Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Προσπάθεια συμβολής στον διάλογο που είναι ανάγκη να γίνει στο ΠΑΣΟΚ και στην Δημοτική Κίνηση

Προς: -Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ & Πρωθυπουργό  κ. Γιώργο Παπανδρέου
  - Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ   - Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
    κ. Γ. Διαμαντίδη    - Αντιπρόεδρο Βουλής κ. Γρηγόρη Νιώτη
- Ν.Ε. Β’ Πειραιά ΠΑΣΟΚ    - Σ.Ε. Κερατσινίου του ΠΑΣΟΚ- Γραμματεία Δημοτικής Κίνησης ΄΄ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΄΄


ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
 Βασικές Εκτιμήσεις
Προσπάθεια συμβολής στον διάλογο που είναι ανάγκη να γίνει στο ΠΑΣΟΚ και στην Δημοτική Κίνηση

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ
23 Νοεμβρίου 2010

Α. Ο Συνδυασμός που στήριξε το ΠΑΣΟΚ(στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας) υπέστη μια βαριά ήττα. Η διαφορά των 14 μονάδων στον 2ο γύρο(3.735 ψήφοι) είναι μεγάλη και αποτελεί καθαρή εντολή για τον Λουκά Τζανή. Η διαφορά των 11,5 μονάδων στον 1ο γύρο(4.131 ψήφοι) ήταν ήδη μεγάλη.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα μπορούν να παρατηρηθούν πολλά. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική αιτία: Ο Λουκάς Τζανής δούλεψε επί τριάμισι χρόνια εντατικά, επαγγελματικά, αξιοποιώντας τεράστιους πόρους για τα δεδομένα της περιοχής και σταθερή ολόπλευρη στήριξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιτζέρη και ανθρώπων που από την Ν.Ε. έχουν σημείο αναφοράς το συγκεκριμένο βουλευτικό γραφείο, όπως στην συνέχεια και του βουλευτή της Ν.Δ. Τάσου Νεράτζη, αλλά και του τέως βουλευτή Γιάννη Κουράκου. Παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της δημοτικής ομάδας μας γι’ αυτά τα γεγονότα, ποτέ δεν πάρθηκε καμία απόφαση, δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία. Την ίδια περίοδο στο Κερατσίνι, ο Συνδυασμός μας ήταν ουσιαστικά διαλυμένος στο όνομα της συλλογικής λειτουργίας. Οι ευθύνες του Χρήστου Σαλαλέ ήταν σαφείς, αφού ήθελε να παραμείνει επικεφαλής, ενώ επί της ουσίας δεν ήταν. Ο Ζαχαρίας Ζούπης και ο Κανέλος Λάλος σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της αντιπολιτευτικής μας παρουσίας. Ωστόσο έλειπε η επαφή με την κοινωνία, ο δημόσιος λόγος, οι παρεμβάσεις στις γειτονιές. Ο Ζαχαρίας Ζούπης είτε με παρεμβάσεις του στον Τύπο είτε και με τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ προσπάθησε να καλύψει αυτό το κενό. Ωστόσο ήταν ένας διεκδικητής της στήριξης του ΠΑΣΟΚ και αυτό συνέβαλε να υπονομεύονται οι πρωτοβουλίες του, βαλλόμενος έσωθεν. Ήταν φανερό. Κάποιοι προτιμούσαν την πλήρη απραξία από την κινητικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, ήταν εμφανής η δυσκολία του Λουκά Τζανή. Τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, οι έρευνες έδειχναν ότι η καταλληλότητα του ως Δήμαρχος ήταν στα επίπεδα του 20-21%, όταν το άθροισμα της καταλληλότητας όλων των διεκδικητών της στήριξης του ΠΑΣΟΚ ανερχόταν στο 45%!
Αν και εμφανιζόταν ο μόνος σίγουρα υποψήφιος Δήμαρχος απέναντι στον Φώτη Μελά που είχε να επιδείξει μια πολύ άσχημη 4ετία, δυσκολευόταν να βρει τον δρόμο προς την νίκη, τον δρόμο να πείσει. Αυτό σήμαινε ότι με μια έγκαιρη, σωστή, συνθετική, ανανεωτική πρόταση για υποψηφιότητα, θα μπορούσε να υπάρχει νίκη.

Ακριβώς τότε χάθηκε και για άλλους ΄΄ πουλήθηκε το παιχνίδι ΄΄. Οι αστείες, ανούσιες αντιδημοκρατικές, απολίτικες διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, η απουσία οποιουδήποτε σαφούς πλαισίου αξιολόγησης και στίγματος για τα κριτήρια της επιλογής, οι ολιγωρίες, οι πολύ συζητήσιμες έρευνες που έγιναν και οι τρομακτικές καθυστερήσεις να καταληχθεί από το ΠΑΣΟΚ ποιος θα στηριχθεί, δούλευαν πια υπέρ του Τζανή. Εμπεδώθηκε η αντίληψη ότι ΄΄χάνουμε΄΄, ΄΄ότι δεν θα βγάλουν άκρη΄΄. Στελέχη που θα μπορούσαν να ΄΄διευκολύνουν΄΄ δεν το έκαναν. Αναφέρομαι στον Κανέλο Λάλο και τον Χρ. Σαλαλέ που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ήταν πεποίθηση κεντρικά ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εικόνα που μου είχε δημιουργηθεί. Οι ευθύνες των στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι εγκληματικές. Πίστευα και πιστεύω ότι με μια Κερατσινιώτικη υποψηφιότητα που θα συνδύαζε εμπειρία, γνώση και ανανεωτικό πνεύμα και που θα ανακοινωνόταν έγκαιρα, θα μπορούσαμε να νικήσουμε. Εξέθεσα με τρεις επιστολές μου αναλυτικά τις απόψεις μου στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Είμαι ο μόνος διεκδικητής του χρίσματος που άσκησα δριμύτατη κριτική σ’ όλα αυτά. Ωστόσο, ΄΄ φωνή βοώντος εν τη ερήμω ΄΄. Κάποιοι δούλευαν συνειδητά για τον Τζανή. Άλλοι πάλι είχαν καταλήξει ουσιαστικά από τα τέλη Ιουλίου στην υποψηφιότητα του Αλέκου Χρυσού, που ήταν γνωστό ότι συναντούσε αντιδράσεις στο Κερατσίνι. Ο χρόνος όμως κυλούσε και αυτό δεν ήταν υπέρ μας. Το ΠΑΣΟΚ κατέληξε στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, χωρίς να καλεστούν ποτέ οι διεκδικητές! Μιλάμε για τον θρίαμβο της δημοκρατικής λειτουργίας.

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να είμαι σαφής. Θεωρώ ότι η άποψη του Γιώργου Χάσκα και άλλων στελεχών, ότι αφού ΄΄ στο Κερατσίνι σκοτώνονται, να βάλουμε τον Α. Χρυσό για να ενώσει ΄΄ ήταν εξ’ αρχής και αποδείχθηκε βαθιά λαθεμένη.
Η πρόταση αυτή οδήγησε στην διάλυση την δημοτική ομάδα στο Κερατσίνι και εν πάση περιπτώσει έγινε σεβαστή μόνο από δύο στελέχη και αυτό στο όνομα του σεβασμού των δεσμεύσεων που είχαν πάρει απέναντι στο Κόμμα: Του Ζαχαρία Ζούπη και της Χρύσας Μυριαλή.
Β. Προσωπικά διεκδίκησα την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούσα και θεωρώ ότι ήμουν μια καλή υποψηφιότητα, με δυναμική, δυνατότητα σύνθεσης και νίκης, θεωρούσα και θεωρώ ότι διέθετα μακρόχρονη πολιτική εμπειρία και αυτοδιοικητική γνώση, που θα μετρούσε καταλυτικά.  Ωστόσο:

  • ΄΄ Με έφαγαν ΄΄ οι έρευνες, οι οποίες έβγαζαν ΄΄ περίεργα ΄΄ πράγματα(π.χ. ότι ο Α. Χρυσός έχει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στο Κερατσίνι!).
  • Δεν έπεισα κατά βάση κάποιους ακόμα και φίλους, πολύ περισσότερο άλλους, ότι είχα κάνει σοβαρή προετοιμασία. Δυστυχώς κάποιοι έχουν στο νου τους ακόμα το ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του ’80 και των αρχών της 10ετίας του ’90, μαζί και των τότε πρωταγωνιστών. Πρόκειται για παγιοποιημένα στερεότυπα που πληρώνουμε. Το πληρώσαμε και το 2006 και το 2010.
  • Πλήρωσα και πληρώσαμε στην συνέχεια την κόντρα Λάλου-Χάσκα ή και άλλες κόντρες στις οποίες δεν θέλω να σταθώ αυτή την στιγμή.
  • Κάποιοι είχαν κλείσει το θέμα, τουλάχιστον από τέλη Ιουλίου, προφανώς με ανεπιτυχή τρόπο. Αυτό ήταν αισθητό στην ατμόσφαιρα.
Ήλπιζα ότι οι διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ θα ήταν πιο ουσιαστικές, πιο πολιτικές. Έκανα λάθος. Αυτή την φορά υπήρξαν οι πιο ανούσιες διαδικασίες που έζησα ποτέ. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος. Δεν καλέστηκαν ποτέ οι υποψήφιοι. Δεν υπήρξε καμία άποψη από τα κομματικά όργανα. Η αντίληψη ΄΄κάνω έρευνες και καταλήγω΄΄ είναι άνευ ουσίας. Σ’ αυτή την περίπτωση χρήσιμο θα ήταν να μην έχει οριστεί Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων.

Καλύτερα θα ήταν να υπάρχει μια Επιτροπή αποτελούμενη από ιδιοκτήτες Εταιρειών Δημοσκοπήσεων. Να κάνουν μόνοι τους έρευνες και να καταλήγουν. Μ’ αυτό το σκεπτικό δεν θα ήταν ποτέ υποψήφιος Δήμαρχος ο κ. Καμίνης, αφού κατά κάποιους είχε χαμηλή αναγνωρισιμότητα. Ευτυχώς που την ευθύνη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας είχε ο Γ. Παπανδρέου και όχι η Επιτροπή.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ως Κόμμα παιδεύτηκε(κατά την γνώμη μου δεν έδειξε ενδιαφέρον) για να καταλήξει ποιον θα στηρίξει και τώρα ούτε που ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτονόμησης στελεχών. Ανάμεσά τους και στελέχη που έχουν και κομματική και κρατική ιδιότητα, όπως ο Α. Καλογεράς –μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Πειραιά. Κάποιοι επωμίζονται σημαντικές ευθύνες για την διάλυση του κομματικού ιστού. Περιμένω να δω τα αντανακλαστικά τους.

Οι συνθήκες που ζήσαμε, σηματοδότησαν το τέλος της εποχής των χρισμάτων και των κομματικών μηχανισμών. Καλύτερα θα ήταν να ξεκαθαριστεί από την Άνοιξη ότι δεν θα δοθεί χρίσμα, ώστε να καθορίσουμε όλοι την στάση μας.

Γ. Κρίσιμες παρατηρήσεις από το Εκλογικό αποτέλεσμα.

1.    Στο Κερατσίνι είμαστε τρίτοι με μόλις 19,9% στον 1ο γύρο, μόλις 1% πάνω από την ΛΑΣ(100 ψήφοι!) και 3,5% κάτω από τον Μελά(- 1200 περίπου ψήφους). Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να πάμε πολύ χειρότερα, με δεδομένες τις δραματικές προσπάθειες μου, όπως και της Χρύσας Μυριαλή και του Χάσκα.
2.    Το 19,9% αποτελεί μεταπολιτευτικό ιστορικό χαμηλό για παράταξη που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
3.    Το 42,63% του 1ου γύρου(στην Δραπετσώνα) αποτελεί χαμηλό ποσοστό για Δήμαρχο που οι έρευνες έδειχναν 70-75% αποδοχή δημοτικού έργου. Ακόμα και το 64,53% του 2ου γύρου δεν αποτελεί ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό υπ’ αυτή την άποψη, όταν στον Ρέντη καταγράφηκαν ποσοστά 80-85%. Είναι εμφανές ότι χρειάζονταν συμμαχίες, ότι δεν εξαντλήθηκαν περιθώρια.
4.    Το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Λουκάς Τζανής ιδιαίτερα στο Κερατσίνι, αλλά και συνολικά, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι κατά το ήμισυ προέρχεται από Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Α., δείχνει ότι ο πολιτικός, κοινωνικός χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή την ώρα βαθύτατα διχασμένος. Η ενοποίησή του είναι ακατόρθωτη – επί της ουσίας – και πρέπει να δούμε ότι προμηνύονται συγκρούσεις. Μόνη της δεν μπορεί να τον εκφράσει στο σύνολό του καμία ΄΄ ομάδα ΄΄, είτε νίκησε, είτε έχασε.
5.    Οι εκλογές του 2010 σηματοδοτούν το τέλος της εποχής Μελά. Ξεκίνησε αιφνιδιαστικά στηριγμένος στην ΄΄αποστασία των τεσσάρων΄΄ και λήγει πληγμένος από μαζική αποστασία. Όλα εδώ πληρώνονται και αυτό πρέπει να το έχει πολύ καλά στο νου του ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος.
6.    Οι ΄΄ μεταγγραφές ΄΄ δεν απέφεραν ιδιαίτερο όφελος στον Τζανή πλην της Δραπετσώνας, όπου ΄΄ απέκτησε βιός ΄΄ από το τίποτα. Ο Τζανής εμφανιζόταν με 33% στις έρευνες του Σεπτέμβρη, το οποίο με τις αναγωγές οδηγούσε στο 35%. Πήρε 38,5% στο Κερατσίνι. Εν ολίγοις Λάλος, Τσούτσας, Δατσέρη, Τρέχας, Μαράκου από ΠΑΣΟΚ και Τσοτσάνη, Δαβγιώτη κ.α. από την Ν.Δ. του απέφεραν μικρό όφελος.

Μόνο υπολογίσιμο μέγεθος – όχι πολιτικό, αλλά ψηφοσυλλεκτικό –          αποτελεί ο Γ. Τσούτσας. Οι άλλοι εισέπραξαν κατά βάση από την δεξαμενή που είχε ήδη δημιουργήσει ο Λ. Τζανής. Πρώτα πήγαν οι ψηφοφόροι τους και μετά αυτοί. Αν μη τι άλλο η συμπιεσμένη πια επιρροή του Κ. Λάλου φαίνεται και από τους ψήφους που πήρε ο ανιψιός του. Ασφαλώς, αν όλοι αυτοί, ευνοημένοι κατά καιρούς από το ΠΑΣΟΚ, δεν έφευγαν, θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα τροπή στην εκλογική μάχη και να φτάναμε σε πιο οριακές καταστάσεις.
7.    Η στήριξη μας από την παράταξη του Φώτη Μελά δημιούργησε μια νέα κινητικότητα και φόβισε πολλούς. Ωστόσο, η Ν.Δ. διχάστηκε στον δεύτερο γύρο. Το πολιτικό κλίμα και οι παρεμβάσεις του βουλευτή Α. Νεράτζη και πολιτευτών κόντρα στην απόφαση της Δημοτικής Κίνησης μοίρασε στα δύο το νεοδημοκρατικό ακροατήριο. Από την άλλη, ενώ στο ακροατήριο της Λαϊκής Συσπείρωσης κυριαρχούσε η αντίληψη ότι ΄΄είναι επικίνδυνο να εκλεγεί Δήμαρχος ο Λουκάς Τζανής΄΄, αυτό δεν εκφράστηκε σε ενίσχυσή μας. Η κεντρική γραμμή του ΚΚΕ και οι ιδεολογικές, πολιτικές προκαταλήψεις κυριάρχησαν.
Δ. Προβλήματα της Εκλογικής Καμπάνιας.
Μέσα από αυτή την πορεία φτάσαμε στην συγκρότηση της παράταξης με υποψήφιο Δήμαρχο τον Αλέκο Χρυσό, ακριβώς στα χρονικά όρια που προβλέπει ο Εκλογικός Νόμος. Οι εξελίξεις είχαν ουσιαστικά δρομολογηθεί και εμείς επιχειρούσαμε μια σχεδόν αδύνατη ανατροπή. Ο χρόνος ήταν ανεπαρκής, ακόμα και για να οργανωθούμε στοιχειωδώς πιο αποτελεσματικά.

Κάναμε μια ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος βαθμός ανανέωσης του ψηφοδελτίου και απειρίας των περισσοτέρων υποψηφίων, οι λιγοστοί πόροι και η δυσκολία του υποψήφιου Δημάρχου να αντιληφθεί τις ιδιομορφίες μιας εκλογικής αναμέτρησης σε ένα Δήμο με πάνω από 100.000 κατοίκους.
Ο ίδιος ο υποψήφιος Δήμαρχος έκανε μια τεράστια, σεβαστή, ηρωική προσπάθεια. Στο σύνολό μας επίσης, αισθανθήκαμε ότι δίνουμε μια μάχη για τον νέο Δήμο και την Αυτοδιοίκηση, μια μάχη ήθους και εντιμότητας κόντρα σε ένα όργιο πολιτικών συναλλαγών, άφθονου χρήματος που έρρεε πλουσιοπάροχα και προβοκάτσιας. Κόντρα σε μια παράταξη ΄΄βαβέλ΄΄ που δύσκολα μπορεί να διοικήσει αποτελεσματικά τον Δήμο, σε μια κρίσιμη φάση του.  Ήταν μια μάχη δίχως ιδιαίτερα στηρίγματα, ακόμα και από στελέχη του Κερατσινίου. Αν λάβει υπόψη αυτούς τους παράγοντες, ακόμα και το πέρασμά μας στον δεύτερο γύρο ήταν μία κατ’ αρχήν επιτυχία. Ωστόσο το ρεύμα νίκης που είχε δημιουργηθεί για τον Λουκά Τζανή απ’ ότι φάνηκε δεν μπορούσε πια να ανακοπεί. Το αποτέλεσμα ήταν η παράταξη που στήριξε το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον στο Κερατσίνι να χάνει για τρίτη φορά από το 1998. Σημειώνω, ότι όσα στελέχη σημειώνουν ΄΄ότι και η άλλη παράταξη έχει Πασόκους, άρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε΄΄ υποτιμούν όσους σεβαστήκαμε τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον Δήμο, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο.

Η αντίληψη ότι μπορεί να είσαι ΠΑΣΟΚ αλά καρτ, ποδοπατώντας πολιτικές δεσμεύσεις που ο ίδιος έχεις πάρει είναι αντίληψη όχι απλά λαθεμένη, αλλά και επικίνδυνη για την αξιοπιστία της πολιτικής. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα τασσόμουν υπέρ του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού ως αρχή λειτουργίας, αλλά και θα είμαι ο τελευταίος που μπορώ να δεχτώ ως ΄΄φυσιολογικό γεγονός΄΄  ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατηγορούσαν επί τέσσερα χρόνια τον Λουκά Τζανή ως αποστάτη, προδότη και απατεώνα βρέθηκαν εν μια νυκτί στο ψηφοδέλτιό του. Όσοι μπορούν, ας το κάνουν. Δεν μπορεί να αποτελεί ΄΄φυσιολογικό γεγονός΄΄ η αντίληψη ΄΄πάω μ’ αυτόν που δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει΄΄, ο πολιτικός σαλταδορισμός, ο ωφελιμισμός κάθε είδους και οι κουτοπόνηρες κινήσεις. Προσωπικά σέβομαι τις προσωπικές επιλογές. Δεν μπορώ να σεβαστώ όμως όσους έκαναν τις δεσμεύσεις τους κουρελόχαρτα.
Τα γεγονότα που έτρεξαν μέχρι την ανακοίνωση της στήριξης του ΠΑΣΟΚ και οι δυσκολίες της εκλογικής μάχης δεν πρέπει να αποκρύψουν σοβαρά προβλήματα του τρόπου που εξελίχθηκε η καμπάνια μας. Πρόκειται για προβλήματα που επηρέασαν σαφέστατα το εκλογικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως προς την έκτασή του. Ορισμένα απ’ αυτά και όχι με σειρά προτεραιότητας είναι:

1)    Η καμπάνια ήταν οργανωμένη ερασιτεχνικά για Δήμο 100.000 κατοίκων δίχως ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική και πολιτική. Ήταν ο ορισμός της αντι-καμπάνιας και θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν απευθυνόμασταν μόνο στην Δραπετσώνα.
2)    Το μοντέλο που στηριζόταν απλά στις συνεχείς περιοδείες του Υποψηφίου ήταν ανεπαρκές και δεν αντιμετώπιζε το ορατό πρόβλημα αναγνωρισιμότητας του στο Κερατσίνι, που αποτελούσε το 80% του εκλογικού σώματος. Ήταν σαφές ότι χρειάζονταν άλλες μορφές μαζικής επικοινωνίας και θεματικές παρεμβάσεις που δεν αξιοποιήθηκαν.
3)    Η στήριξη της καμπάνιας στο σύνθημα ΄΄θέλουμε δήμαρχο έμπειρο-ικανό-εργατικό΄΄ δεν αρκούσε.  Χρειαζόταν να συνοδεύεται από την προβολή του οράματός μας και των προτάσεών μας, έτσι ώστε να στοιχειοθετείται πιο ολοκληρωμένα η μεγαλύτερη δυνατότητα και ικανότητα να διοικήσουμε τον Δήμο.
4)    Η διανομή ως βασικού φυλλαδίου, ενός φυλλαδίου που παρουσίαζε το έργο του Αλέκου Χρυσού στην Δραπετσώνα ήταν λάθος. Το έργο αυτό μπορεί να δημιουργούσε ένα θετικό κλίμα σε άλλες περιοχές, αλλά δεν σήμαινε και πολλά πράγματα π.χ. για τους Αμφιαλιώτες.
5)    Δεν ανοίξαμε κανένα μέτωπο, προφανώς με την λαθεμένη αντίληψη ότι έτσι θα είναι καλύτερα για τον δεύτερο γύρο. Δεν μιλήσαμε για το τέλμα και την υπερχρέωση που έχει οδηγήσει ο Φ. Μελάς στο Κερατσίνι και αυτό παρ’ όλιγο να μας κοστίσει τον δεύτερο γύρο. Δεν αγγίξαμε τον Λ.Τζανή και τις αντιφάσεις του. Μιλούσε για ανανέωση και ανατροπή του κομματικού κατεστημένου, όταν στηριζόταν σε στελέχη σύμβολα του Πασοκικού κατεστημένου(π.χ. Λάλος, Χρονόπουλος). Δεν αντιμετωπίστηκε επιθετικά η θεωρία ότι ΄΄μας έφεραν ένα Δραπετσωνίτη΄΄.
Απαντήσαμε καθυστερημένα ακόμα και στην θρασεία και υποκριτική ανακοίνωση στελεχών της Δραπετσώνας σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου.
6)    Τα βασικά στελέχη ειδικά από το Κερατσίνι που στήριξαν με πάθος την προσπάθεια(Γ. Χάσκας, Ζ. Ζούπης, Χ. Μυριαλή) δεν αντιμετωπίστηκαν ως ΄΄συνιδριτές΄΄, δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα μπορούσε, ώστε να φανεί το εύρος της συμμαχίας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνουν συγκεντρώσεις του Συνδυασμού και σε Πλ. Ευγενείας και σε Πλ. Νίκης όπου μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο θα μπορούσαν να μιλήσουν κι’αυτά.
7)    Χρειάζονταν συνεχή γεγονότα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που να ανεβάζουν την κινητικότητα και να δημιουργούν την αίσθηση ότι ο Συνδυασμός είναι παντού και δυνατός. Ουσιαστικά –πέρα από τις συγκεντρώσεις του Συνδυασμού- διοργανώθηκε από τον Ζ. Ζούπη μια συγκέντρωση και ένα μαζικό πάρτυ, μια εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς σαν αποτέλεσμα ιδέας του Τ. Γκιόκα και του Ζ.Ζ. και κάποιες συσκέψεις. Μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα.
8)    Αν και υπήρχαν ολοκληρωμένα στοιχεία για τους ετεροδημότες δεν έγινε καμία κίνηση εν όψει πρώτου γύρου και κάποιες περιορισμένες κινήσεις εν όψει δεύτερου γύρου.
9)    Υπήρχε μια διαρκής ταλάντευση εξ’ αρχής, αν και κατά πόσο πρέπει να φανεί ότι είμαστε Συνδυασμός που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μας έβλαψε. Έπρεπε από την αρχή να ξεκαθαριστεί με διάφορους τρόπους.
10)  Η στήριξη από την παράταξη του Φώτη Μελά και ο τρόπος που εκφράστηκε(π.χ. κοινές περιοδείες) ήταν λάθος. Δημιούργησε από την μια εσωνεοδημοκρατικές τριβές με εκλογικό κόστος για εμάς και από την άλλη άφησε περιθώρια προβοκαρίσματός μας. Δεν δείξαμε την υποκρισία όσων διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για αυτή την στήριξη απ’όσους συστεγάζονταν την ίδια ώρα με στελέχη του ΛΑΟΣ, της Ν.Δ., έως και με ακροδεξιά στοιχεία.

11)  Ενώ περιμέναμε ανοικτές, βρώμικες προβοκάτσιες, δείξαμε αμηχανία απέναντι στον πόλεμο των τελευταίων δύο ημερών από το ίδιο Κέντρο(SMS ΄΄αγανακτισμένων Πασόκων΄΄ για την δήθεν συνεργασία με τους δεξιούς(!), ψεύτικα SMS από Ν.Δ., προκηρύξεις κ.α.).  
12) Υπήρξε πρόβλημα με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Ολόκληρες περιοχές δεν εκπροσωπήθηκαν. Αντίθετα, στο όνομα των δυσκολιών, βρέθηκαν τελικά επτά Δραπετσωνίτες στους Κερατσινιώτες, δίχως άποψη της Γραμματείας η οποία γνώριζε για ένα ή δύο το πολύ.
13) Υπήρχε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον Συνδυασμό, κάτι που έπρεπε να προβλεφθεί. Δεν νοούνται σοβαρές προσπάθειες χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, για έξοδα ασφαλώς στο πλαίσιο του Νόμου.

Πολλά από τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ήταν διασφαλισμένη η συλλογική λειτουργία της Γραμματείας και εγγυημένη η υλοποίηση των αποφάσεών της. Δυστυχώς αυτό δεν γινόταν. Όλοι στην Γραμματεία θυμούνται τις ΄΄δέκα προτάσεις΄΄ που κατέθεσα από την πρώτη συνεδρίαση που συμμετείχα. Λίγες απ’ αυτές υλοποιήθηκαν. Όλοι επίσης θυμούνται ότι κάποια στιγμή σημείωσα: ΄΄ Κανόνας πρώτος: Να υλοποιούνται οι Αποφάσεις μας, διαφορετικά δεν έχει νόημα να συνεδριάζουμε ΄΄. Τα αναφέρω ως ενδεικτικά γεγονότα χαρακτηριστικά της λειτουργίας μας, κάτι που τροφοδότησε εκνευρισμό πολλές φορές και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματικότητα και ολιγωρίες.
Επισημάνσεις

-       Δεν αναφέρομαι για τα επόμενα βήματα γιατί θεωρώ ότι πρέπει να καταλήξουμε πριν απ’ όλα ότι συμφωνούμε στοιχειωδώς στις εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ΄΄ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΄΄.

-       Δεν κοινοποιώ την Επιστολή στον Βουλευτή Δημήτρη Λιτζέρη, γιατί θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου. Ήταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια πίσω από όλες τις κινήσεις του Λουκά Τζανή.

-       Δεν κοινοποιώ επίσης την Επιστολή στην Περιφερειακή Επιτροπή Πειραιά γιατί θεωρώ ότι δύο στελέχη της, ο Γ. Μακρινός και ο Α. Καλογεράς αφού αρχικά έπαιξαν τον ρόλο κομματάρχη μιας αδύναμης και ξεπερασμένης υποψηφιότητας σαν του Κ. Λάλου, στην συνέχεια έκαναν ο καθένας με τον τρόπο του ζημιά. Ιδιαίτερα ο δεύτερος, στήριξε ανοικτά τον Λουκά Τζανή, παρευρισκόμενος και σε εκδήλωσή του. Είναι και οι δύο κομματικά στελέχη. Κατέχουν και οι δύο κρατικές θέσεις. Παρ’ όλα αυτά σε τίποτα δεν έπαιξαν θετικό ρόλο, το αντίθετο μάλιστα, απέναντι στις κομματικές επιλογές. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να παραιτηθούν απ’ ότι κομματικά και κρατικά πόστα κατέχουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιληφθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας και οι Υπουργοί που τους έχουν εμπιστευτεί.