 όταν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και του ετήσιου προγράμματος δράσης των Δήμων και των Περιφερειών. Επίσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να αρχίσει η κατάρτιση του 3ετούς (για τις Περιφέρειες) και 5ετούς (για τους Δήμους) Επιχειρησιακού Προγράμματος ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατάρτιση Προγράμματος Εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους Δήμους και Περιφέρειες.

4. Διαχείριση αρμοδιοτήτων- Πληροφόρηση δημοτών. Οι νέες αρμοδιότητες Δήμων και περιφερειών αρχίζουν να ασκούνται αμέσως, από 1/1/2011 και πρέπει άμεσα τα νέα συλλογικά όργανα να πάρουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις ενώ μέχρι 31/3 πρέπει να έχουν εγκριθεί οι Χάρτες Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Πολιτών.

5. Συγχώνευση- κατάργηση Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων. Εντός δυο μηνών πρέπει να συγχωνευθούν όλα τα υφιστάμενα Ν.Π.Δ.Δ των Δήμων σε δυο το ανώτερο όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», να συγχωνευθούν οι σχολικές επιτροπές επίσης σε δυο (μία για κάθε βαθμίδα), να λυθούν και να εκκαθαριστούν Επιχειρήσεις Δήμων και Νομαρχιών κλπ και βέβαια να ρυθμιστούν τα θέματα του προσωπικού όλων αυτών των καταργούμενων Ν.Π και Επιχειρήσεων.

6. Διαχείριση προσωπικού. Πρόκειται κυρίως για αυτοδίκαιη στις περισσότερες περιπτώσεις μεταφορά και κατάταξη του προσωπικού των συνενωμένων Δήμων στους νεοσύστατους Δήμους ή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους αλλά και τις υποχρεωτικές μετατάξεις που πού προβλέπει ο «Καλλικράτης».

7. Εποπτεία- Έλεγχος λειτουργίας. Αρχίζουν αμέσως να λειτουργούν οι νέες Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας στις οποίες πρέπει να αποστέλλονται προς έλεγχο νομιμότητας όλες οι αποφάσεις Δήμων, Περιφερειών και των Νομικών τους Προσώπων.